A nie lepiej zwyczajnie oddać laptopa do specjalisty. Nie kosztuje to dużo, a oszczędzamy sobie nerwów. Ja tak zrobiłem i po 2 godzinach miałem już nowy system na SSD.
Oczywiście, że lepiej. Ale wieść gminna niesie, że z obsługą W10 radzą sobie nawet dzieci w przedszkolu, więc to musi być prawda.
Nie wiem jaką ma sytuację ponieważ posty tu zamieszczone dotyczą wszystkiego. Od ueffi i konfiguracji, po sterowniki. Zdjęcia zaś które zamieszcza dotyczą wyłącznie biosu. Zrobił sie misz masz tym bardziej ze to już trzech użytkowników pisze o swoich problemach w jednym temacie.
A tak przy okazji. Temu co sie udało to:
Tu zaś czytam o sterownikach do dysku.
Bałagan sie zrobił.
Obsługa to jedno, a instalacja to drugie. Miałem podobne problemy co autor tego wątku.
Misz masz bo każdy ma inną poradę tego problemu. Po prostu przy instalacji win 10 dochodzę do momentu gdzie trzeba podzielić dysk na partycje, ale dysku nie ma, i tyle. Przypomnę ze bios dysk widzi.nie wiem czy trzeba załadować jakieś sterowniki bo próbowałem już ze strony acer ale to nic nie pomogło a widze ze dużo ludzi którzy ten laptop kupili maja ten sam problem ,a nie widzę nigdzie rozwiązania problemu.
Bo ludzie mają mylne przeświadczenie, że uruchomienie systemu w trybie Legacy/Bios jest rozwiązaniem problemów z instalacją. Nie jest.
Tu mamy dysk NVMe. Czy Windows takie obsługuje sam z siebie? Niby tak, ale domyślnie ładuje się takie dyski do kotrolera RAID. Obecnie te kontrolery są wbudowane procesory i chipsety. Może trzeba dograć sterowniki. Nie wiem na jakim etapie jest ich integracja z obecną wersją instalatora.
Może coś jest nie tak z ustawieniami kontrolera RAID (stąd mój link do forum Acera powyżej, crtl+s w bios main).
Może też być coś nie tak z nośnikiem instalacji (źle nagrany?).
Innych powodów być nie powinno przy sprawnym sprzęcie.
Nie wiem win 10 ori. juz wiele razy z niego instalowany system. Znalazłem dużo wątków z tym laptopem i tym samym problemem, ale nigdzie odpowiedzi.
W BIOSie, który pokazujesz:
- W zakładce Main, pozycja Fast Boot przełącz na Disabled
- W zakładce Boot, pozycja Secure Boot przełącz na Disabled
Zatwierdź zmiany i restart laptopa.
Rozumiem, że pozycja Boot Mode nie daje się przełączyć z tego UEFI?
Podczas uruchamiania laptopa klikaj szybko klawisz F12 (BootMenu), tam wybierz swojego pendrajwa i z niego uruchamiaj instalację systemu.
Podtrzymuję to, co już napisałem:
- pendrajw instalacyjny powinieneś wykonać za pomocą tego narzędzia Microsoftu:
https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209
Jeśli zrobiłeś go inaczej lub dawno temu, to spróbuj jeszcze tego.
Tym bardziej. Jak patrzę, to jest nowy laptop z nowym procesorem. Jak masz jakiś dodatkowy pendrive i kompa, nagraj na nim nośnik instalacyjny za pomocą narzędzia Microsoftu. Nie wiadomo, czy twoja wersja systemu na penie obsługuje bebchy nowego sprzętu. Nawet te sterowniki ze strony Acera mogą być niekompatybilne ze starszymi kompilacjami Windowsa 10.
Najwyżej informatyk mnie czeka i tyle.
Napisze jeszcze raz:
Po tym poście następny jest ten, juz nowego autora:
Jeśli dobrze zrozumiałem to pierwsze zostały instalowane sterowniki do płyty i po tym dalsza instalacja już poszła. I tyle w temacie.
Tylko ktore bo ze strony producenta sa 23 stery i partycje nie wyskoczyły
Zrobiłem obraz windowsa i wszystko chodzi.
Tego co zainstalować nie mogłeś. BINGO.
Mógłbyś napisać jeszcze raz co robiłeś od momentu gdy nie wyświetlał ci się dysk przy instalacji systemu, bo trochę się pogubiłem a mam ten sam problem.
Po pierwsze, jaki jest sens instalować w trybie legacy, Windows 10? Instalujemy w trybie UEFI. Po drugie, jeśli mamy secure, to kasujemy wszystko do fabrycznych ustawień, tam jest opcja celar secure, o ile jest, i wtedy poprosi po restarcie o wpisanie jakiegoś tam kodu, który wyświetli np. 87390 i + enter albo coś innego, wpisujemy i od tego momentu możemy instalować system.
Pendrive z systemem Windows 10 robimy tym narzędziem.
Ten laptop z tego co widzę link niema jakichś specjalnych sterowników kontrolera dysku dla Windows 10. To jest standardowy dysk NVMe, powinien być obsługiwany natywnie. Z najnowszej instalki 10.
Poprawnie wykonana 64 bitowa instalka w trybie UEFI powinna widzieć dysk.
Windows 7 najprawdopodobniej nie zainstaluje się w ogóle, albo będą bardzo poważne problemy, z instalacją i popranym działaniem, bo ten laptop niema wsparcia dla tego systemu.
Sądzę, że autor tematu prawdopodobnie próbuje zainstalować Windows 7, albo kombinuje z jakąś dziwną wersją instalacyjną systemu 10.
Może chce postawić 7 i zrobić aktualizacje do 10, żeby nie kupować systemu, tylko w tym laptopie raczej nie przejdzie z uwagi na brak sterowników.
Przypuszczenia opieram na tym, że Acery są często oferowane bez systemu, za parę zł mniej. Jeśli jest licencja w UEFI, to nie zapyta w trakcie instalacji o kod i rodzaj systemu.
-Załącz Bios
- W zakładce “MAIN” nacisnij ctrl+s , pojawi sie opcja VMD CONTROLLER
- Ustaw VMD CONTROLLER na Disable
- zapisz i zainstaluj windowsa
2 minuty temu to zrobiłem i działa
Nic nie zmieniaj w biosie ściągnij mapę winowsaa później przy partycjach wgraj sterowniki ze strony acer i wyskoczy Ci dysk.
Prawda, u mnie to załatwiło sprawę - włączony kontroler VMD powoduje, że wszystkie urządzenia PCI (w tym kontroler NVMe) poza kontrolerem są niewidoczne dla systemu operacyjnego.
Acer A5 515-56 Walczyłem dobę i znalazłem. Trzeba ze odpowiedni sterownik wrzucić na usb z którego instalujemy windowsa i wskazać go kiedy nie widać dysku. Żadnych zmian w Biosie.