Chcę kupić z wyższej półki nagrywarkę Blue-Ray do komputera z 2001r która będzie służyć tylko do nagrywania.Oglądanie filmów na takim sprzęcie rzecz jasna nie ma najmniejszego sensu Co oprócz wspomnianej nagrywarki potrzebuję? Wiem, że muszę posiadać przejściówkę ATA>SATA. Czy coś jeszcze oprócz tego?
Nie widzę sensu takiego zakupu. Do archiwizacji danych najlepszy jest dysk zewnętrzny na USB - taniej, szybciej, wygodniej.
Co do Blu-Ray…
Są przejściówki ATA-SATA, ale (z tego co czytałem) zazwyczaj nie działają albo sprawiają problemy. Lepszy byłby kontroler SATA na PCI.
Do zasilenia nagrywarki SATA potrzebna jest też odpowiednia wtyczka w zasilaczu, albo przejściówka Molex-SATA.
Nie opłaca się, nagrywarka kosztuje przynajmniej 350zł (zwykle około 400) a i płyty tanie nie są 250GB kosztuje ~50zł więc za nagrywarkę i 1000GB zapłacisz w sumie przynajmniej 550 zł.
Dysk twardy (wewnętrzny) 1000GB kosztuje ~300zł ale można go czasami dostać taniej, np. ze starszej serii. Nieco droższy dysk zewnętrzny dostaniesz za około 350zł.
Tak jak wyżej kup sobie dysk.
Płyty już powoli odchodzą w zapomnienie… Mam nagrywarkę DVD i może przez 5 lat ze 20 płyt tylko nagrała… A ostatnio to w ogóle nie używana