Nagrywanie kaset magnetofonowych tylko dla siebie

czesc

1. mam walkmana, tak dla siebie kupiłem ale nie mam kaset magnetofonowych - czym je ponagrywać i co kupić ?
  2. jak się nazywa segment w wieży z cd ?
  3. co lepsze płyta 700mb na segment czy walkman -kaseta ?

Spotify

Wilk odkryje Spotify w okolicach 2030 r. Daj mu szansę.

3 polubienia

Gimby nie znajo.

Do nagrywania kaset potrzebny Ci magnetofon z funkcją nagrywania. Kasety pewnie też gdzieś można kupić.

2 polubienia

Nie wiem czy pytanie na serio, ale odpowiem.

1. Żeby nagrywać kasety magnetofonowe potrzebujesz magnetofonu i źródła. Źródłem może być laptop, smartfon, odtwarzacz CD lub komputer PC. Magnetofon możesz kupić pod paroma postaciami. Może to być tzw. deck - magnetofon przeznaczony do podłączenia pod wzmacniacz, lub wieża/miniwieża która ma magnetofon w zestawie. Są jeszcze boomboxy, ale one jeśli już oferują nagrywanie to w bardzo miernej jakości. Jeśli chcesz najwłatwiejszego rozwiązania, kup starą wieżę (z lat 90’) z segmentem magnetofonu. Często siedziały tam już fajne decki z Dolby B i autorewersem (odtwarzanie kasety w obie strony - nie trzeba przekładać). Jeśli chcesz bardzo dobrej jakości to kup osobny deck który podłączysz pod głośniki lub wzmacniacz + kolumny. Najlepiej z Dolby C lub S - tak wysokie modele gwarantują bardzo dobrą jakość nagrania.

Kaset jest pełno na Allegro, OLX, można też kupić je na wszelkiego rodzaju giełdach/bazarach.
Najlepsze marki to Maxell, TDK, Sony, BASF, Fuji. Spokojnie można kupować używane kasety, bo taśmę można nagrywać wiele razy, aż do zużycia.

1. Chodzi Ci o odtwarzacz CD? Bo taka jest tego nazwa.

2. Nie rozumiem pytania. Jeśli chodzi o źródło nagrywania to najlepsze są oryginalne płyty CD, aczkolwiek płyta z wypalonymi utworami też może być, jeśli muzyka jest w wysokiej jakości (format FLAC).

Mam nadzieję że pomogłem.

2 polubienia

dzieki za odpowiedz pomysle moze zostane nad kupnem plyt jakis …ale najpierw musze kupic segment z cd jaki pod amplituner sony ?

To bierz. Wszystko w jednym. Stare czasy aż łezka się kręci

1 polubienie

Nie polecałbym kupować czegoś takiego. Auna to typowa chińczyzna, zamontowany mechanizm jest pewnie najtańszy i miernej jakości. Jeśli już cała wieża to lepiej jakiś starszy model np.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/wieza-technics-se-ch510-zadbana

Generalnie większość modeli Sony/Technics/Yamahy/Pioneera/Onkyo/Aiwy itp. będzie dobrych, o ile są sprawne.

Jeśli chcesz kupić CD i deck to koszty trochę rosną, ale jakość będzie lepsza.

Decki 3 głowicowe umożliwiają odsłuch taśmy w trakcie nagrania i korekcję BIAS (prądu podkładu) żeby nagranie było jak najlepsze.

CD to np.

nad tym pomysle jak znajde robote to raczej kupie: SONY cd player odtwarzacz CDP 670
dziekuje za pomoc.

1 polubienie

Za dzieciaka to mogłem tylko pomażyć o takich cudach techniki :slight_smile:

tez za dzieciaka moglem pomazyc dlatego mam uzywane kolumny unitra i glosniki tonsila a kolumny:
Tonsil zgc 40 581 plus amplituner sony do max 40watt…

1 polubienie

Dlatego teraz jest czas na kupowanie :slight_smile: Rok temu spełniłem małe marzenie i stałem się posiadaczem całego zestawu Technics. Całość kosztowała mnie nie więcej niż średniej klasy nowa miniwieża z marketu.
Z ciekawości, na czym teraz słuchasz?

1 polubienie

Jak się bawić, to się bawić… :wink:
https://allegro.pl/listing?string=nakamichi%20dragon&bmatch=baseline-cl-dict43-ele-1-4-1127

1 polubienie

Do tego trzebaby kompletu kaset metalowych czy najwyższej klasy chromówek. Nie zapominajmy o wzmacniaczu, minimum Sony ES, i kolumnach za dwukrotność tej kwoty :wink:

1 polubienie

Zawsze można szukać Technicsa RS-B100 za połowę tej kwoty, ale niestety ciężko go dostać :wink:

Głównie na smartfonie albo laptopie. Leniwy jestem :wink: Żona ma tez mini wieżę i radio kuchenne :smiley:

Miałem przez chwilę sprzęty w domu z kolumnami, ale z nich nie korzystałem.