Nagle przestaje działać wi-fi w laptopie

Mam dziwny problem. Laptop połączony jest przez wi-fi z routerem i działa dobrze do momentu aż nagle przestaje działać internet. Ikonka zasięgu dostaje wykrzyknik i napis „ograniczone”. Dzieje się to często, mniej więcej co godzinę. Pomaga rozłączenie i ponowne połączenie.

Testowałem ten router z innymi laptopami i problemu nie ma. Sprawdzałem ten laptop z innymi routerami i wtedy nic się nie rozłącza.

Dla lepszego zobrazowania problemu zamieszczam profesjonalną grafikę. Czerwony kolor oznacza problem.

Na 99% wykluczam złe ustawienie routera i laptopa, bo co niby miałoby to powodować.
O co może tu chodzić, jakiś konflikt?

problem z intrnetem

IEEE 802.11ax, czy starsze?

Starsze.

2.4 czy 5, czy mieszane?

Najprościej rozpocząć od ustawienia pasma 2.4, bez zabezpieczeń. Komputer blisko routera i testować.
Potem dodawać kolejne elementy, Włączyć WPA3 lub WPA2 PSK. Test, kolejne pasma, zwiększać odległość, i w końcu przyczyna wyjdzie.

Tylko 2,4 (5 nie obsługuje akurat ten router). Router był blisko, 3 metry, więc to nie wina złego zasięgu.

Bez zabezpieczeń masz na myśli, że całkowicie bez hasła? No nie chciałbym tego robić, bo i tak zawsze będę mieć ustawione hasło, chociaż mogę zmienić szyfrowanie na jakieś słabsze i zobaczyć czy jest różnica.

Jak nie ma Backdoorów, to możesz zrobić białą listę MAC, a potem przejść na WEP/WPA/WPA2.

Ustaw sobie jakąś nazwę sieci w rodzaju Pimpek1, nic nie podłączaj, oprócz tego laptopa z problemami i testuj bez zabezpieczenia. W najgorszym przypadku, ktoś przez godzinę będzie miał internet za free.

Jak „przestaje działać internet” to podłącz się z innego komputera to tego routera i zobacz co wyświetla w logach oraz jako administrator uruchom w wierszu poleceń raport sieci Wi-Fi poleceniem:
netsh wlan show wlanreport

będę sprawdzał, ale dostęp do tego laptopa będę mieć dopiero w poniedziałek.