Nagrywarka DVD


(Grzechom1) #1

Posiadam nagrywarkę LG DVD GSA 4160B i od jakiegoś tygodnia przestała działać. Ten problem powtarza się co jakiś czas. Jaka może być tego przyczyna?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam


(El Presidento) #2

To znaczy jak przestała działac opisz dokłądnie :roll:


(Grzechom1) #3

Po włożeniu jednej z płyt napęd stanął! Nie nagrywa, nie czyta!


(El Presidento) #4

Czy dzieje sie tak z kazdą płytą czy tylko z tą jedną, nagrywarka dobrze podpieta, nie majstrowałes cos ostatnio :?


(Grzechom1) #5

Tak jak pisałem wcześniej ten problem powtarza się co jakiś czas! Powoduje to kilka płyt, których nie używam! Nagrywarka jest dobrze podpięta.


(El Presidento) #6

A wiec jezeli powoduje to kilka płyt to na nich nie nagrywaj jakie to są płyty.

A jak na gwarancji to rzadaj wymiany :slight_smile:


(Grzechom1) #7

Nagrywarka już dawno po gwarancji, a sprzęt czasami sam nawet bez użytkowania staje!

Złączono Posta : 11.11.2005 (Pią) 19:27

A może jest to wina tego iż mam podpięte dwie nagrywarki jedna CDRW, a druga DVD?


(Canaletto) #8

Grzecho

Podaj dane zasilacza


(Grzechom1) #9

Dane zasilacza - a gdzie to znajdę?


(JNJN) #10

A czyściłeś ją - laser.

A czy tylko nie odtwarza/zapisuje danej/danych płyt,a z resztą nie ma problemu.

Nośniki jak są złej jakości i jak poleżą to się starzeją i napęd może ich nie czytać - sprawdź je na innym napędzie.

Może trzeba użyć innych nośników.

Wgrać nowe firmware.

Lub powolny koniec napędu.

Dane zasilacza na zasilaczu(tabliczka znamionowa) - nieraz trzeba zasilacz odkręcić lub w dokumentach kompa.


(Grzechom1) #11

Laser czyściłem i wg mnie to nie jest koniec napędu! Nagrywarka nie czyta, nie zapisuje, a nawet nie "kręci" płyt.


(McDracullo) #12

Na bocznej ściance zasilacza *- po odkreceniu obudowy. Zasilacz to to na górze w tylnej czesci obudowy - od niego kable wychodza :wink:


(Grzechom1) #13

Dodaję, że nagrywarka przez jakiś czas nie daje znaku życiu, a później jej "przechodzi" i wszystko działa.


(JNJN) #14

To wymień wtyczkę zasilającą napęd molex na inną i dobrze wciśnij.

Wymień również taśmę sygnałową na nową dla napędów CD na II kanale IDE - mocno i dobrze wciśnij wtyczki taśmy.

UPDATE

Wszystko rób na kompie wyłączonym - wtyczka odłączona z gniazda 230V.


(Grzechom1) #15

Taśmę wymieniałem - brak reakcji. Nagrywarka działa i przy włączaniu komputera pali się przy niej dioda, tak więc nie wydaje mi się, żeby wymiana wtyczki zasilającej coś pomogła.


(JNJN) #16

To że Ci się nie wydaje o niczym nie świadczy.

Jeśli napęd przestaje kręcić to:

  • brak któregoś z napięć +5 lub + 12V,słaby styk na złączu zasilajacym lub słaby zasilacz.

  • blokada napędu przez nośnik.

  • uszkodzenie mechaniki napedu

  • uszkodzenie elektroniki napędu.

Należy ten napęd sprawdzić na innym kompie .


(Grzechom1) #17

To dane z zasilacza:

AC INPUT 230 VAC 4A 50HZ

AC OUTPUT 230 VAC 0,5A 50HZ

DC OUTPUT +3,3V +5V +12V -5V -12V +5VSB

14A 30A 10A 0,5A 0,8A 1A

165V Max 9,6W MAX

300W

Minął kolejny tydzień, a nagrywarka dalej nie działa! Dodaję, że wymieniałem wtyczkę zasilającą na tą, która była w pudełku z nagrywarką - tak jak radziliście, ale to nic nie zmieniło. Proszę o pomoc


(JNJN) #18

Zostaje sprawdzić ją na innym kompie i jak to samo to kupować nową.


(fiesta) #19

Lub :arrow: solidny najlepiej firmowy serwis