Najlepszy firewall

Witam,

Jaki firewall uważacie za najlepszy? Chodzi mi o darmowe pozycje.

Dane komputera ?

Jakiego masz antywirusa oraz inne programy zabezpieczające komputer ?

Witam! :slight_smile:

Tak jak napisał u góry XMan - wiele rzeczy zależy od tego, jakiego oprogramowania używasz na komputerze. Jednak moim zdaniem najlepszy jest Comodo Personal Firewall - skuteczny, jeden z lepszych darmówek. Oczywiście bez żadnych opłat, że “Ulepsz do wersji Pro, żeby (bla, bla, bla)…”. Odpowiednio skonfigurowany będzie chronił dobrze komputer przed różnymi nieproszonymi gośćmi. Nie obciąża zbytnio komputera.

Pozdrawiam, Neukrate.

Pytanie o “najlepszy” jest nieco pozbawione sensu, bo co najlepszy ma/może oznaczać:

• łatwy w obsłudze

• lekki dla zasobów

• najbardziej ktualny

• skuteczny w filtrowaniu pakietów

• dokładny we wbudowanych regułach

• z możliwością edycji reguła własnych

• z dobrym i skutecznym monitorem systemu

• bogaty w dodatkow eopcje

Pytań wiele i pewnie mozna by dołożyc inne, ale nie ma powodu…wystarczająco ich, by zadać sobie pytanie “czego potrzebuję…jakich funkcji oczekuję…co umiem, żeby program obsłużyć”

Każdy użytkownik poda inną propzycję, bo ma inne umiejętności, przyzwyczajenia, doświadczenia, system, sprzęt, oprogramowane i co tam jeszcze chcesz. Padło hasło “Comodo”…dla jednych super, dla mnie nie…ja podam np. Look’n’Stop dla fanów klasycznych zapór albo Outpost dla tych, którzy cenią szczelna zaporę i dobrze zoptymalizaowany moduł proaktywny. Wybór jest spory, choć samodzielne zapory stają się powoli przeżytkiem…niestety.

Na pewno nie ma co się opierać na rankingach czy testach…własciwie dla samodzielnych zapór (zwłaszcza klasycznych) nie robi sie już ich od pewnego czasu (od lat nawet).

Privatefirewall - lepszego nie ma, najgorszym jest comodo

http://www.dobreprogramy.pl/Privatefirewall,Program,Windows,35029.html

Jeżeli masz Windows 7 lub nowszy system to systemowy firewall jest najlepszy (choć dla każdego najlepszy znaczy co innego, ale jakie pytanie taka odpowiedź).

uzasadnij, inaczej twoja opinia jest całkowicie bezwartościowa

Polecam IPTABLES, odpowiednio skonfigurowany nie puści niczego.

Polecam ZoneAlarm Free Firewall