Nagrywarka "wypluwa" kieszeń podczas rozpoczęcia nagrywania

witam,problem dotyczy nagrywarki Matshita w laptopie asus F3

Jak tylko rozpoczyna nagrywanie płyty DVD kieszeń z płytą się otwiera i po nagrywaniu. Próbowałem Nero,Ashampoo oraz kilku płyt.

Jeśli chodzi o odtwarzanie płyt to nie ma żadnego problemu.

Nie wiem czy to ma jakiś związek ale dzieje się to od momentu kiedy raz płyta nie zostałą dobrze wciśnięta w kieszeń i po jej zasunięciu płyta zaczeła rysować od środka. Pewnie ma to związek ale czemu odtwarza a nie nagrywa?

Jeśli jedynym wyjściem jest wymiana napędu to jakiej firmy obecnie są polecane?lg?samsung?

pozdrawiam

pytanie 1 jakiej marki plyty kupujesz?? te za 80gr to tak jakby ciebie ktos karmił whiskasem to tez byś wypluwał :wink: spróbuj Verbatim’y

co do nagrywarki to Pionieer jest jedna z Najlepszych firm produkujacych napedy optyczne jeszcze lite-on etc :slight_smile:

płyty właśnie Verbatima

na drugim laptopie nagrywam na tych “wyplutych” bez problemu

spróbuj wyczyscic laser pałeczka do uszu ale najlepiej sucha jak niemasz izoopropylenu czy jakos tak:) (taki alkochol do elektroniki)

jak to niepomoże to bedzie pewnie uwalony napęd.

jak bd zainteresowany to ja ci moge naped odsprzedać bo posiadam takowy :slight_smile:

Tak mi robił LITEON przed zejsciem. Zaczęło nie od nagrywania płyt CD-WOM* a potem albo przy starcie albo kiedyś w środku coś przerwało i koniec.

* Write Only Memory - nagrasz ale nie odczytasz