Nadanie nazwy zmiennej zmienną - VB 2010

Witam,

Mam następujący problem. Chcę abby utworzyć zienną której nazwa będzie się opierać o wartość zmiennej.

np.

Dim ilosc as integer = 1

Dim (nazwa_zmiennej i wartość z zmiennej ilosc) as string

Czyli zmienna ma się nazywać nazwa_zmiennej1

Czy da się to jakoś zrobić?

W większości języków da się takie bajery za pomocą tzw. Refleksji, ale zazwyczaj nie jest to opłacalne ze względu na dość skomplikowane działanie tego mechanizmu (od razu się przyznaję że ja refleksje znam tylko z Javy i PHP, VB nie tykałem)

a na czym ta reflekcja polega ?

Refleksje w dużym uproszczeniu dają dostęp do tzw metadanych zmiennych, obiektów itd. Możesz np otrzymać listę metod i pól klasy której nazwę podasz. Potem dynamicznie utworzyć obiekt method do którego podpiszesz jedną z tych nazw a następnie wywołać ją (przykład z javy). W ten sposób w czasie działania programu można wywołać metodę o której się nawet nie wiedziało że istnieje i która jako taka w kodzie programu nie jest wywoływana.

Np z delphi każdy TForm ma procedurę findComponent, która przyjmuje nazwę dowolnej kontrolki jako string a zwraca TComponent odpowiadający tej kontrolce, co też jest jakąś formą refleksji.

http://www.vbdotnetheaven.com/uploadfile/rahul4_saxena/get-the-way-of-reflection-using-VB-Net/

ok dziękuję za pomoc, zastąpie to sobie tablicami

Najprościej, też bym tak zrobił :slight_smile: