Nadpisywanie czcionki na stronie - Wordpress

Dzień dobry.

Mam problem z nadpisywaną czcionką. Postawiłem nową stronę opartą o WP. I nie wiem dlaczego czcionka na nowej stronie napisywana jest tą która była na starej stronie. Strona o której mowa: tutaj Jak kliknie się w ‘zbadaj’ to widnieje tam zupełnie inna czcionka (ta ktora wybrałem) niz ta która realnie się wyswietla. O co chodzi? Ktoś ma jakaś tezę lub radę jak to rozwiązać?

Zacznij od:

Ctrl + F5

lub zobaczenia strony w trybie incognito.

1 polubienie

zrobiłem to milion razy :frowning:

To jaki element najlepiej zbadać? Potem jaka czcionka miała być? Raleway / Poppins to błędna w nowym szablonie?

A i “polityka przeglądarki / witryny”, blokuje dużo plików fontów:

Zablokowano żądanie do zasobu innego pochodzenia: 

zasady „Same Origin Policy” nie pozwalają wczytywać zdalnych zasobów z 
„https://www.1jakto.linuxpl.eu/wp-content/uploads/2019/10/p...g.woff” 
(nieudane żądanie CORS).

Może w tym pies pogrzebany…

https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/HTTP/CORS/Errors/CORSDidNotSucceed

1 polubienie

Może źle przeniosłem witrynę?

nową stronę robiłem pod https://www.1jakto.linuxpl.eu/ a poźniejsz zrobilem przekierowanie plikow do witryny jaktodaleko.pl - coś pomieszałem? Zrobilem źle?

Poprawna czcionka to Raleway / Poppins. A jest inna.

W szablonie/ustawieniach sprawdź, czy się właśnie nie pozapisywały statycznie 1jakto.linuxpl.eu.

Na początek możesz je zmienić na właściwą wykupioną nazwę.
Potem może na zapis “./” jak będzie się dało ogarnąć układ katalogów.

Z dokładnym tutorialem nie za bardzo pomogę.

To ciekawe - jak zmieniam na inna czcionkę i zapisuję to działa. Jak mam na Raleway / Poppins to automatycznie zmienia na czcionki ze starej strony. Tak jakby czcionki były nadpisywane starymi. Ale dlaczego? Bazy danych są różne.

“zasady „Same Origin Policy” nie pozwalają wczytywać zdalnych zasobów z
https://www.1jakto.linuxpl.eu/wp-content/uploads/2019/10/p...g.woff”
(nieudane żądanie CORS).” krystian3w nie wiem jak to sprawdzić - ogarnąć. Możesz podpowiedzieć?

Nie za bardzo; może jutro @Fizyda podpowie, co skopiowałeś źle lub ustawiłeś na swoim “produkcyjnym środowisku”, że strona chce zasób z innej domeny i może czemu nie trawi thrid-party.

Wracając do tematu - z tymi przeglądarkami niezłe lego.
Icedragon na firefoxie 68.0.2 ma ustawione gfx.canvas. i gfx.content. na ,skia, cairo. Stronę podaną w temacie mam tak:

Basilisk na firefoxie 55 ma te ustawienia tylko na ,cairo, bo ładniejsza czcionka, z na ,skia byłaby tłuściejsza. Znowu wyświetlenie strony w temacie - pokazuje całkiem inną czcionkę:
MWSnap198

Zezwalam stronom na używanie własnych czcionek, ale nawet dobreprogramy różnie wyświetlają się w różnych przeglądarkach.

Faktycznie - na tej stronie najlepiej rozpatrzy się Fizyda.

Coś tam już na priv pisałem, jednak dziś nie miałem jak wejść na stronę (w sensie brak czasu - inne zajęcia). Postaram się jutro zerknąć i odpisać w temacie.

2 polubienia

Brzmi jak jakaś poważniejsza operacja. Aż się zmęczyłem. Może wystarczyło tylko przepisać bazę danych, a pliki zostawić te same i byłoby git?

Jeszcze nie zerknąłem bo jestem w pracy. Na razie możesz opisać dokładniej co robiłeś ze stroną krok po kroku - im szczegółowiej tym lepiej, ale z zachowaniem chronologii. Napisz też co chciałeś osiągnąć (czego czcionkę zmienić) i po czym rozpoznajesz, że nie działa.

1 polubienie

Zatem host - linuxpl.com
Postanowiłem, że przprojektuję stronę www. Kupiłem nowy szablon i zacząłem działać.

1. Sklonowałem starą stronę 1:1 + włącznie z bazą danych 1:1

2. Stara strona widniała pod adresem jaktodaleko.pl, a nowa pod domeną 1jakto.linuxpl.eu

3. Dłubałem sobie dzień po dniu nową stronę pod domeną 1jakto.linuxpl.eu, aż uznałem, że jest gotowa.

4. Zabrałem się za przeniesienie:
    A) linuxpl.com - wchodze do panelu
    B) wybieram: Zmiana katalogu domeny/subdomeny
    C) przypisuję ściezke dla domeny jaktodaleko (/home/jakto/domains/1jakto.linuxpl.eu/public_html
    ) Wszystkie pliki nowej strony lądują pod domeną jaktodaleko.pl
    D) zmieniam w wordpresie USTAWIENIA ->OGÓLNE ->Adres wordpress url i adres domeny na: https://jaktodaleko.pl

5. Nie zrobiłem nic więcej oprócz wymienionych wyżej czynności. Jedyne co nadpisałem w CSS to linijka w woocommerc rozszerzająca okienko ilosci produktów:

.woocommerce .quantity .qty {
width: 6em;
}

Ale to chyba nie powinno, aż tak wpłynąć negatywnie. Poza tymi zmianami nie wprowadziłęm żadnych zmian w szablonie.

1. Nowa strona ma nową baze danych.

///
Obajwy:
Nowa strona zasysa czcionkę ze starej strony. Skąd wiem? Widzę wizualnie, że jest taka jak na starej podobieństwo 95%.

Nie używam żadnej wtyczki do zmiany czcionki. Mam taka mozliwosc wbudowana w szablon Wordpressa nowej strony.

Kiedy w szablonie zmienię na inna czcionkę niż Raleway / Poppins to normalnie działa. Nadpisuje automatycznie tylko te 2 czcionki.

Na chwile obecną do rozwiązania “kejsa” nie zmieniam czcionki na inną.

Dziś nurtowało mnie jedno pytanie!!!
Czy projektujac nową stronę. Zrobiwszy kopie starej. Mając pliki, mogłem skopiować bazę danych również i ją modyfikować. a następnie podmienić tylko bazę danych w starej stronie i tak by powstała nowa strona? :smiley:

Rozumieniec? Stara strona -> nowa baza danych oparta o stare pliki -> podmiana starej bazy na nową -> nowa strona? Tak dziala ten schemat? [nie jestem biegly w pisaniu stron, / jestem samołukiem i robie to na zasadzie prob i bledow].

Rozwiazanie [?]

1. Może wylaczyc stara baze danych? Tylko jak to zrobic. Nie chce jej usuwac.

Podrzuć jeszcze nazwę motywu i screena jak to wygląda u Ciebie.

To zależy, najlepiej podmieniać jedno i drugie. Zależnie od tego jakiego rodzaju są zmiany mogą one dotknąć albo plików, albo bazy i w tedy aktualizacja jednych wystarcza. Jeśli nie wiesz co ulega zmianie, najlepiej aktualizować wszystko, np. tak jak to zrobiłeś teraz.
Bazy kasować nie musisz, sprawdź jednak wp-config czy na pewno 1jakto używa nowej bazy, a nie starej.

Ogólnie u mnie widzę, że czcionki działają na 3 różnych przeglądarkach.

Fizyda dziękuję za odp.

Podsyłam screena jak to wygląda u mnie.

Temat: Owerflow

Wiem o co chodzi: Mam plugin: Kirki Customizer Framework za jego pomoaca w panelu DOSTOSUJ wordpressa moge zmieniac czcionke etc. jak go wylacze to wszystko wraca do normy i wybrane wczesniej czcionki dzialaja. :confused: tylko bez tego pluginu nie mogę modyfikowac wielu rzeczy w szablonie.

BAZA Danych w 1jakto.linuxpl.eu/public_html/wp-config // dobrze podpieta.

Panowie! Znalazłem analogię!

Stara baza danych - czcionka ze starej strony
Nowa baza danych - czcionka z nowej strony

Czyli muszę faktycznie mieć źle podpiętą baze danych. Idę działać.

Nie no czcionka jest poprawna - Raleway i Poppins. Domyślnie w Owerflow jest Lato, czyli plugin do zmiany czcionki poprawnie podmienia Ci czcionkę w motywie.

Edit
To znaczy, że źle skopiowałeś stronę i modyfikując kopię modyfikowałeś oryginalną bazę. Uważaj, żebyś nie narobił większego bałaganu.

Fizyda, czyli baza danych źle podpieta?

Nie wiem, według mnie wszystko działa - przynajmniej z tego co zrozumiałem co chcesz osiągnąć - czyli na stronie mieć czcionki: Raleway i Poppins.

1 polubienie