sporo tego jest w internecie, jest nawet stronka z poleceniami (np. pokazanie ukrytych plików) ale nie kojarzę nazwy, jakbyś więcej napisał poleceń to mógłbyś umieścić to w dziale sprawdzone porady, poza tym na tym forum i tak mało jest użytkowników makówek, ci, co mają ten sprzęt siedzą na moim jabłku pe el (żeby nie było że reklamuje konkurencję )
Coż postram się napisać więcej tego rodzaju porad, a być może więcej uzytkowników Mac OS X podzieli się wybranymi informacjami tego rodzaju w tym watku.
nie na tym forum, tu za dużo fanboyów m$ i linuxa besztających coś, z czym nie mieli do czynienia na dłuższą metę chociaż jak chcesz, to pisz, u mnie na tygrysie i tak jest wszystko zoptymalizowane i nic nowego nie znajdę
choć ciężej jest cokolwiek zainstalować, niż na linuxie, nawet mając programy fink czy macports (odpowiedniki apt-get pod maca), bo zawsze wyskoczy jakiś problem, który naprawdę ciężko rozwiązać (bo instalowanie z kodu źródłowego wszystkich zależności to pikuś w porównaniu do maca )
Mac OS X jest tak skonstruowany, że czas spędzony w terminalu wacha się od 0% do 0,05% całego czasu spędzonego przed komputerem
dlatego Mac OS X jest lepszy w porównaniu do linuksa, przy którym ten czas wynosił 70-95%
a od windowsa to nawet nie pisze bo tu nie ma porównania
może ubuntu za kilkadziesiąt lat dorówna w jakimś stopniu do maca
tak tak, potem znów mnie pociśnie jakiś fanboy winzgrozy czy linuxa, że userzy mac os x to tępaki i debile
klopas , zdecydowanie przesadzasz. Ale zgodzę się, że w Macu terminala prawie nie ma. Miałem okazję przez jakiś czas użytkować.
Nic, tylko zainstalować i zapomnieć. Jednak musiałem kiedyś wyłączyć journaling (księgowanie) w HFS+ i nie ma to jak terminal
Gdybym nie miał zapału do rozwiązywania problemów w różnych dystrybucjach (akurat w Ubuntu praktycznie nie ma problemów), to zdecydowanie brałbym Maćka.
Hej, chłopaki (dziewczyny?), a czy te macports są dosyć obszerne? Jak wygląda ilość dostępnego w nich softu?
wszystko co podstawowe to się znajdzie, nie wiem jak to dokładnie wygląda ale na oficjalnych stronach pewnie najpotrzebniejsze informacje się znajdzie
ja nie mam problemu z grzebaniem w terminalu, w sumie nawet nie potrzebuje środowiska graficznego, żeby coś w linuxie zrobić, ale… po co? po co mam marnować czas na zabawę, skoro teraz nie muszę poświęcać czasu komputerowi czy systemowi, to co chcę zrobić to robię bez zbędnego marnowania czasu