Witam. Piszę z szybkim zapytaniem. Czy jest możliwość czytania płyty nagranej np 8x predkościa na nagrywarce z 2x predkością?
Nagrywarka, programy do odczytu płyt i same płyty nie wiedzą jaką prędkością były nagrywane. Ta jest nieistotna ponad to ile błędów generuje, które docelowy napęd da radę skorygować odczytując dane z tej konkretnej płyty.
Przestrzegam przy okazji także przed mitem: „nagrywanie najwolniej = najlepiej”. Nagrywa się zgodnie z indeksem płyty, najlepiej gdzieś z jego środka (czyli jeśli płyta jest x2-x8, to prawdopodobnie najwyższą jakość uzyskasz na x4, jeśli masz tylko jeden index to ten stosuj - przy założeniu że fw nagrywarki w ogóle ma ją w bazie, inaczej stosuje „strategię ogólną”). Poza tym dzisiejsze nagrywarki często są kiepskie, a płyty jeszcze gorsze. Zalecam nośniki nieorganiczne bo tam jakość wypalenia nie jest aż tak istotna na osi czasu.
Tak, soft do zgrywania muzyki np. ma możliwość ustawienia prędkości odczytu. Z tym, że nie wszystkie prędkości są akceptowalne przez płyty.
Powinna się odczytać, jednak co to za nagrywarka x2? Mówisz o zwykłej CD/DVD? To musi być jakiś straszny zabytek, może ma problem z jakimś typem płytek?
Z czego wynika pytanie?
Bardziej mi chodzi po prostu uniwersalnie nagrywać płyty by korzystać z nich na starym sprzęcie lub po prostu do zabawy. Fajnie jakby każdy napęd nie ważne czy nowy czy stary czytał te płyty.
Kiedyś odtwarzacz samochodowy czytał tylko x2.
Nawet napęd 1x odczyta płytę nagraną 30x. To niema znaczenia. Natomiast różne napędy, różnie się sprawują z odczytem. Z czasem też spada jakość odczytu, zwłaszcza napędów wyprodukowanych w ostatnich latach.
Dzięki o taką odpowiedź mi chodziło.
Fajnie jakby każdy napęd nie ważne czy nowy czy stary czytał te płyty.
Płyty nie tylko są okrągłe i kolorowe - przede wszystkim mają różne formaty, więc np. DVD-R nie odczytasz na napędzie/nagrywarce, która nie obsługuje DVD-R etc. etc. I tak jak pisałem w drugim poście, prędkość zapisu nie ma znaczenia innego niż generowana ilość błędów zapisu.
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.