Witam. A więc, kupiłem tą nagrywarkę w pewnej hurtowni (jest na nią gwarancja) i kurka Zdzisław czyta jak jej się zachce.
Żeby przeczytała obojętnie jaką płytę (Dual Layer, DVD, CD) muszę zrobić od 3-5 restartów. Po wyłączeniu kompa i włączeniu po jakimś tam czasie dzieje się to samo.
Czynności które robiłem:
1.Aktualizacja Firmware (przedtem nie nagrywała dobrze Dual Layer’ów)
2.Czyszczenie płytką od firmy E5
3.Aktualizacja Demona (słyszałem że to może być jego wina)
4.Odpięcie reszty napędów (była jeszcze nagrywarka CD)
5.Odpięcie zworki (teraz jest na SLAVE)
6.Prostowanie taśmy.
Dawno bym ją oddał na gwarancję ale chcę wykluczyć wszelkie możliwości a, pozatym jest mi ona potrzebna.
Jeszcze jedno. Będę przepinał taśmę z innego kompa ale to później
A w jaki sposób nie czyta? Czy w ogóle nie widzi płyt? Czy widzi i ma problemy z odczytem? Popatrz w BIOSie czy jest tam widoczna oraz w systemie. Spróbuj także użyć innej taśmy.
Jeśli tak się dzieje to znaczy, ze laser nie widzi dobrze płyty. Takie coś jest czymś normalnym w zużytch napędach, ale w nowym to nie powinno mieć miejsca. Wielokrotnie taką sytuację miałem, ale po przynajmniej dwóch latach użytkowania napędu, chociaż ostani napęd firmy Samsung już po pół roku miał słaby laser i ciągle mielił płyty zamiast je czytać. Czasem zaskakiwał, ale częściej nie. Jak dla mnie to napęd jest wadliwy i wygląda mi na używany. A co do Mysłowic, lubię to miasto i jego dzielnice, ale drogi to katastrofa. Jeżdżę tam codziennie przez Wesołą, Larysz i Kosztowy. Drogowcy sciągnęli asfalt i chyba zapomnieli położyć nowego (ale z tego co słyszałem władzom miasta skończyła się kasa na drogi). Prawdziwy poligon. Bez terenówki ani rusz