Coś tam już na priv pisałem, jednak dziś nie miałem jak wejść na stronę (w sensie brak czasu - inne zajęcia). Postaram się jutro zerknąć i odpisać w temacie.
Brzmi jak jakaś poważniejsza operacja. Aż się zmęczyłem. Może wystarczyło tylko przepisać bazę danych, a pliki zostawić te same i byłoby git?
Jeszcze nie zerknąłem bo jestem w pracy. Na razie możesz opisać dokładniej co robiłeś ze stroną krok po kroku - im szczegółowiej tym lepiej, ale z zachowaniem chronologii. Napisz też co chciałeś osiągnąć (czego czcionkę zmienić) i po czym rozpoznajesz, że nie działa.
Zatem host - linuxpl.com
Postanowiłem, że przprojektuję stronę www. Kupiłem nowy szablon i zacząłem działać.
-
Sklonowałem starą stronę 1:1 + włącznie z bazą danych 1:1
-
Stara strona widniała pod adresem jaktodaleko.pl, a nowa pod domeną 1jakto.linuxpl.eu
-
Dłubałem sobie dzień po dniu nową stronę pod domeną 1jakto.linuxpl.eu, aż uznałem, że jest gotowa.
-
Zabrałem się za przeniesienie:
A) linuxpl.com - wchodze do panelu
B) wybieram: Zmiana katalogu domeny/subdomeny
C) przypisuję ściezke dla domeny jaktodaleko (/home/jakto/domains/1jakto.linuxpl.eu/public_html
) Wszystkie pliki nowej strony lądują pod domeną jaktodaleko.pl
D) zmieniam w wordpresie USTAWIENIA ->OGÓLNE ->Adres wordpress url i adres domeny na: https://jaktodaleko.pl -
Nie zrobiłem nic więcej oprócz wymienionych wyżej czynności. Jedyne co nadpisałem w CSS to linijka w woocommerc rozszerzająca okienko ilosci produktów:
.woocommerce .quantity .qty {
width: 6em;
}
Ale to chyba nie powinno, aż tak wpłynąć negatywnie. Poza tymi zmianami nie wprowadziłęm żadnych zmian w szablonie.
- Nowa strona ma nową baze danych.
///
Obajwy:
Nowa strona zasysa czcionkę ze starej strony. Skąd wiem? Widzę wizualnie, że jest taka jak na starej podobieństwo 95%.
Nie używam żadnej wtyczki do zmiany czcionki. Mam taka mozliwosc wbudowana w szablon Wordpressa nowej strony.
Kiedy w szablonie zmienię na inna czcionkę niż Raleway
/ Poppins
to normalnie działa. Nadpisuje automatycznie tylko te 2 czcionki.
Na chwile obecną do rozwiązania “kejsa” nie zmieniam czcionki na inną.
Dziś nurtowało mnie jedno pytanie!!!
Czy projektujac nową stronę. Zrobiwszy kopie starej. Mając pliki, mogłem skopiować bazę danych również i ją modyfikować. a następnie podmienić tylko bazę danych w starej stronie i tak by powstała nowa strona?
Rozumieniec? Stara strona -> nowa baza danych oparta o stare pliki -> podmiana starej bazy na nową -> nowa strona? Tak dziala ten schemat? [nie jestem biegly w pisaniu stron, / jestem samołukiem i robie to na zasadzie prob i bledow].
Rozwiazanie [?]
- Może wylaczyc stara baze danych? Tylko jak to zrobic. Nie chce jej usuwac.
Podrzuć jeszcze nazwę motywu i screena jak to wygląda u Ciebie.
To zależy, najlepiej podmieniać jedno i drugie. Zależnie od tego jakiego rodzaju są zmiany mogą one dotknąć albo plików, albo bazy i w tedy aktualizacja jednych wystarcza. Jeśli nie wiesz co ulega zmianie, najlepiej aktualizować wszystko, np. tak jak to zrobiłeś teraz.
Bazy kasować nie musisz, sprawdź jednak wp-config czy na pewno 1jakto używa nowej bazy, a nie starej.
Ogólnie u mnie widzę, że czcionki działają na 3 różnych przeglądarkach.
Fizyda dziękuję za odp.
Podsyłam screena jak to wygląda u mnie.
Temat: Owerflow
Wiem o co chodzi: Mam plugin: Kirki Customizer Framework za jego pomoaca w panelu DOSTOSUJ wordpressa moge zmieniac czcionke etc. jak go wylacze to wszystko wraca do normy i wybrane wczesniej czcionki dzialaja. tylko bez tego pluginu nie mogę modyfikowac wielu rzeczy w szablonie.
BAZA Danych w 1jakto.linuxpl.eu/public_html/wp-config // dobrze podpieta.
Panowie! Znalazłem analogię!
Stara baza danych - czcionka ze starej strony
Nowa baza danych - czcionka z nowej strony
Czyli muszę faktycznie mieć źle podpiętą baze danych. Idę działać.
Nie no czcionka jest poprawna - Raleway i Poppins. Domyślnie w Owerflow jest Lato, czyli plugin do zmiany czcionki poprawnie podmienia Ci czcionkę w motywie.
Edit
To znaczy, że źle skopiowałeś stronę i modyfikując kopię modyfikowałeś oryginalną bazę. Uważaj, żebyś nie narobił większego bałaganu.
Fizyda, czyli baza danych źle podpieta?
Nie wiem, według mnie wszystko działa - przynajmniej z tego co zrozumiałem co chcesz osiągnąć - czyli na stronie mieć czcionki: Raleway i Poppins.
Fizyda - faktem jest, że czcionka Raleway i Poppins jest na stronie, tylko, że się nie wyświetla. :{ Jest tylko czcionka Lato.
W takim razie jestem ślepy bo nawet na Twoim screenie jest font szeryfowy - jakimi są Raleway i Poppins, a Lato jest bezszeryfowym fontem.
Dla mnie działa, nawet na Twoim screenie.
SSL na “Linuxpl.eu” masz popsuty, to się pliki czcionek nie ładują z “1jakto.linuxpl.eu”. CORS cudem zniknął.
Dwa: URL plików font (woff) z tamtąd to jakiś bullshit - są w formacie HTML jakby losowy cytat wygenerował Wordpress.
Mnie atakuje jakiś awaryjny Times New Roman (przeglądarka z braku plików wraca aż do fontów serif
).
Może wytyczka od magii z fontem głupieje…
SSL na “Linuxpl.eu” masz popsuty, to się pliki czcionek nie ładują z “1jakto.linuxpl.eu”. CORS cudem zniknął. - napisałem do linuxpl.com. Zobaczymy co odpowiedzą.
Dwa: URL plików font (woff) z tamtąd to jakiś bullshit - są w formacie HTML jakby losowy cytat wygenerował Wordpress. - co można zrobić w tej sytuacji?
Może wytyczka od magii z fontem głupieje… - wylaczylem wtyczke. Możesz teraz zobaczyć czy się “odmieszało”?
Teraz niby się załadowały, na pewno już nie atakuje wszędobylski Times New Roman.
A jak ręcznie wyłączałem Raleway
to widzę różnicę między:
-apple-system, BlinkMacSystemFont, "Segoe UI", Roboto, "Helvetica Neue", Arial, "Noto Sans", sans-serif, "Apple Color Emoji", "Segoe UI Emoji", "Segoe UI Symbol", "Noto Color Emoji"
Bo jest troszkę większy od nich.
I czcionki widzę lecą z Google teraz.
Podsumowując wtyczka wszystko psuje?
Widać tak, może czas ją zreinstalować czy coś.
spróbuję. WYłączyłem również wtyczkę wymuszającą połączenie przez https. Będę dawać znać co się urodziło.
Panowie - wyszło pewnego rodzaju błędne koło.
Linuxpl pisze: “Z czcionkami to juz nie jest po naszej stronie - kwestia programistyczna.”
Twórca szablonu wordpress (support) piszą: “Wina leży po stronie hostingu”.
Wyłączyłem wtyczkę, żeby czcionki były normalne. Jak włączę wtyczkę KIRKI to spowrotem zamienia.
Co w takiej sytuacji?
Za dużo wtyczek na najprostsze rzeczy. Wcześniej czy później musiało do takiej sytuacji dojść. Obawiam się, że nie będzie prosto wskazać co musisz zrobić. Raczej trzeba przysiąść do strony i zobaczyć w czym rzecz.
Dla mnie dalej sam problem nie do końca jest jasny bo ciągle pojawiają się kolejne nowe informacje.
O ile linuxpl ma rację o tyle twórca szablonu już nie do końca, bo winna jest konfiguracja wordpressa - lub któryś z pluginów. Rację może mieć jedynie w tym, że to nie ma związku z motywem (raczej).