Witam, mam stworzone archiwum z jakimiś plikami, kiedy chcę do niego dodać pliki o nazwach, które już tam istnieją, można to zrobić np poprzez otwarcie tego archiwum i przeciągnięcie tam nowych plików (o tej samej nazwie) lub od razu przeciągnięcie na plik archiwum. Niestety w obydwu przypadkach domyślnie pliki dodają się i nadpisują na te o tej samej nazwie bez żadnej informacji, że zostaną usunięte!
Z powodu takiej bzdury za jednym zamachem straciłem wiele ważnych plików, których nie da się już odzyskać. Używam WinRARa od lat i dopiero teraz dowiedziałem się, że trzeba bardzo uważać przed tak prostą i oczywistą operacją jak dodawanie plików do paczek, bo można coś stracić.
Jak ustawić archiwum WinRAR tak, żeby domyślnie nie nadpisywało plików o tej samej nazwie?
Próbowałem kombinować z opcją „Tryb aktualizacji”, ale ona zawsze niezależnie czy tworzymy nowe archiwum czy Przekształcamy istniejące, to domyślnie jest ustawione na Dodaj i zamień
Kolejna sprawa to gdy przy dodawaniu zmienię ręcznie tą opcję na „Zapytaj przed nadpisaniem” to w kolejnym kroku informuje o istniejących plikach o tej samej nazwie, ale już opcje „Zmień nazwę” mam nieaktywne, nie wiem dlaczego.
Spróbuj tak:
1 - menu Opcje - Ustawienia
2 - w okienku wybierz zakładkę Kompresja
3 - Profile kompresji - przycisk Utwórz domyślny
4 - w nowym okienku - Tryb aktualizacji - wybierz: Pomiń istniejące pliki
albo: Zapytaj przed nadpisaniem (co kto woli)
5 - OK
WinRAR powinien to zapamiętać i uruchomiać się z takimi ustawieniami
Tak samo na komputerze nie może być plików o tej samej nazwie, więc ponumeruj je albo dodaj do nazwy datę.
Gorzej jak plik dzieli z znajomymi/rodziną i oni za chiny nie dadzą rady z taką ynstrukcją obsłgy.