No to czemu nie podmontujesz jak Ci inni pisali np. https://wincdemu.sysprogs.org/ ?
W windows 10 najeżdasz myszą na plik iso z prawo_kliku wybierasz Instalacja . I robi się tak.
Masz plik iso zamontowany w systemie i możesz z nim robić to co ze zwykłą płytą zastartowaną ze zwykłego odtwarzacza cd/dvd. Zamiast wbudowanego w system emulatora możesz użyć zewnętrznego programu. Wirtualny napęd tylko i wyłącznie udaje rzeczywisty
Myślę ze to jeszcze młodziak ale po tej całej dyskusji…Może mu o to chodzi?
Wyobraż sobie płytę z biosem w której jest kość pamięci z emulatorem napędu CD/DVD i gdzie z poziomu “biosu” załadujesz do niej plik np. iso i wybierzesz to jako opcję bootowania. Było by ciekawiej
W plikach .zip znajdują się filmy, w których próbuję wykorzystać programy, które poleciliście.
Nie udało się:
1.zip (3,9 MB)
Dlaczego stacja dysków “E” nie wyświetliła się obok “D” w “Narzędziu nagrywania obrazu dysku systemu…”? (to samo jest przy WinCDEmu, ale tylko z DVD-RW)
Dlaczego, kiedy dodawałem plik o nazwie “2020-01-27(04_29_17 - 2020-01-27)”, dodał się zamiast niego jakiś “My Disc” (to samo się stało przy WinCDEmu oraz przy funkcji “Instalacja”)?
Dlaczego pokazuje się, że pliku nie ma, mimo że było widać w eksploratorze na filmiku, że jest? Dobrze myślę, że dlatego, że nie został na tą stację dysków nagrany? (to samo się pokazywało przy WinCDEmu i w każdym innym programie, z którym udało się “tak daleko” dojść)
Podmontowałem i nie wyszło:
przez DVD+RW - 4.zip (2,4 MB)
przez DVD-RW - 3.zip (3,5 MB)
Z czego to wynika, że opcja nagrywania na wirtualnym pokazała się dopiero przy WinCDEmu DVD+RW, a nie przy DVD-RW lub Alcoholu 52/120?
Później próbowałem nagrać ISO na “V”, ale oczywiście się nie udało, czekałem najpierw kilka minut, dopiero zrezygnowałem, zobaczycie tylko kilka sekund na filmik, bo przyciąłem to, abyście czasu nie tracili, a ja abym mógł ten film umieścić, to samo przy anulowaniu. Następnie włączyłem nagrywanie jeszcze raz, ale wyglądało tak samo, dlatego filmik się urywa.
Faktycznie, w Windows 8.1 też tak jest, ale niestety GIGABYTE Windows USB Installation Tool pokazuje to samo jak w poprzednim zrzucie ekranu z nim
Co to oznacza?
Da się tak, czy miałem sobie tylko to wyobrazić? xd
Plik iso lub podobnego formatu to wirtualna płyta cd. Możesz ja wypalić na rzeczywistym nośniku. Możesz ja tez uruchomić na komputerze ale do tego potrzebny ci wirtualny napęd czyli program który to zrobi…
Windows kiedy najedziesz mysza na plik ISO i otworzysz menu kontekstowe ma dwie możliwości.
Pierwsza służy do zamontowania ( Instalacja) i np. uruchomienia jakimś programem w zalezności od tego co na niej jest a druga do wypalenia go na rzeczywistej płycie. Wyobraz sobie ze jest nawet opcja Wysuń która ten obraz płyty odmontuje.
W czym problem? To proste jak drut.
Możesz to sobie tylko wyobrazić.
Nie wiem co ci coś tam pokazuje. Ty patrz co system ci pokazuje.
A tak poza tym. Na YT jest pełno filmików jak zrobić to co ty chcesz
Albo tu.
Wysłałbyś chociaż dwa linki? Szukałem, przeglądałem, nie pomogły mi
Tu też byłem i albo ja go nie zrozumiałem, albo mam problem nie z tym co myślisz. On tłumaczy to co jest mi potrzebne przed tym jak przechodzi do korzystania z komputera, czy wtedy, kiedy już on na nim pracuje?
Pewnie chcesz to zrobić
Przeczytaj wpisy. Ja sie tym nie bawię bo mam win 10 ale zanim zacznie sie coś robić to trzeba sporo wyguglać. Z tego co wyczytałem to jest to wyłącznie pod wybrane płyty Gigabyte i chyba tylko do tego by system win 7 obsługiwał usb.
Sprawdziłem, moja płyta główna obsługuje GIGABYTE Windows USB Installation Tool. Spróbowałem też DAEMON Tools Lite;
Nienazwany.zip (1,6 MB)
Jak pokazałem (a przynajmniej spróbowałem) w DAEMON Tools Lite można stworzyć (mi się większej nie udało) wirtualną nagrywarkę do 4,38 GB. Wie ktoś jak zrobić w nim większą, bądź w jakimś innym programie? Tak jak widać na filmiku mój plik waży trochę więcej, stąd taki problem.
Montażu w nim nawet nie wysyłam, bo za każdym razem po tym pokazuje się w GIGABYTE Windows USB Installation Tool, że pliku nie ma na tej stacji dysków, proponowali tam też instalacje jak się ma Windows 8.1 (ja mam), ale kończyła się tak jak inne montaże, tak jak pisałem w poprzedniej wiadomości.
W razie czego przeniosłem też GIGABYTE Windows USB Installation Tool bezpośrenio na dysk “C”, aby uniknąć problemu, o którym w Twoim linku pisali, nic to nie dało.
Wszedłem też w polecany tam link do
artykułu - http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ab350m-d3h#support-dl
Dwóm się pokazywał ten sam komunikat co mi, ale jednemu jak przypuszczali w odpowiedziach, dlatego, że brakowało mu pliku DISM.log, który ja posiadam. Drugiemu, który fizycznej stacji dysków nie posiadał, polecono zamontować plik ISO przez Ultra ISO, nie zostało napisane, czy mu to pomogło. Jest sens, abym w ogóle w tym próbował, skoro wszystkie inne programy, którymi montowałem, nie umożliwiały GIGABYTE Windows USB Installation Tool znalezienie zamontowanego pliku? Odpowiedzianu mu również “hej, nie potrzebujesz żadnego oprogramowania… po prostu pobierz plik ISO i kliknij go dwukrotnie … napęd dvd wyskoczy ou … następnie wybierz źródło i miejsce docelowe … bingoo, w którym jesteś”, wersja nieprzetłumaczona - “hey bud you dont need any software… just download the iso file and double click on it… dvd drive will pop ou …then select the source and the destination… bingoo you are in”. Mi się pokazuje wtedy jedynie Narzędzie nagrywania obrazu dysku systemu Windows, co zrobić, aby było tak jak to opisywał, że ten “napęd dvd wyskoczy”? Zaproponowano mu również “Jeśli nie masz napędu DVD, po prostu zastosuj łatkę Image Tool do istniejącego ISO, który już zamontowałeś na napędzie USB”, wersja angielska - “If you don’t have a DVD drive, just apply the Image Tool patch to the existing ISO that you’ve already mounted to the USB drive…”, jak to zrobić?
Sam widzisz ze to nie jest pewnik że zadziała, u niektórych tak a u innych nie. Poza tym po co ci system który odszedł na śmietnik. Tego juz nikt nie będzie łatał i trafisz na problem który mieli użytkownicy Xp-ka w 2017. Na wannaCry pod siódemkę.
No właśnie niekoniecznie, żaden z nich nie napisał, że to co mu tam zaproponowali nie działało, nie licząc tego pierwszego, który miał główny problem taki jak ja, ale u niego wykryli jego (tego problemu) powód, u mnie też musi być jakiś. Pokazuje mi się komunikat: “The file does not exist. Please insert a valid Windows installation disc and try again” (Plik nie istnieje. Włóż prawidłowy dysk instalacyjny systemu Windows i spróbuj ponownie), co może mieć do tego mój sprzęt? Tak jak pisałem, sprawdziłem na stronie GIGABYTE, czy GIGABYTE Windows USB Installation Tool będzie działał z moją płytą główną i się wszystko zgadzało
A tobie zadziałało? Nie mogę w to wchodzić by ci coś doradzić bo nie mam win 7. No i sprzęt mam inny. Więc albo robisz coś nie tak albo to nie działa na twojej konfiguracji.
Zacznij od początku. Na spokojnie. Wygoogluj co się da na ten temat przeczytaj co piszą i zacznij od nowa. Szukaj po forach dotyczących Win 7 a nie ogólnych bo np. ja siódemki już 7 lat nie widziałem jak i wielu innych
A da się stworzyć taki wirtualny napęd, do którego by się zwykłe pliki dodało?
Ty dalej nie rozumiesz. Widziałeś kiedyś nagrywarkę DVD. Czy na niej można coś odtworzyć lub nagrać? Nie. Najpierw musisz do jej kieszeni włożyć płytę cd, dvd i wtedy programem służacym do nagrywania i odtwarzania coś z tej płyty wydobyć lub na niej zapisać.
Wirualny napęd czyli wirtualna nagrywarka/odtwarzacz to coś podobnego. Ale najpierw by to odtwarzać musisz wykonać wirtualna płytę. To taki plik o rozszerzeniu np. ISO.
W postach podawano ci rózne programy które do tego służą np.
Aaaa teraz zrozumialem, wielkie dzięki za pomoc!!
Dodatkowo można by poszukać programu, który umożliwia edycję plików iso i można dograć pliki przed nagraniem na fizyczny nośnik. Ale jeżeli asus czy inna firma udostępnia narzędzie do dogrania np. sterowników do usb, warto by się zapoznać z instrukcją na stronie tego producenta, która powinna być tam. I wykonać polecenia, jak wytłumaczył to producent. Ale to moja opinia do tego problemu.
A dałoby się tak też z wirtualnym?
Nie, bo napęd wirtualny służy tylko do odczytu zawartości z obrazów płyt (m.in. ISO). I nie możesz edytować zawartości napędu wirtualnego. Możesz natomiast edytować zawartość samych plików w iso poprzez programy, które to umożliwiają, np. płatnym poweriso lub znaleźć jakiś bezpłatny program do ich edycji (plików ISO). Nawet kompresory plików mogą tylko rozpakować ISO, ale nie spotkałem jeszcze, żeby winrar czy 7zip mógł z powrotem te pliki upakować do ISO.
Aaaa to mi niestety nie pomoże, ponieważ moja instalka jest większa od pojemności DVD-RW, więc fizyczne nośniki nie wchodzą w grę
A na takiej się zmieści? DVD+R DL 8.5 GB pojemności
A to nie jest tak, że system można instalować tylko z DVD-RW?