GioWDS
(GioWDS)
24 Lipiec 2010 23:10
Tego posta chciałem zadedykować każdemu, kto jest nowy na forum i chciałby stworzyć temat o nurtującym go problemie
Postaram się stworzyć temat all-in-one czyli słowniczek pojęć i poradnik w jednym.
Jakiego języka się uczyć?
Chodziło Ci o język programowania? Więc trzeba wytłuścić tutaj przynajmniej dwie kategorie (wymienie tylko te najpopularniejsze języki): Strony WWW: * (x)HTML - podstawowy język, który wypada poznać chcąc pisać strony WWW - bez niego ani rusz. * PHP - obecnie bodaj najpopularniejszy język używany przy projektach dynamicznych stron - składnia podobna do C++ i Javy * Python - mniej popularny, aczy pozwala na pisanie zarówno aplikacji desktopowych jak i stron WWW - doskonała mieszanka z django. * RubyOnRails - framework Ruby stworzona na potrzeby developerów stron. Aplikacje desktopowe: * C++ - klasyk, obecnie bodaj najpopularniejszy język wykorzystywany przez programistów. * Pascal - bardzo prosta składnia i stosunkowo prosta składnia, polecam szczególnie jego wariacje tj. Object Pascal, Delphi * Java - głowna jego zaleta to wieloplatformowość, ma swoje wady tj. używanie wirtualnej maszyny. * Assembler - język niskiego poziomu (bardzo niskiego), plus to mała waga pliku, wydajność i prosta składnia(5 poleceń na krzyż), głowna jego wada to to iż jest tragicznie trudny w opanowaniu (istnieją różne warjacje)
Po doinstalowaniu dodatkowych modułów pamięci RAM komputer nie uruchamia się (ew. czarny ekran).
Zacznij od sprawdzenia czy Twoja płyta główna obsługuje daną ilość pamięci operacyjnej, jeśli tak patrz niżej. Zresetuj ustawienia BIOS - często rozwiązuje problem - jeśli nie pomogło - patrz niżej. Sprawdz moduły na komputerze znajomego, a może są uszkodzone? Nie pomogło? Niżej. Jeśli czarny ekran występuje w momęcie uruchamiania systemu operacyjnego, proponuje reinstalacje systemu operacyjnego
Komputer automatycznie się restartuje.
Przyczyn może być kilka: * Żywot zasilacza zbliża się do czasu 1970-01-01. * Uszkodzenie pamięci operacyjnej, ew. BadSecktory dysku twardego. * Automatyczny restart po wystąpieniu Blue Screen of Death (jeśli możesz wyłącz funkcję automatycznego restartu), ew. sprawdź czy problem występuje w trybie awaryjnym. * Uszkodzony system operacyjny
Instalator systemu Windows XP nie wykrywa dysków SATA.
Problemem jest to, iż leciwy XP był wydawany w okresie gdy SATA dopiero powstawała. Na całe szczęście można uniknąć tego problemu na kilka sposobów: * przełączenie kontrolera dysków twardych w tryb zgodności z IDE * integracja sterowników SATA z płytą instalacyjną systemu (łamanie licencji!) - polecam Google z frazą “nLite integracja sterowników SATA” * kopia sterowników na dyskietce i załadowanie sterowników w trakcie instalacji.
Komputer nie chce się włączyć.
Najczęściej przyczyną takiego stanu rzeczy jest problem z zasilaniem, jeśli wcześniej bawiłeś się w podłączanie/odłączanie elementów wewnątrz obudowy polecam dociśnięcie wszystkich wtyków zasilania na płycie głównej i jeśli są na karcie graficznej. Jeśli jesteś grzecznym użytkownikiem i nic nie robiłeś z zasilaczem to polecam sprawdzenie czy przewód zasilający nie uległ wypięciu lub uszkodzeniu (widocznemu lub nie) najlepiej sprawdzić to na drukarce lub monitorze (z kablem zasilającym tego samego typu). Teraz ta gorsza część, kabel zasilający i sposób wpięcia kabli wydają się prawidłowe więc pozostaje tylko sprawdzenie zasilacza, jeśli to Tracer 4Life (ciekawe dlaczego taka nazwa jeśli w momęcie zakończeniu jego żywota spali połowę podzespołów?) lub podobne proponuje sprawdzić czy inny zasilacz jest w stanie odpalić Twój komputer - jeśli tak ciesz się części są ok, imho musisz WYMIENIĆ (nie naprawiaj nigdy zasilacza) zasilacz.
Zalałem klawiaturę, teraz część klawiszy nie działa.
Cóż kilka razy sam zalałem klawiaturę i na całe szczęście przez te 3 lata zmieniłem ją tylko raz (zalałem odbiornik radiowy od bezprzewodowej - normalnie nic by się nie stało ale został rozebrany i PCB zalała się na biurku) więc do do dzieła. Zacznij od otwarcia klawiatury, wyciągnij płytki PCB, teraz wystarczy wyjąć płachty plastiku z nadrukowanymi ścieżkami i je wyczyścić. Jeśli wyczuwałeś opory przy wciskaniu klawiszy polecam “wybicie” klawiszy (i przy okazji proponuje zrobić zdjęcie - no chyba, że znasz układ klawiatury na pamięć) i umycie wszystkich plastikowych elementów i gumek w ciepłej wodzie z mydłem - póżniej należy wypłukać je w wodzie destylowanej. Powierzchownie wycieramy wszystkie umyte elementy i kładziemy na w/w ręcznik do całkowitego wyschnięcia.
Formatowanie nośnika danych (np. HDD czy PenDrive) lub partycji.
Jest to operacja polegająca na stworzeniu systemu plików lub na usunięciu plików (konkretnie informacji, że plik jest na dysku) z partycji/dysku/nośnika. Wyróżnia się dwie metody formatowania: wysoko i niskopoziomowe. Prawda ludowa głosi, iż formatowanie niskopoziomowe potrafi usunąć BadSecktory.
Reinstalacja systemu operacyjnego - operacja polegająca na usunięciu starego systemu operacyjnego (najczęściej przez formatowanie partycji) i instalacji świeżej kopii.
Pampali
(Pampali)
25 Lipiec 2010 00:42
Jakie forum taki poradnik =D>
GioWDS
(GioWDS)
25 Lipiec 2010 08:42
Forum, aż takie złe to nie jest
Imho często drażniąco działa na mnie wielokrotke powielanie tematów o jednym i tym samym problemie
SnakeVG
(Norbertkrajewski)
25 Lipiec 2010 09:02
A do tego jak zatytułowany.
GioWDS
(GioWDS)
25 Lipiec 2010 09:48
W grę wchodził jeszcze tytuł: Najczęściej występujące problemy użytkowników, a także słowniczek pojęć.
Stwierdziłem, że osoba która chce użyć bezsensownego tytułu dla swojego tematu najpierw sprawdzi inne bezsensowne tytuły ;D
Vaki
(Adamkubik94)
25 Lipiec 2010 10:34
Niezła taktyka - ale tytuł rzeczywiście pasowałoby zmienić. Jeszcze ściągnie któregoś moda i będą kłopoty XD
QwartzC
(QwartzC)
25 Lipiec 2010 11:32
No to dodaj przy opisie formatowania::
Nie "był zrobiony “format”/zrobiłem “formata” (komputera) tylko “został sformatowany” (dysk/partycja/dyskietka)
Vaki
(Adamkubik94)
25 Lipiec 2010 14:02
Poprawna polszczyzna kluczem do sukcesu. Szkoda, że nie w Internecie…
Ale sam pomysł jest bardzo dobry - warto zrobić taką “ściągawkę” dla nowicjuszy, żeby nie śmiecili na forum.
GioWDS
(GioWDS)
25 Lipiec 2010 23:11
Czy sukces i powszechna akceptacja jest wystarczającym powodem do porzucenia ideałów?
Vaki
(Adamkubik94)
26 Lipiec 2010 07:31
Yyy… Chyba nie.
Warto urozmaicić taki “słowniczek” pojęć o podstawowe operacje na systemie, sprawdzanie konfiguracji komputera i wersji systemu, kodeki, najczęstsze problemy z Internetem, itp.