Nagrzewanie się procesora i karty w laptopie

Witajcie, nie dawno pobrałem program HWMonitor i z niego wynika, że mój procesor grzeje się w temperaturze 50-60 w spoczynku. Posmarowałem go i radiator pasta termo… i nic nie pomogło, i w grze takiej jak np minecraft sięga nawet do 80 stopni, tak samo jak karta graficzna, ale ona ma zazwyczaj o 10 stopni mniej.Myślę że to za dużo jak na takie specyfikację,a chciałbym jeszcze na tym sprzęcie trochę pograć.

Płyta głowna: ASUSTeK COMPUTER INC X550LB
Chipset: Intel
Procesor: I7-4500U 1.8ghz 2.4ghz z zintegrowana kartą graficzną
Karta Graficzna: Nvidia GEFORCE 740m
Ram: 4GB

Nope laptopy się grzeją, dlatego powinieneś użyć porządnej pasty, nie silikonowej za 1,50 zł z Allegro.
Druga sprawa: laptop leży na płasko na biurku / łóżku? Pod tylną część książkę, linijkę, ołówek , cokolwiek żeby zwiększyła się przestrzeń “pod” obudową. W przypadku wizyty w sklepie na Allegro, za 20 zł najtańsza podstawka z wentylatorkiem. Mówię najtańsza, bo pomiędzy nią a tą za 100 zł różnice w temperaturze będą minimalne :slight_smile: Liczy się tylko przestrzeń i ruch powietrza.

Pastę kupiłem za 15zł w sklepie MediaMarkt, a laptop leży na podstawce z wentylatorem.

Za 15 złotych można i tą za 1 zł sprzedać- marżą :wink:
OK, 80 stopni w gamingowych lapkach to jest rzecz realna, ewentualnie możesz próbować w biosie obniżyć turbo/zmniejszyć napięcie karty i procka, ale to może spowodować niestabilną pracę i spadki wydajności. (niewielkie).

Ok, mam jeszcze jedno pytanie, wiem że nie trzyma się tematu, ale mógłbyś pomóc bo nie mogę znaleźć jak w BIOSIE wyłączyć zintegrowaną kartę Intel HD Graphics Family.
Brand: American MegaTrends inc.
Wersja X550LB.401

A w Advanced -> Graphics configuration sprawdzałeś?

Tak, mogę tam tylko ustawić pamięć buforowaną do ramu, czy jakoś tak 64Mb-512MB i pomiędzy.

80C pod obciążeniem to może być normalna temperatura w laptopie, zależy od konstrukcji.
Niektóre modele były tak projektowane, aby pod obciążeniem pracować w okolicach nawet 90C.

Wymiana pasty na coś o wysokim przewodnictwie może odrobinę pomóc.

Hej,

Jeżeli takie temperatury Ci przeszkadzają, może warto wyłączyć tryb turbo, żeby procesor nie pracował ze zwiększonym taktowaniem zegara?

Pozdrawiam,
Dimatheus