Nagłośnienie, dobra jakość dźwięku, a nie moc czy bas

Witam forumowiczy, rozmyślałem ostatnio nad wymianą moich starych głośników Manta (MM-1500 5.1 Home Theater System) na coś lepszego, w stylu Logitech X-540 (ok. 260zł).

Ale nie wiem czy to mi wystarczy :smiley: I czy może nie szukać czegoś lepszego, u znajomego widziałem Hitachi AXM76E i stare kolumny Tonsila 2x70Wat, i jak to puścił to brzmiało naprawdę sensownie i miało znaczny zapas mocy (coś na tym poziomie by mi całkiem wystarczyło). Nie zależy mi na mocy i mega basie, ale na tym by filmy i muzyka nieźle brzmiały. Nie jestem audiofilem, a wręcz całkowitym laikiem jeśli chodzi o muzyke. I całkiem się nie znam, i liczyłbym na jakąś podpowiedz kogoś kto robi w tym biznesie czy handluje takowym sprzętem.

Dźwiękówkę wymienię niebawem na Creative Karta X-Fi mX Xtreme Audio Bulk (ok. 140zł) czy słabszą Creative Karta Sound Blaster Audigy SE bulk (ok. 70).

Czego powinienem szukać dla moich potrzeb? Jak uważają specjaliści? Bo całkiem nie wiem czy szukać jakichś kolumn podłogowych/podstawkowych i do tego jakieś ustrojstwo (wzmacniacz/amplituner, czy coś “co tam było by potrzebne”) czy lepiej czy jakiś Zestaw 5.1?

Jako lamer w tej dziedzinie chciałbym podziękować za pomoc od razu wszystkim specom. THX.

Creative Karta X-Fi mX Xtreme Audio Bulk nie ma procesora X-FI, więc nie ma co płacić za samą nazwę. Jeżeli dźwięk z integry Ci nie będzie wystarczał, wtedy starczy Ci Creative Karta Sound Blaster Audigy SE bulk.

Co do głośników to prawdopodobnie zostaniesz nakierowany na drewniane Genius’y, więc się przygotuj. :slight_smile:

Zmienilem karte muzyczną zintegrowaną na to co mam w podpisie. Mam także x-540 i powiem tak. Do filmow jestem zadowolony z takiej ilosci glosnikow, natomiast jesli chodzi o muzyke to najlepiej sub + 2 sateliki, czyli 2+1. Ustawilem je w dobrej odleglosci i powiem, ze jestem zadowolony z muzyki. Bass jest ładny przy mocniejszej muzyce. Mi sie natomiast podobają wysokie tony na tych glosnikach. Np.Whitney Houston “I Will Always Love You” dobra solówka i tutaj mi się podobają jak te glosniki grają. Duzą roznice odczulem na przesiadce z integry na tego Soundblastera. W sumie polecam. Zastanow sie nad subem + 2 glosniki jesli sluchasz duzo muzyki a nie masz tyle miejsca na rozstawienie tych glosnikow. Ja sie uparłem na te 5.1, teraz bym kupil jednak dobre 2.1. Jeszcze co do mocy to wystarczająca. 3/4 to juz naprawde glosno i nie wiem czy czasem sąsiad z dolu nie przyjdzie. Slucham na ~ 2/5 glośnosci i mi stanowczo starcza. Domówke jakąś na tym rozkrecisz :slight_smile:

To logitechy nie bardzo, jeśli zależy Ci na jakości dźwięku to polecam Genius 5000/5005

dodo.gemini, z tego co czytam, to zestawy 2+1 nie są dobrym wyborem.

FXJ jak masz miejsce na 5.1 i głównie te głosniki potrzebne są Ci do filmów, to ok, ale jak muzyka, to raczej zestaw stereo…

dokładnie, jak muzyka to tylko 2.0 powiedz,ile możesz wydać na wszystko bo może da się skołować monitory+ wzmacniacz

Poczytałem trochę opisów i oblekałem filmiki z youtuba, i sądzę że zbyt mocny bas jak na moje potrzeby :slight_smile: Zresztą wyczytałem że buczą/skwirczą (a taki efekt miałem w Mancie i chcę go uniknąć) mają zbyt jasne diody i cicho zagrać nie potrafią :wink:

Bardziej filmy, a przede wszystkim muzyka w tle. Miejsca nie jest zbyt dużo ale jakoś się coś uda wykombinować.

A jaka dźwiękówka była by lepsza?

http://www.abcdata.pl/produkt.asp?pid=C1400359 czy

http://www.allegro.pl/item481845095_cre … igy_2.html

Dlatego jednak zdecyduję się na razie na te Logitechy, szczególnie że centralny powieszę (nie postawię) na monitorze. Jestem teraz ciekaw systemu Logitech FDD2 Driver, i Matrix. A już naprawdę jak będzie to współpracować razem z programem SRS Audio Sandbox 1.904 a w niedalekiej przyszłości z Sound Blaster Audigy (x).

Nie wiem ale nie więcej niż z 2 tysiaki (ale bym musiał trochę poodkładać).

http://allegro.pl/item491975440_tannoy_ … kazja.html

http://allegro.pl/item489178016_onkyo_a … _lodz.html

i logitechy mogą tylko pierdzieć przy tym

No nie wiem, miałem okazje słuchać 5005, nie było buczenia/skwirczenia, cicho grać też potrafiły, bass nie jest tak mocny bardzo, ale moim zdaniem lepiej samemu ich posłuchać i porównać z innymi.

Audigy 2 lepsze są ale przy Logitechach nie usłyszysz różnicy.