Od jakiegoś czasu mój komputer bez żadnego powodu nagle się wyłącza. Jestem pewna, że nie ma to nic wspólnego z zasilaniem (wymieniłam…), ani z przegrzaniem procesora (wszystko ładnie działa…). Zauważyłam, że komputer wyłącza się tylko i wyłącznie gdy jestem na internecie i tylko po wejściu na niektóre strony. Po nagłym zamknięciu komputera kiedy przeglądam jakieś strony, jeśli ponownie go uruchomię i wyjdę z aktualnie otwartej strony - nie ma problemu - działa dalej, jeśli po uruchomieniu włączam przeglądarkę i danej strony nie wyłączę - komputer znowu się zamyka.
Ogólnie dziwna sprawa… Przeszukałam komputer antywirusem, Spybotem… nic nie znalazło.
Wciąż obstawiam, że to jakiś trojan, albo inne badziewie. Ściągnęłam HiJacka i zrobiłam skan, oto log:
Przeskanowałam komputer (bez szału bo Avastem ale…). Zasilacz był wymieniany, bo myślałam, że to jego sprawka - dlatego jestem pewna, że to nie jego on - jeśli chodzi o model to ekhm… Jeśli dałoby się tego uniknąć wolałabym teraz nie rozbierać komputer ponownie na części (ściągać obudowy też), mam go wbudowanego w biurko i jest z tym dość dużo roboty…
Też jestem ciekawy jaka jest tego przyczyna. Też miałem taki problem i zawsze przy przeglądaniu Internetu w momencie używania paska przesuwu strony. Po kliknięciu komputer (nie zawsze) się wyłączał. W moim przypadku pomogło odinstalowanie wszystkiego związanego z grafiką (NVIDIA) i zainstalowanie ponownie. Pomogło. Jak ręką odjął.
Szkoda, że dostęp do wnętrza komputera jest utrudniony, bo może masz jakieś napuchnięte kondensatory na płycie głównej.
Samo “zabudowanie” komputera w ciasnym biurku też może mieć wpływ na przegrzewanie się komputera i nagłe wyłączanie komputera.
Swego czasu miałem kompa, który miał uszkodzoną zintegrowaną kartę sieciową - po zainstalowaniu sterowników do karty i podłączeniu do routera komputer się samoczynnie resetował. Wyłączenie zintegrowanej karty sieciowej w BIOSie i dołożenie dodatkowej wewnętrznej karty rozwiązało problem.
Hmm… komputer przestał wariować po odinstalowaniu oprogramowania Samsunga - Kies. Nie wiem, czy to cisza przed burzą, czy na prawdę się naprawił. A ktoś przeglądał te loga (chodzi mi głównie o HiJacka)… coś nadal wolno mi działa…