Najbardziej optymalne czyszczenie monitora LCD

Witam,

zawsze gdy czyszczę mój monitor to pozostają jakieś smugi, których owszem nie widać pod pewnym kątem lecz pod innymi jest to bardzo widoczne. Normalnie korzystam z płynu do mycia szyb i ręcznika papierowego lecz rezultat nie jest znakomity.

Czym wyczyścić ekran. Jakiej szmatki użyć żeby nie było tych smug okropnych. Zależało by mi na wykorzystanie żeczy które mam w domu a nie koniecznie płynów specialnie do tego przystosowanych ze sklepowej półki.

Macie jakąś idea fix ?

Pozdrawiam

P.S. Przepraszam jeżeli wątek jest w nieodpowiednim dziale, żaden z innych jakoś nie pasował

Ja ze swojej strony dodam, że mam jakieś specjalne szmatki do LCD i też zostawiają smugi.

Od lat używam lekko mydlaną wodę( potem czystą) i zwykłą szmatkę i nie mam żadnych kłopotów. Zarówno na ekranach matowych jak i błyszczących. Oczywiście przy wyłączonym monitorze!

Ja podobnie jak Poraj stosuję tylko wodę.Nawet bez mydła i do wycierania delikatną ściereczkę z mikrofibry.Wyłączony i zimny ekran monitor.W instrukcji obsługi telewizora LCD firmy LG też jest taka porada.Skuteczne!

-dokładnie. Raczej trudno wyczyścić matrycę bez smug jeżeli jest ciepła!.

Ja używam specjalnej szmatki, która była dołączona do telewizora (nie monitora!) - do tego tylko czysta woda, bez żadnych detergentów. Miałem kiedyś jednorazowe nawilżane chusteczki EMTEC’a, ale zostawiały smugi, jakieś kłaczki, a zanim się skończyły, …wyschły #-o

a czym najlepiej czyścić monitor LCD MATOWY!? na nim zostają straszne plamy i smugi, a nie chce używać chemii bo się boję że się powłoka uszkodzi.

Do matowego ekranu sprawdza mi się taka drobniejsza mikrofibra “do czyszczenia szyb i luster”(do dostania np. w Biedronce za 4 złote, taka żółta) zamoczona w wodzie. Wystarczy przelecieć ekran, przetrzeć na sucho i żadnych smug :slight_smile:

Chusteczka higieniczna + woda z małym dodatkiem płynu do mycia naczyń.