Mojego pieca posiadam już od około dwóch lat - do tej pory nie sprawiał mi on żadnych problemów, wszystko chodziło jak należy, konfiguracja wydawała się być poprawna a więc było bardzo dobrze. Niestety, od około tygodnia męczę się z problemem zacinania się komputera podczas gry (nie tylko, podczas pisania tej linijki zawiesiła mi się Mozilla Firefox) - nie chodzi już nawet o jakieś wymagające tytuły lecz Saints Row 3, Settlers VII czy Airline Tycoon 2.
To by było na tyle. Komputer raczej nie po przejściach gdyż to piec więc zbytnio nie transportowany. Zaczęło się tak, najpierw był Windows XP, potem przesiadka na Windowsa 7 - następnie postawiony był na nim Mac OS X Snow Leopard w wersji 10.6.8 - teraz powrót do Windowsa ze względu na chęć pogrania i taka niespodzianka - instalowany na czystej partycji, w ogóle na formatowanym dysku (przez instalator “siódemki”). Raz wykrzaczył mi się bluescreen mówiący coś o video memory - znalazłem na pewnej stronie internetowej aby zaktualizować sterowniki karty graficznej - oczywiście wykonałem to jednakże poprawy nie zauważyłem, wręcz nawet można powiedzieć że jest gorzej. Pamięc wideo karty graficznej sprawdziłem programem z jakiejś rosyjskiej strony (video memory tester czy coś takiego) ustawiając roździelczość na 640x480 i testując w trybie OpenGL i DirectX - nie znalazło żadnych błędów. Nie wiem już o co chodzi, nie sądze żeby się przegrzewał (chyba że źle włożyłem czujnik od temperatury) - ustawienia biosu były zmieniane do instalacji Maca - tj. tryb SATA przestawiony na AHCI i tym podobne. Proszę o pomoc - nie może to być wina systemu bo jest świeżo po wczorajszej instalacji.
P.S.
Podczas zawieszania się komputera z głośników jest słyszalny szum (taki jakby się poprostu audio zacięło i szumiało w danym momencie np. danej wypowiedzi). Dziękuję i pozdrawiam.
Instalowaleś sterowniki płyty głownej i chipsetu do niej w pierwszej kolejności po zainstalowaniu systemu. Jeśli tak to może zrób czystą instalację sterownika od karty graficznej uprzednio odinstalowywując stary i czyszcząc pozostałości w trybie awaryjnym driver cleanerm i potem jeszcze ccleaner albo dtiver sweeper jeśli masz windows7 . Na razie bo święta i rodzina przyjechała.
Nie - został zainstalowany system a następnie uruchomiony Windows Update - ściągneło wszystkie aktualizacje dla procesorów o strukturze x64 i tak dalej po czym zainstalowałem najnowszy sterownik do karty graficznej.
Pamięc RAM? - nie możliwe - pod Mac OS X 10.6.8 wszystko chodziło bardzo płynnie - mogę ew. przetestować ją jakimś programem aczkolwiek w bluescreenie info było o video memory, nie RAM - a pamięć video przetestowałem. Pamięć RAM była kupiona w marcu.
//edit//
Podczas testowania pamieci RAM znalazlo 16 errorow podczas testu #4 programem memtest86 i zacielo sie przy 20% na tescie #5. Pisze z iPada - zaraz wrzuce screena. Zrestartowac komputer czy sie moze odwiesic? bo pod literka L w L3 miga prompt i plusik czerwony przy memtest86.
– Dodane 08.04.2012 (N) 14:38 –
Jednak się zawiesiło - niby mrugało ale na esc ani C nie reagował.
– Dodane 08.04.2012 (N) 14:42 –
Może być albo kość RAM zepsuta albo slot - ale nie bardzo gdzie mam ją przełożyć jeżeli slot byłby zepsuty bo tylko dwa sloty są dedykowane pamięci DDR3 - reszta to DDR2.
Niepotrzebnie, mogłeś zmodyfikować taktowania płyty pod pod pamięci z taktowaniem 1333, bo jest taka możliwość i też byłby ok, oraz dostęp do pamięci byłby szybszy.
Robiłeś tak w Bios-ie. W zakładce Ai Tweaker: FSB Strab to North Bridge i Dram Freguency. W tych dwóch ustawia się pamięci jesli chcesz obniżyć taktowanie samych pamięci chyba że nie ma takiej mozliwości w Twoim biosie. Potem po włączeniu systemu sprawdzasz w programie CPU-Z w zakładce Memory czy przy DRAM Freguency jest około 500 jeśli ma być 1000 jako dynamiczne. Ja mam jakiś błąd sprzętowy czy biosu i jeden parametr ustawienia w biosie praktycznie dawał wyższe taktowanie i przez sprawdzenie przez CPU-Z pozwoliło mi z korygować ustawienia w biosie żeby było dobrze.