Na ktorej partycji instalowane sa programy w Ubuntu?

Witam,

zastanawiam sie gdzie instalowane sa programy w ubuntu. Przy instalacji wykonalem nastepujace partycjonowanie:

Boje sie ze jezeli programy sa instalowane na / to szybko mi sie miejsce skonczy?? Czy jezeli miesce sie skonczy to / bedzie bral z wolnego miejsca?? czy nie ??

http://img12.imageshack.us/img12/3862/screenshotqtx.png

pozdrawiam

Na /home :slight_smile: (tyle pamiętam :P) Jeżeli chcesz mogę ci opisać resztę i podawać rozmiary partycji jakie najlepiej dostosować :slight_smile:

Możesz podać jakie rozmiary partycji dla poszczególnych montowań dałeś?

nie no jezeli na home jest wszystko instalowane to jest okej… ja mam 150 gb tam wiec jest okej :slight_smile:

TUTAJ masz opisane co i jak.

/usr - w tym katalogu są instalowane dodatkowe programy, które umożliwiają pracę zwykłemu użytkownikowi systemu. Znajdziesz tam również źródła programów

To chyba raczej źle…

Zasadniczo programy instalowane są na /, w /home znajdują się tylko pliki konfiguracyjne/cache programów. Natomiast co do wątpliwości autora wątku, 10GB powinno wystarczyć, no bo ile oprogramowania można zainstalować? Np. ja mam zajęte 5,1GB na głównej partycji i wątpię abym kiedykolwiek miał więcej niż 7GB zajęte.

@eses007 Jakoś nie używałem tego montowania i było gites majones…

mikber18 spokojnie to nie windows, tutaj sam system zajmuje dużo mnie, także nawet z całym software spokojnie zmieści się w 10GB (a na pewno 15GB), mój arch z całym software zajmuje 5,04GB, a mam trochę programów poinstalowanych.

@Czysta_biel, te katalogi masz na /

Miałem:

/boot - 1GB

/swap - 4GB (2 mi nie wystarczalo na hibernację)

/home - reszta miejsca

I pięknie chodził.

Innych montowań nie dodawałem.

Jak się to komuś nie spodoba zawsze można pozmieniać wszystkie partycję poprzez program gparted na LiveCD. :smiley:

No dobra… zobaczymy, jak bedzie za mało to zaczne sie martwic :slight_smile:

Trochę bezsensowe jest dawać 1GB na /boot. Ja mam 50MB i w zupełności wystarcza, no chyba że ktoś używa 100 jąder…

To powiedz mi gdzie miałeś zainstalowany system? Bo jakoś / tutaj nie widzę, a bez tego systemu nie zainstalujesz.

Na partycji / instalowane są wszelkie poprawki i pliki wykonywane aplikacji, zaś na /home pliki konfiguracyjne aplikacji (nie licząc jeszcze /etc) i Twoje dokumenty.

Ja na / mam 20 GB i mam dopiero 20 % zajęte.

Można ewentualnie użyć opcji bind przy montowaniu. System raczej nie powinien wykorzystywać z programów w /usr podczas uruchamiania(może niektóre usługi mają tam pliki wykonywalne, lecz raczej wątpię), więc jeżeli wszystko dobrze skonfigurować i dodać nowy skrypt uruchamiania, to można odpowiednio szybko podmontować jakiś inny katalog do /usr

Poczytaj o przełączniku --bind w poleceniu mount.