Najlepszy darmowy program do edycji filmów

Myślę że ten wpis może się przydać wielu osobom. Na pewno sporo szukało dobrego i darmowego programu do składania materiałów filmowych. Tutaj 3 najlepsze od lat i darmowe.

Jak mocna maszyna to polecam tego Reslove (minimum 16 GB). Jeśli trochę słabszy komputer to Shotcuta. Obydwa sprawdzałem i Reslove bardzo dobrze się sprawdza ale ma wymagania duże systemu. Innych lepszych i darmowych nie ma to chyba pewne.

Ta twoja reklama bloga staje się nudna.

Możesz polecić mi lepsze programy niż te 3? Ja nigdy nie prowadziłem żadnego bloga na marginesie.

Teraz za darmo to się instaluje Avid Media Composer First, i mamy profesjonalny soft z naprawdę niewielkimi ograniczeniami.

Avid to nie jest jakaś powiązana z Pinnacle?

Nie, to tylko taki sofcik, na którym montowano takie tytuły jak Przebudzenie Mocy, Incepcja, Mroczny Rycerz.
A od niedawna z pewnymi ograniczeniami można sobie korzystać za friko.

Jest to w zasadzie standard przy montażu, Avatar, Marsjanin, Hobbit, Grawitacja, nowy Mad Max, The Avengers, Iron Man, Transformers, The Grand Budapest Hotel, Stranger Things, … i można tak wymieniać.

Dobry i darmowy oraz intuicyjny wielo-platwormowy „SHOTCUT”
https://shotcut.org/download/

Stąd można pobrać, trzeba sobie założyć konto, zweryfikować email i można działać. Tutaj instrukcja co i jak.

Ale on ma tylko 4 linie w darmowej wersji. 4 linie to bardzo mało, jak ja pracuję to na 30 + 40 liniach często.

Pełna wersja już niestety parę groszy kosztuje. :grinning: Aczkolwiek dodatki więcej, wiem bo płaczą zawsze moi klienci i klientki.

Kdenlive:

Darmowy, bez instalacji, bez ograniczeń rozdzielczości, jakości, ścieżek itp.