Zamierzam nagrać na wirtualny napęd optyczny plik ISO, próbowałem wieloma darmowymi programami to zrobić, żadnym mi się nie udało, a przy jednym prawie straciłem system (Windows 8.1). Raczej nie myślałem ich tu wymieniać, bo może się okazać, że nimi się tak właściwie ogólnie dało, tylko ja źle klikałem. Jakim programem i jak mógłbym to zrobić?
Czy tylko mnie się wydaje, że ta operacja jest bez sensu? Co chcesz osiągnąć?
Chodzi Ci o wirtualizację, tzn. by klik iso był widoczny jako CD w mój komputer?
Jak wyżej… wytłumacz co chcesz konkretnie osiągnąć? Nie ma czegoś takiego jak “nagrywanie” na wirtualny napęd.
Możesz:
- Utworzyć plik iso, do czego nie potrzeba żadnego napędu tylko jakiegoś programu do tworzenia iso.
- Zamontować ten plik iso w systemie, aby widoczny był jak dysk. Od bodaj Windows 8 wystarczy na niego kliknąć. Nie potrzeba żadnych zewnętrznych programów.
Dzięki temu programem GIGABYTE Windows USB Installation Tool będę mógł wgrać w instalkę sterowniki, bo u niego w źródle można podawać tylko napędy optyczne
Tak
O opcję drugą prędzej mi chodziło. Jak klikam na plik to pokazuje mi się opcja nagrania, ale tylko na fizyczny napęd dopóki nie stworzę wirtualnego w jakimś programie. Jak już to zrobię to albo się on nie wyświetla, albo pokazuje się, że brak dysku w nośniku
Nie ma takiego narzędzia “GIGABYTE Windows USB Installation Tool”, jest po prostu “Windows USB Installation Tool”.
Służy do nagrania obrazu iso na dysk USB (ewentualnie DVD, ale po co?). Ciągle nie wiem, co chcesz osiągnąć.
Jeśli masz plik iso i chcesz go nagrać na USB, to nie potrzeba nic więcej. W zasadzie jedyne co robi to narzędzie to zapewnia, że USB będzie bootowalny. Bez tego można by po prostu rozpakować iso i przekopiować.
Niech zgadnę: instalujemy WIndows 7 na Ryzena i nie działa klawiatura. ;-)?
Oraz do dodawania sterowników do instalek systemów Windowsa, to właśnie chciałbym zrobić
Nie chcę go nagrać na USB, tylko na wirtualny napęd optyczny
DOKŁADNIE XDD
Zobacz 10, jedni mówią, ze można, drudzy, ze niekoniecznie można nadal aktualizować. 7juz nie ma wsparcia i za jakieś czas nawet sterowników do grafiki nie dostaniesz… Coś mi świta, ze NV już do 7 ma nie wydawać nawet…
Na 10 nie chciałbym właśnie, mocno się do W7 przyzwyczaiłem, specjalnie zmian nie lubię, jestem świadom aktualnych wad zostania, ale ja wolę je doświadczyć i dopiero wtedy zrezygnować, długo w dodatku siedzę i kombinuję, aby udało się W7 zainstalować i nie chciałbym tego nie kończyć.
Narazie są te sterowniki, jak się skończą i będzie to dużym problemem to wtedy się przeniosę na W10.
Wirtualny napęd optyczny to program który służy do odtwarzania obrazu płyt np. w formacie iso. Ale żeby je odtworzyć trzeba je najpierw zrobić. Kiedyś był taki program do tego. Nazywał się IsoCreator. Czy dalej jest ,nie wiem.
Obraz płyty CD/DVD stworzysz np: Ashampo Burning, Imgburn, Nero lub UltraISO.
Windows ma wsparcie dla plików ISO, więc taki obraz klikasz 2 razy i już masz zamontowany.
Na starsze systemy był DeamonTool / Alcochol 120%.
Ja mam ten plik ISO, ja chce go tylko nagrać
Wiem, tylko tam trzeba wybrać nagrywarkę i moje pytanie jest takie czym ją utworzyć (wirtualną)
Ja nie chciałem edytować pliku ISO, tylko nagrać go na wirtualny napęd
Jeszcze raz - co to znaczy “nagrać na wirtualny napęd”?
Alcohol 52/120 nadal tworzy obrazy i można je montować w wirtualnym napędzie. W Alc120 dodatkowo możesz je wypalić/nagrać na płyty.
Wgrany plik znajduje się w napędzie optycznym niefizycznym (wirtualnym), że wchodzisz w niego przez “Mój komputer”, wchodzisz w dysk optyczny, a plik znajduje się w sekcji “nagrane na dysku”, a przynajmniej mniej więcej tak się to nazywa, a samo nagranie mogło się odbyć przez systemowe “narzędzie do nagrywania…”
Dobrze myślę?
Sprawdzę za 1-2h
Szczerze nie wiem, bo się gubię co chcesz osiągnąć… Dwa razy przeczytałem, postaram się w jednym zdaniu napisać co chcesz osiągnąć (bo jeszcze ani razu tego nie napisałeś):
- chcesz zainstalować Windows 7 z pendrive (USB) a żeby to zrobić musisz mieć dodane odpowiednie sterowniki (tak?)
W podanym linku (sam podałeś: https://www.gigabyte.com/Support/FAQ/3459) przecież masz napisane:
1/ utworzyć pendrive instalacyjny z Windows 7 (używając innego narzędzia, niż ten gigabyte) - masz wtedy pendrive ‘bootowalny’ z W7, ale nie zadziała u Ciebie, bo nie ma sterowników
2/ używając tego narzędzia od Gigabyte - programik wyręczy Cię i automagicznie doda te sterowniki do tego pendrive
Tak?