Witam,mam taki pewien problem,ostatnio przypadkowo nadepnąłem na zamkniętego laptopa po czym,gdy go włączyłem od tamtej pory ekran mi nie łapie,lata na boki traci kolory itp,nieraz widze pulpit po czym ekran się zacina,ale gdy dociskam wyswietlacz/ekran to chodzi normalnie ale niestety muszę wtedy ciągle dociskać palcem. Pytanie,co mogło w nim pójść, cały wyświetlacz lub matryca? bo moim zdaniem to wgl nie powinnem mieć ekranu gdy bym nawet go dociskał. Dociska coś wyswietlacz czy coś? Bo nie wiem czy nową matrycę kupić czy da się to jakoś naprawić.
@MatissPL Popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Dobrze dobrany tytuł wstępnie informuje o tym, czego dotyczy Twój problem. Jednocześnie pozwala zaoszczędzić czas innym użytkownikom forum. Tym sposobem zwiększasz swoje szanse na szybkie rozwiązanie problemu. Pozdrawiam.
Może wypięła się taśma z gniazda i dociskając przywracasz prawidłowy sygnał ale nie wykluczone, że uszkodzony jest inny element. Należy rozebrać i sprawdzić w jakim faktycznie stanie jest ta matryca i pozostałe elementy.
Jedno jest pewne, bez rozebrania nie ma szansy zdiagnozować co zostało uszkodzone. Jeśli masz trochę smykałki możesz zrobić to sam. Jeśli nie bardzo znasz się na rozbieraniu i składaniu laptopów lepiej oddaj do majstra. Możesz tylko pogorszyć.
Najłatwiejszy sposób aby sprawdzić czy matryca jest uszkodzona wykorzystanie innego ekranu czy telewizora jeżeli tam obraz będzie dobry bez problemów to matryca
Zaglądałeś kiedykolwiek do laptopa? Nie wprowadzaj @MatissPL w błąd, przecież może to być np. tylko uszkodzona taśma matrycy która kosztuje ok 20zł a nie matryca za ok 200zł. Możesz wyeliminować przez taką próbę tylko to że grafika jest sprawna. Wymieni niepotrzebnie a i tak problem nie zostanie rozwiązany.
Wesoły chyba nie zrozumiałeś? Kiedy podłączy laptop do ekranu (monitora czy TV) tam obraz będzie działał normalnie to wtedy mozna zaglądać do laptopa zaczynając od taśmy często nawet nie musi być uszkodzona na niedopięta
@KrzysztofNowak no właśnie Cię zaskoczę, że takie symptomy wskhttp://itech-serwis.pl/sites/itech-serwis.pl/files/styles/fullscreen/public/samsung-matryca-tasiemka-laptop-wnetrze.jpgazują na to co pisałem powyżej. Kilka razy miałem z tym do czynienia i właśnie taśma była temu winna. I tak… dociskanie pomagało bo niwelowało zwarcia wewnątrz niej a jak zapewne wiesz przebiega ona najczęściej przez ekran a nie tylko zawiasem. http://itech-serwis.pl/sites/itech-serwis.pl/files/styles/fullscreen/public/samsung-matryca-tasiemka-laptop-wnetrze.jpg