NAGŁY wzrost ciepła na procesorze

Witam!

Mam dosyć ciekawy problem. Otóż po zainstalowaniu Windows 7 jakieś 3 miesiące temu zauważyłem już chyba z 6 niebieskich BSD dot. samego procesora. Otóż problem poleca na tym iż gdy komputer działa jakieś czas następuje gwałtowny skok temperatury procesora powyżej 80 stopni. Jest to procesor P4 670 o taktowaniu 3.88Ghz, które nigdy nie było podkręcane napięciem czy tez mnożnikiem.

Problem pojawił się od momentu bycia W7 na komputerze. Wymieniłem już 2 coolery, próbowałem już dwie pasty termiczne Zalman (której nie polecam jednak) oraz Arctic Silver (która jest teraz aktualnie nałożona). Nie wiem czemu np. po 40 min. użytkowania systemu następują nagle maksymalny wzrost temperatur na procesorze. Po odpaleniu systemu jest na nim 45 stopni a po 40 minutach z 40 stopniu robi się w ciagu 5sek. pow. 80 stopni i czasem wyskakuje BSD.

Dodam iż gdy wyjmowałem procesor na tych małych tyrystorkach w porcie LGA zauważyłem już cynę zmieszaną z kalafonią (która chyba powoli wypływa), co stawiaczy, że zachodzi tam chyba do dużych temperatur…

Nie chcąc stracić płyty głównej (znaczy się gniazda LGA, bo reszta daje radę), czy mógłby mi ktoś polecić mi sposób na rozwikłanie problemu. Na WinXp go nie było i nie wiem czemu jest teraz… ??

Wirusa nie ma na pewno…

Konfiguracja komputera to:

procesor: P4 670 pracuje na oryginalnej czestotliwosci: 3.88ghz

ram: Corsair XMS DDR 4x CMX1024-3200PRO

grafika: Sapphire Radeon HD3850 agp (ostatni agp z ati)

dysk: Samsung 250GB (dziala stabilnie)

Cooler: Akasa (aktualny); poprzedni byl Intel-owski (dołączony do procesora)

plyta glowna: GA-8IPE775-G

zasilacz: 400W (nie modularny)

Czekam na pomoc

pozdrwawiam

Masz prawidłowy obieg powietrza??

Jaki zasilacz(dokładny model, marka)

Czy wenty się po tych 40 min nie wyłącza??

Zarzuć mu test stabilności jakiś.

Za mał informacji :

1. brak prędkości obrotowej wentylatora przy 40 i przy 80 stopniach

2. nie wiem czym mierzysz tą temperaturę

3. nie wiem co w tym czasie robi kompurer-co jest uruchomione (aplikacje, procesy)

4. nie jest możliwe żeby temperatura procesora wzrosła w ciągu 5 s z 40 do 80 st C - chyba że zdejmiesz całkowicie radiatar

ale tak :

1. 80 st C dla P4 to jest nic - jak byś miał 100 to co innego

2. zainstaluj sobie RMClock i ogranicz taktowanie rdzenia do 75 % i zobacz co sie wtedy dzieje

ale najwazniejsze :

1. jak pracuje wentylator , bo może byc walnięty układ sterowania nim na płycie

2. są takie aplikacje które w czasie spoczynku obciążaja procesor, przykładem jest gra SpellForce 2 - jak grasz to jest OK, wychodzisz do MENU i nagle temperatura rośnie jak głupia

ALE BEZ DOKŁADNEJ ANALIZY NIKT CI NIE POMOŻE

NAPEWNO NIE MA TU NIC WSPÓLNEGO SYSTEM

tak jak pisałem, wzrost temperatur jest nagły. Jesli chodzi o sam cooler i wentylator to obraca sie z prędkością ok. 1000 obr/min. Temperatury mierze w Everescie, również i prędkości. Wentylatory się nie wyłączają…

Jeśli chodzi o uruchomione aplikacje to jak wspomniałem nic takowego się nie dzieje. No może gdy uruchomię Skypa, który jest zasobożerny. Gdy grałem w grę to się nie pojawiało chodź czułem spadki wydajności.

Niestety nigdy nie bawiłem się programem RMClock i nie wiem jakie skutki mogę się pojawić po poprzestawianiu tam czegoś, bo nigdy nawet w Biosie nie podkręcałem procesora.

może dałes za dużo pasty termoprzewodzacej, odlącz na chwile wentylator na procesorze i zobacz czy radiator się nagrzewa

tak, radiator pasywny sie nagrzewa, nałożyłem pastę (wylałem mały pasek na długość procesora) i rozprowadziłem wszystko równiutko karta kredytowa (wiadomo takim sposobem)

robiłeś reset biosu?

tak