Nadal ciągnący sie problem z siecią LAN


(Zsa4) #1

Witam.

Mialem przez bardzo dlugi czas 2 kompy w sieci domowej (bez HUBa ani Schwith-a) Miałem włączone udostepnianie połączenia internetowego. Na kompie głównym był WinXP Prof a na tym drugim Win98. Wszystko działało. Otoczenie sieciowe bylo OK, internet działał na obydwóch. Dostałem wirusa w32.HLLW.Gaobot.gen...ale juz go nie mam ponieważ mam już świeże systemy. W chwili obecnej mam na głównym winXP prof a na tym drugim WinME. I teraz słuchajcie. Gdy postawiłem świeże systemy, skonfigurowałem sieć (narazie bez internetu) to wymiana plików działała. wszystko cacy jeśli chodzi o otoczenie sieciowe. No więc wziełem sie za udostępnienie mojego radiowego internetu. Gdy to zrobiłem i ustawiłem brame drgiego kompa to straciłem kontakt z otoczeniem sieciowym a internet działa na obydwóch. Na tym kompie który udostępnia internet (główny) wykryje kompy z Grupy roboczej "Dom" natomiast z tego drugiego gdzie jest WinME juz nie wejde nawet do sieci. I o co w tym wszystkim chodzi? Kto mi pomorze?

Adres IP na głównym: 192.168.0.1

Adres IP na tym drugim: 192.168.0.6

Maska podsieci na obydwóch jest 255.255.255.0

Ja już nie wiem w czym szukać problemu... trace nadzieje na naprawienie tego i powiedzcie mi czy HUB by tu coś pomógł? Bo tak mi powiedział jeden facet...


Update

Pisz czcinką domyślną, ci co mają problem z czytaniem włączają lupę systemową :twisted:

Golden Finger


(Mdod) #2

tam gdzie nie ma netu zrob moze format mi tez sie dziwne rzeczy dzialy z otoczneim kiedys nie mialem potem maialem teraz nie mam http://www.trzepak.pl < moze co znajdziesz


(Golden Finger) #3

Zasada adresowania sieci jest taka, że np. dla sieci o numerze 192.168.0.0 ustawia sie domyslaną bramę. Z regułu jest to pierwszy adres z adresu sieci czyli w tym przypadku 192.168.0.1

Wtedy adres pierwszego kompa mozesz wpisać:

192.168.0.2

dla drugiego:

192.168.0.3

Maska oczywiście, jak wpisałeś:

255.255.255.0

Oczywistym jest także wpisanie takiej samej nazwy grupy roboczej, co też zrobiłeś.

W otoczeniu sieciowym może się zdarzać, że nie będziesz widział komputerów (mam tak u siebie), jednak po poprawnym zaadresowniu użyj polecenia ping z wiersza poleceń, czyli ping 192.168.0.3 pingując w tym przypadku z XP, z drugiego kompa możesz zrobic to samo. Jeśli poleceniem ping będziesz miał połącznie z komputerami, a w otoczniu nie będą się widziały, uruchom Eksplorator Windows - w pasku Adres wpisz (powiedzmy z XP) `92.168.0.3

Czy masz włączone udostępnianie plików i drukarek, tak na jednym, jak i drugim kompie?

HUB nie rozwiąże Twojego problemu. Już jeżeli to raczej router sprzętowy, choć u mnie, mając router sprzętowy i połączone dwa komputery, w otoczeniu sieciowym ich nie widzę ale znajduję drugi komp wg tego co napisałem powyżej. A NET działa na jednym i drugim bez zarzutu.

Pozdrawiam :okulary:

Dowcipu, jak widzę też Ci nie brakuje :twisted:

Jednak post OT i jako taki :arrow: Kos(z)mos :stuck_out_tongue:


(Golden Finger) #4

Śmieszne, prawda :twisted:

Posty OT :arrow: Kos(z)mos :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam :okulary: