[nagrywarka] matSHITa DVD-RAM UJ-820S

Szperałem na forum (nie tylko tutaj), ale niestety nie znalazlem skutecznej pomocy.

Nagrywarka z tematu (w lapie) czyta, ale odmawia nagrywania plyt. Probowalem:

• reinstalowac urzadzenie

• reinstalowac sterowniki

• zmieniac software

• niestety nie moge znalezc nowego firmware

• ladnie poprosic, zeby tym razem nagralo…

W sumie zepsula mi juz dobrych kilka plyt. Uzywalem tylko firmowek. W trakcie nagrywania komp nie zajmuje sie niczym innym. Jak uzywalem jakiegos sonica (od zawsze w kompie) nagrywarka wywalala sie przy samym koncu wypalania. Nero z opcja symulowania, wywalal sie zaraz na poczatku (symulacja ok).

Pomozcie plizzz! Sprzet pewnie nie zdarzyl nagrac 100 plyt, a na poczatku bylo ok.

Dzieki za wszelka pomoc.

A co mówi instrukcja lapa na temat nośników do nagrywary - może nagrywa nagrywa tylko na konkretnych modelach.

Czyszczenie napędu - soczewka lasera.

Jak z nośnikami CDR.

Zmniejsz prędkość nagrywania do minimum.

Odinstaluj oprogramowanie do nagrywania - zrób czystkę w systemie,restart lapa.

Z poziomu menadżera urządzeń odinstaluj napęd i kanał IDE gdzie zainstalowana nagrywara - zrób to jednocześnie,restart lapa i system zainstaluje ponownie i sprawdź czy wszystko z tymi elementami gra.

Sprawdź tryby pracy DMA dysku i napędu DVD.

Wgraj Nero wersji 6.6… i sprawdź.

Jak dalej to samo dograj ASPI 4.71.2.

Jak dalej problem:

-reset biosu na default

-świeży system

-gwarancja - napęd prawdopodobnie padł

W instrukcji piszą o zalecanych nośnikach firmy Mitsubishi… 10 minut szukałem, żeby się dowiedzieć, że chodzi o Verbatim - niestety Verbatima też psuje.

Tu nie za bardzo wiem, jak można wyczyścić napęd? Masz na myśli te czyszczące płyty CD? Warto toto?

Rozumiem, że chodziło Ci o CDR W?

Nie próbowałem. Jeszcze dziś pojadę do sklepu i wieczorem napiszę, czy to coś dało.

Podstawowy kanal IDE dysk

Tryb transferu: DMA jeżeli dostępne

Bieżący tryb transferu: Ultra DMA tryb 5

Pomocniczy kanal IDE napęd

Tryb transferu: DMA jeżeli dostępne

Bieżący tryb transferu: Ultra DMA tryb 2

Mam jeszcze coś takiego jak Ultra ATA Storage Controler

Odinstalowywałem sam napęd. Mogę bez problemów odinstalować kanał IDE? System zwyczajnie sam znajdzie? Pytam, bo nie jestem ekspertem, a nie chce nic spieprzyć.

Generalnie przed chwilą zrobiłem zupełną czystkę, jeśli chodzi o soft do nagrywania. Wszytsko z firmy Sonic (RecordNow! + DLA) i Nero poszło out. Po tym czyszczenie rejestru jv16PT + reinstalacja napędu. Zainstalowałem Nero w wersji 6.6.1.4 bez yahoo tollbar. Próba wypalania na płytach EMTEC z symulacją i z min. prędkością 4x - symulacja ok, zaraz po rozpoczęciu nagrywania wysypał się. Log poniżej (o ile w ogóle coś da)…

Jak pisałem spróbuję jeszcze z CDRW i płytami TDK lub Sony, które były wcześniej lubiane przez ten napęd. Tak czy siak plz. help! , bo mnie szlag trafi…