Nagrywarka(złe wgranie firmware)


(Realmadrid5) #1

Siemka!

Dzisiaj "wgrałem" sobie nowe firmare do nagrywarki. Jednak wynik tego wgrania był taki"fail". Po ponownym rozruchu kompa, nie chciał sie on właczyć(był ten tekst o szukaniu napędów i trzy kropeczki i nie szło dalej). Odłączyłem nagrywarke i komp się włączył tyle, że nie mam pojęcia jak znó wgrać firmware do nagrywarki skoro nie mogę z nią kompa włączyć.

Prosze o pomoc

Pozdrawiam :slight_smile:

ps. moja nagrywarka: tsstcorp cd\dvdw sh-w162c

stąd ściągałem firmware(pierwszy link):

http://www.samsung.com/pl/support/produ ... From%2Esec


(Technik Elektro) #2

nagrywarka jest na gwarancji ??

poszukaj flasha który uruchamia się z poziomu dos (na stronie samsunga) jeśli znajdziesz to napisz na forum a ja napiszę co możesz spróbować zrobić.


(Realmadrid5) #3

Już nie :roll:

ok, coś poszukam. Byłbym wdzięczny za link :wink:

ps. jak znajdę to napisze spok


(Technik Elektro) #4

na 90% nagrywarka nadaje się na śmietnik - niestety.


(Realmadrid5) #5

ale to przez to złe wgranie firmare ?? :roll:


(Technik Elektro) #6

a przed wgrywaniem nagrywarka działała ??


(Realmadrid5) #7

nagrywała tylko płytki cd-r\rw a dvd-r\rw nie.

jak nagrywałem dvd to pisało, że jest błąd kalibracji mocy i przez to chciałem zaktualizować firmware.


(Technik Elektro) #8

trzeba było najpierw spróbować nagrać z najniższą prędkością te dvd-r, potem przeczyścić laser i jak by nic to nie dało - kupić nową nagrywarkę flash nic tu nie daje (eliminuje błędy z poprzednich i dodaje nowe funkcjonalności ale na pewno nie naprawia zużytych napędów).


(Realmadrid5) #9

próbowałem nagrywać z najniższą prędkości.

z czyszczeniem tego lasera miałem spróbować ale jakoś się pospieszyłem.

Mam jeszcze jedno pytanko, bo podłączałem inną nagrywarkę(nowa) i również jak chciałem nagrywać to pisało, że błąd kalibracji mocy(czy to może wina sterowników tej mojej nagrywarki?)


(Technik Elektro) #10

jakich sterowników ?? zaktualizuj nero, zmień taśmę, ustaw nagrywarkę na master odłącz pozostałe urządzenia z tego samego kontrolera, podłącz inny molex, podaj jaki masz zasilacz być może nie podaje odpowiedniego zasilania i na koniec upewnij się że nagrywarka jest zasilana jako jedyne urządzenie na jednej gałęzi (wyprowadzonej z zasilacza).


(Realmadrid5) #11

no nie wiem jakich(myslałem, że jakieś są)

ustaw nagrywarkę na master odłącz pozostałe urządzenia z tego samego kontrolera, podłącz inny molex


(Technik Elektro) #12

należało poprosić kogoś kto się zna niż samemu się zabierać za coś na czym się nie zna -teraz zbierasz tego żniwa :P.

model ??


(Realmadrid5) #13

lc-b350atx logic atx co do modelu.

a tak pozatym to ta nagrywarka i tak jest szajs wiec wyszlo na dobre :lol:


(klopas) #14

nieciekawa zasiłka...

kup nową taśme (okolo 5zł)

i podłącz inny molex [url=[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Molex_female_connector.jpg/800px-Molex_female_connector.jpg]foto](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Molex_female_connector.jpg/800px-Molex_female_connector.jpg%5Dfoto)

taśma jest pewnie archaiczna dlatego...

albo zepsuty molex


(Technik Elektro) #15

trzeba by na mierniku pod obciążeniem sprawdzić ten szrot jak trzyma napięcia...zalecam wymianę.


(Realmadrid5) #16

teraz podłączyłem inna nagrywarke i normalnie nagrywa. Wiec chyba to nie jest wina ani molexu ani tasmy, ani "chyba" zasiłki więc to chyba ta moja nagrywarka była coś zwalona...


(Technik Elektro) #17

po prostu mogła się zużyć.