Nagłe spowolnienie komputera i spadki fps

Witam serdecznie,
na początku może podam pełne dane mojego zestawu:
Płyta główna: Gigabyte GA-B85-D3H
Procesor: Intel Core i5-4590
Karta graficzna: Radeon R9 280X
Pamięć RAM: 8GB
Dysk: 128 SSD + 1 TB HDD
System: Windows 10 Pro

Problem zaczął się po wymianie pasty termoprzewodzącej na procku. Wszystko wcześniej było ok, po wymianie podłączam jednostkę, odpalam i w CSie mam tylko ok 50 fps gdzie normalnie wahało się to między 200 a 300. Problem występował tylko w CSie, w fifie nie było żadnego problemu. Zrobiłem formata, zainstalowałem wszystko od nowa i śmigało bez problemu - niestety do czasu. Po ok 1,5 miesiąca problem powrócił i zauważyłem go na początku w fifie gdzie strasznie mnie lagowało, wszedłem na csa i okazało, że znów wspomniane spadki w fpsach wróciły. Tym razem zacząłem kombinować coś w ustawieniach karty graficznej i okazało się, że wszystko wróciło do normy choć nic takiego tam nie zrobiłem. Po ok. 2 tygodniach problem wrócił i to z taką większą mocą, poza spadkami fpsów w grach zaobserwowałem wolniejszą pracę komputera przy zwykłych czynnościach. Zrobiłem kompletny format kompa raz jeszcze, ale niestety tym razem to już nie pomogło. Laguje, ścina cały czas. I teraz pytanie to wina któregoś z podzespołów czy gdzieś indziej tkwi problem? Co o tym myślicie bo to dosyć dziwne zachowanie. Jeśli podzespołów winny to teraz pytanie który? Czym przetestować by się dowiedzieć? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i wskazówki. Pozdrawiam serdecznie.

CPUZ temperatury ( czasie gry), HD Tune zdrowie Dysku + wykres prędkości, jeżeli Windows 10 menadżer & wydajność i screen bezpośrednio po lagu.
Co do samego CSGO, przyzwyczajaj się, ta gra to frankenstein optymalizacyjny , a sprzętu nie masz “tip-top”…

Teraz miałem w ogóle problem odpalić grę. Wiem, że słabo z optymalizacją, ale no żadnych problemów wcześniej nie było. Jeszcze coś potrzebne?

cpuz

hdd

hdd2

Czekaj czekaj:) W czasie Gry wydajność i temperatutę np. tym https://www.alcpu.com/CoreTemp/ , cpuz nie ma zapomniałem. Na pierwszy rzut oka dziwi mnie natomiast że amsz 4,6 GB zapchane. Grasz też z tak zawalonym Ram i nie obcinałeś pliku stronicowania na SSD?

te pomiary są robione w momencie gdy mam fife odpaloną w tle. Zadnego obcinania nie robiłem.

Tak to wygląda, gdy włączony jest tylko chrome.

Przy włączonym csie.
CoreTemp-Scr

Wyłączaj komputer i to już :slight_smile:
Nie wiem jaka pastę uzyłes, nie wiem jak rozsmarowałeś, ale… 100 stopniu na tym rpcku to jakieś chory zart :slight_smile: Wg. Intela IHS obsłuży z 70, dodaj ze 10 jeszcze to amsz koło 80, a Ty masz 100.
Jeżeli faktycznie takie temperatury, to cud, ze nie resetuje się, powinien by uszkodzenie procka zablokować.

No to teraz tradycyjne pytanie:
nie miałeś kiedyś procesora G XXX lub i3 i nie wymieniłeś na i5 zostawiając te samo chłodzenie ;-)?

Szczerze mówiąc temperatury teraz też mnie mocno zdziwiły. Nie, nie ja ten zestaw składałem 4 lata temu i wszystko fabrycznie było, a chłodzenie było razem z prockiem. Myślisz, że wymiana pasty i chłodzenia podziała i załatwi temat?

Przypuszczam, tu trzeba by od tego zacząć, bo z takimi temperaturami (o ile faktycznie prawdziwe, zrób jeszcze reset i podejrzyj w BIOS przez chwilę, będzie mniej ale z 70+wyjdzie).

Z wymianą chłdozenia bym się wstrzymał, zobacz czy wentylatorek chodzi, czy kurz nie zatkał. Co do pasty, to musiałbyś najgorsze silikonowe świństwo (“biała pasta”) kupić by to osiągnąć…

Złap za chłodzenie ręką i poruszaj czy się w ogóle trzyma.

Ponad 90… Pasta to Cooler Master V1 IC Value. Jaką pastę polecasz? Powiedz mi dlaczego było tak, że przez prawie dwa miesiące było dobre, a później znów wracało? Bardzo dziwne…

To nie może być wina pasty, tylko źle zamocowanego chłodzenia.

trzyma się przy czym jeden z uchwytów trzymających jest wyłamany.

Wiedziałeś o tym wcześniej?