Nagrzewanie się procesora


(Konopka13) #1

Mam procek DURON 1.8 ktory chdozi na zegarze 1.35 i płytę główna Pole

Typ czujnika Winbond W83627HF (ISA 290h)

Nazwa płyty głównej Abit NF7-S2 Series

Temperatury

Płyta główna Abit NF7-S2(G) (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN) 39 °C

Procesor AMD Duron, 1349 MHz (13.5 x 100) 48 °C

PWM 39 °C

Seagate ST340810A 32 °C

Wentylatory

Procesor 2265 RPM

Teraz wygląda to tak i jak temperatura osiąga 49-50 to komputer sie sam resetuje albo płyta łowna oddaje głosy syreny :smiley: niewiem juz co robic .. :confused: prosze o pomoc aha i poweim jeszcze jedno ze mam jeszcze jeden wentylator zainstalowany pod zasilaczem ktory wdmuchuje zimne powietrze ...


(Pixel) #2

Czy od dawna tak masz ??

-Może trza odkurzyć kompa (ja to robie odkurzaczem co jakiś czas)

Podaj może jeszcze napięcia i jaka zasiłka i jeszcze jedno,kiedy (w jakich sytuacjach) występują te resety ??


(Irabuntu) #3

Proponuję zacząć od sprawdzenia ustawień Bios'a...być może masz ustawione takie właśnie temperatury,po których komp się resetuje lub włącza alarm.


(Konopka13) #4

Własnie przed chwila odkurzylem kompa nalozylem paste i zasilacz 350W !!

Procesor 51 °C (124 °F) teraz jest juz tyle :confused:

Złączono Posta : 26.05.2006 (Pią) 18:35

Tak mi sie zdaje ze komputer sie resetuje jak ejst 55stopni ale nie chce zmeiniac tego w biosie bo boje sie ze sie procek spali ...

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.50 V

+3.3 V 3.30 V

+5 V 5.08 V

+12 V 11.73 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.85 V

3V Dual 3.01 V

HyperTransport 1.62 V

DIMM 2.62 V

AGP 1.52 V

Debug Info F 96 FF FF

Debug Info T 41 51 43

Debug Info V 5E A4 CE BD C1 5F 65 (01)


(Pixel) #5

Z tego co widze to zasiłka nie najlepiej trzyma napięcia,zmierz jeszcze miernikiem dla pewności.

Co do ustawień w biosie to lepiej zostaw tak jak jest bo więcej niż te 55-60*C procek może nie wytrzymać.

TU możesz sprawdzić co oznaczają dzwięki biosu.


(McDracullo) #6

no-name czy jakiś firmowy?

Można posmarować procka pastą termoprzewodzącą.


(Konopka13) #7

miernikeim :smiley: jak ? a teraz zobaczylem ze jeden wentylator mialem tak zrobiony ze wtlaczal zimne powietrze do srodka i zaminienilem to teraz i mam 60-70 wiecej RMP .. czyli teraz 2328 mam obrotów :smiley:

Złączono Posta : 26.05.2006 (Pią) 19:03

PRocek jest nasmarowany pasta i to od jakiejs godzinki a ten zasilacz to jakis no name :D:D


(Pixel) #8

sprawdzanie miernikiem napieć w PC.


(Kamilsz 91) #9

Mysle ze to raczej nie od temperatury. Te restarty to moze byc wina zasilacza lub płyty głównej sprawdź czy nie masz napuchniętych kondensatorów.


(Konopka13) #10

nei ma napuchnietych kondenatorow a playta i procek na gwarancji jeszcze ;]


(Dod) #11

Zasilacz / wingroza


(Konopka13) #12

mozliwe ze wina zasilacza w poneidzialek zmieniam na inny ;]


(Kamilsz 91) #13

No zmień na jakiegos firmowego Chieftec (GPS-400AA-101A) 400W

Jezeli to nie pomoże sprawdź pamięć http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125


(JNJN) #14

Porządna konserwacja kompa,dokładnie wszystkie chłodzenia,pamięć z kurzu - wyjmij moduły i wyczyść dokładnie oraz złącza stykowe.

Sprawdź kondensatory elektrolityczne na płycie czy nie wylane lub wypukłe.

Sprawdź dokładnie chłodzenie procka - nałóż pastę tak:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=72248

Spokojnie dla procka w biosie temperaturę alarmową ustaw na 65 stopni - max ma 85.

Podaj cały błąd jaki komp podaje po resecie,tak:

PPM na Moj komputer » zakładka Zaawansowane » Uruchamianie i odzyskiwanie » Ustawienia » Automatycznie uruchom ponownie (odznaczyć)

Podmień zasilacz i sprawdź na mocniejszym i dobrym.

Sprawdź pamięć tak:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125


(Pixel) #15

Jeżeli na gwarancji to spróbuj się dogadać(zależy jeszcze gdzie kupiłeś)żeby lepszą zasiłke wsadzili bo ta ma za niskie napięcia.

Sprawdzałeś miernikiem?


(Konopka13) #16

kondensatory elektrolityczne nie są wypukłe

zrobione :slight_smile:

szczerze to tak mysle ze tak jest domyślnie ustawione ... a jak ustawie na 70 stopni to sie procek nie SPALI ?!


(McDracullo) #17

Fortron z Allegro powienen wystarczyć. 350W .

Złączono Posta : 26.05.2006 (Pią) 19:31

Wynika z tego, że nic się nie stanie...


(Konopka13) #18

sprawdzalem miernikiem i nie ma duzych roznic praktycznie sa baaardzo podobne jedynie w 5V i 3.3 jest tam roznica 0.02 ...

Złączono Posta : 26.05.2006 (Pią) 19:39

a test pamieci zrobie potem bo to strasznie długo trwa :open_mouth:

Złączono Posta : 26.05.2006 (Pią) 19:55

foto mojego kompa : http://img264.imageshack.us/img264/2834 ... 4266pw.jpg


(McDracullo) #19

No i co nam po niej? CHyba jest czytsy.. chyba bo nie zadużo na nim widać... zresztą możesz mieć brudny radiator na procku i tego już na zdjęciu nie zbaczysz.

Zrób test pamięci.


(Konopka13) #20

teraz juz jest lepiej narazie trzyma sie 50-51 sotpni i sie nie wylacza ...