W Pekinie odbył się w pełni autonomiczny mecz piłki nożnej 3 na 3 z udziałem robotów
To jest nawet fajne, ponieważ sprzęt jest ten sam po obu stronach, to jest to rywalizacja programistów. Ale emocje…
W Pekinie odbył się w pełni autonomiczny mecz piłki nożnej 3 na 3 z udziałem robotów
To jest nawet fajne, ponieważ sprzęt jest ten sam po obu stronach, to jest to rywalizacja programistów. Ale emocje…
Soft od G1 całkiem dobrze się rozwija, teraz robot nieźle biega. Możesz zachęcić dzieci do ruchu, samemu siedząc na balkonie z kielkszkiem wina i pilotem od robota w ręku
Nie wiem po co na siłę starają się upodobnić takiego do człowieka. Do biegania lepiej nadawałyby się takie łapy, jak ma np. struś, ewentualnie coś takiego, co maił Oskar Pistorius.
Wg mnie chodzi o to, żeby robot był uniwersalny. Najbardziej uniwersalny kształt łączący wiele kompromisów to kształt człowieka. Ma biegać ale i też posprzątać dom. Z wyzwaniami dla robotów jest tak, że ktoś pokazał biegającego robota to innym włącza się ambicja żeby ich roboty tez biegały. To dobrze, bo to stymuluje rozwój.
Można też tak, bo dlaczego nie?
wydało mi się trochę znajome
Nowy robocik od Unitree, prezentacja całkiem całkiem a cena za podstawowy model atrakcyjna
Dla przypomnienia chinska Unitree to nie firma znikąd. Ma już prawie 10 lat. Została założona w 2016 i od tego czasu prowadzi badania i rozwój. dla przykładu robot od Telsa, tj Optimus pokazany był dopiero w 2022 roku.
Koreańczycy mają ambicje na stworzenie lepszej dłoni, nie manualnie, tylko czuciowo
KAIST generalnie zajmuje sie ciekawymi rzeczami, np egzoszkielet który docelowo może być bardzo pomocny dla osób niepełnosprawnych
Prosta czynność ale podobno autonomiczna
Na pewno sporo to ustawiali i nie zadziała „z każdą pralką” i z każdym koszem na bieliznę, niemiej jednak dyrektor generalny Figure twierdzi, że działania robota nie są sterowane zdalnie, ale napędza go Helix, czyli opracowany specjalnie w tym celu model sztucznej inteligencji.
Nie. Lepsza byłaby ośmiornica, tylko więcej energii na lądzie zużywa i brak modeli zwierzęcych, w wersji lądowej , trzeba by od nowa wymyślić sposób poruszania się. Pamiętaj, że natura była ograniczona pozyskiwaniem energii z otoczenia. Np. taka łasica, fajne zwierzątko, które dzięki swojej budowie (długa, wąska), potrafi wpełznąć w malutkie norki, a dzięki odpowiedniej masie, ma siłę aby polować na drobne gryzonie. Ale taka budowa jest mało wydajna energetycznie, i łasica ma spore zapotrzebowanie na jedzonko, dwie myszy dziennie, to minimum (jest o wiele lepsza od kota w tym celu, dosłownie wybija gryzonie w okolicy, w kilka tygodni). Ograniczenia tego typu, są o wiele mniej istotne w przypadku maszyn, nie tracą energii na ogrzewanie, pompowanie krwi, trawienie itd. stąd można odejść od natury i ograniczeń jakie narzuca życie.
Humanoid może nam wydawać się bardziej „swój” jeżeli będzie przyjemny wizualnie, łatwiejszy do zaakceptowania przez ludzi, gdy będzie przypominał np kogoś lubianego lub miał łagodny wygląd z twarzą wykazującą emocje pełne zrozumienia.
Nie wykluczone że pojawią się i ośmiornice. W sumie to jest pewne, że w którymś momencie zostanie stworzony robot z wieloma ramionami, jak ośmiornica. Do tego będzie chodził albo wysuwał kółka i jechał, w sumie z czasem będzie coraz mniej limitów technologicznych. Wszystko będzie zależało od wyobraźni i zastosowania.
To jest jakiś totalny kosmos. Jeżeli to będzie funkcjonować to jestem w szoku.
Zejdźmy kilka poziomów niżej. Pekin nie zwalnia tempa. Właśnie ruszyło coś w rodzaju olimpiady robotów „Humanoid Robot Games”. Jeżeli pytacie czy to wygląda biednie? Tak to wygląda biednie, dziwnie i propagandowo ale za 10 lat będzie zupełnie inaczej
Tym razem pojawili się profesjonaliści a nie głównie amatorzy jak ostatnio. Unitree wystawił
robot w biegu nie miał sobie równych https://x.com/China_Fact/status/1956262406990258350
Fajny motion tracking z pomocą G1
Na Bilibili:
X:
https://x.com/TheHumanoidHub/status/1956394143854502132
i żeby nie było że tylko Chiny. Takiego czegoś w chinskich robotach nie widziałem
edit:
Zwycięsca konkursu tanecznego, fansynujące jest może nie to jak on tańczy co to, jakie możliwości programowania tkwią w G1, względnie tanim robocie. Praktycznie każdy ruch jest możliwy do wyuczenia.
Niesamowite jest jak ten sam sprzęt potrafi zyskać umiejętności poprzez uczenie maszynowe. G1 teraz wstaje błyskawicznie. Mówiąc obrazowo, „ciało” to jedno a „wola” to drugie.
Już wiemy po co były potrzebne te roboty, chodzi o to żeby programiści w końcu wstali zza biurka i się trochę poruszali
https://x.com/teortaxesTex/status/1970688676146401380
to wygląda coraz mniej na eksperyment, coraz bardziej na rzecz użyteczną
I jeszcze coś dla oka, chyba niektóre firmy zajmujące się robotami dostrzegły potencjał we współpracy z artystami. Może w przyszłości roboty próbujące udawać postać ludzką (ok ok elfią) nie będą wyglądały tak jak by robił je informatyk
Kolejna ciekawostka, firma nazywa się Skild AI i pracuje nad modelem, który adaptuje się do uszkodzeń. Ciekawa koncepcja. Jak twierdzi firma:
Roztrzaskane kończyny? Zacięte silniki? Jeśli bot może się poruszać, Mózg go poruszy…
Skild Brain może kontrolować każdą maszynę, która chodzi lub się toczy.
Co ciekawe firma twierdzi że ich model się dostosowuje, tzn nigdy nie był trenowany na tych robotach. Po prostu po załadowaniu sam się adaptuje.
Pewnie na razie jest to coś na zasadzie prezentacji, ale nakreśla przyszłość, gdzie każdy robot potrafi adaptować się do uszkodzeń.
Tak mi się pomyślało, filmowcy to mają wyobraźnię