Nadchodzące karty graficzne [AMD] - perspektywy?

Mój staruszek HD7850 właśnie stracił obraz, więc pomykam na równolegle wpiętym anemicznym wariancie awaryjnym typu Quadro NVS315. Nie gram, więc da się żyć, ale trzeba się będzie za jakąś karciochą powoli rozglądać.
To co jest aktualnie po stronie nVidii jest mi mniej więcej znane. Nie orientuję się natomiast co ma w planach AMD poza grubym Radeonem VII, więc tu pytanie do śledzących te sprawy:

• czy szykuje się kolejne odświeżanie Polarisów?
  • czy też jest szansa na nowe i mniejsze Vegi?

Nie słyszałem, by mieli odświeżać Polarisy, ale w okolicach wakacji ma wyjść seria kart na nowej architekturze, skierowanej na mid-end - Navi. Vega prawdopodobnie ma pozostać w high-endzie. Na ten moment niewiele, poza plotkami, wiadomo o Navi, ale zapowiada się całkiem nieźle.

Od Nvidii za niedługo ma wyjść GTX 1660, wydajnościowo zdaje się porównywalny z 1070, ale tu trzeba poczekać na testy w lutym.

Generalnie wszystko rozbija się o to, ile chcesz czekać i ile wydać. Za mniej niż 700zł kupisz RX 570. Nie jest to król wydajności, ale spokojnie wystarczy do aktualnych gier.

Navi - tego słowa mi brakowało, dzięki. Wygląda na to, że będą dwie linie jak teraz Polaris/Vega.
Wybingowałem sobie w miarę świeże gdybanie o następcach Polarisów, może się komuś przyda: https://www.pcgamesn.com/amd/amd-navi-gpu-release-date-performance