Zastanawiam się ostatnio nad kupnem smartfona i zdecydowałem się na LG Nexus 4 z Ubuntu Phone OS. Na stronie Ubuntu można znaleźć informację, że to jeden z tych smartfonów, na których działa Ubuntu Phone OS. No więc chciałem się dowiedzieć, gdzie kupić taki smartfon. Niestety znalazłem tylko informację, że Ubuntu Phone OS można ściągnąć i teraz tak: niektórzy piszą, że zadziała tylko na Nexusach Galaxy, 4, 7 i 10, niektórzy, że na wszystkich urządzeniach z Androidem, a niektórzy, że na Nexusach Galaxy, 7 i 10, a 4 już nie. Więc jak to jest w końcu?!
Docelowo będą telefony z Ubuntu Phone, na których to po prostu będzie działać. Twórcy postnowili nie robić wszystkiego od nowa, tylko zapożyczyć trochę z Androida, dzięki czemu możliwe jest zainstalowanie tego na Androidzie. Oficjalnie Canonical udostępnia ROMy dla Nexusów 4, 7, 10. Oczywiście sama instalacja jest na własną rękę i instalujac to tracimy gwarancję (którą można jednak przywrócić). Ponieważ to jest opensource każdy może przeportowac Ubuntu Phone na każdy inny telefon.
Jeśli interesuje cię Ubuntu Phone OS (tak jak mnie), to bierz Nexusa Galaxy albo Nexusa 4. Trochę trzeba będzie pomęczyć się z Androidem w oczekiwaniu na w pełni funkcjonalne Ubuntu na telefonie.