Tak jak w temacie. Jaki napęd z górnej półki byście mi polecili? (cena nie gra roli). Najlepiej to by było gdyby obsługiwał dvd9, i żeby dobrze i szybko instalował gry.
Przecież chyba każdy obsługuje dvd9 :shock:
Poza tym dzisiejsza jakość napędów optycznych jest tak podła że lepiej kupić najtańszą tandetę i nie żałować pieniędzy jak się zepsuje niż dopłacać do czegoś teoretycznie lepszego a w praktyce równie tandetnego.
Jak cena naprawdę nie gra roli to możesz pomyśleć o napędzie bd-r, kosztuje od około 350zł w górę, tyle że bd nie jest zbyt popularne, a i same płyty są bardzo drogie (~5zł i więcej za sztukę)
Zgadzam się w 100% z sadaj72. Nie ma co przepłacać za napęd, lepiej kupić coś maksymalnie do 100-150zł. Kolega wyżej dał przykład lenovo BR - cena taka, że kompa można za to złożyć
Pozdrawiam.
Plextor
mam asusa dvd-rw i śmiga ładnie już 3 rok przedtem lg padł po nagraniu 10 płytek
Czasy, w których można było szpanować posiadaniem napędu cd/dvd/bd/nagrywarki bo faktycznie było to drogie i mało kogo było na to stać już bezpowrotnie minęły. Dzisiaj kupując napęd/nagrywarkę za tysiąc złotych i chwaląc się tym znajomym pokażesz im tylko jakim idiotą jesteś, bo każdy z nich ma sprzęt oferujący prawie bądź dokładnie to samo kupiony za +/- 80zł. Co do szybkości instalowania gier o którym piszesz to różnica pomiędzy tanimi a drogimi napędami jest niewielka, często niezauważalna + to, że sam odczyt z płyty to jedno, zapis na dysk to drugie a proces instalacyjny/rozpakowywanie plików obliczane przez procesor to trzecie.
– Dodane 06.10.2012 (So) 11:49 –
KAŻDY sprzęt może się szybko zepsuć bo w obecnych czasach wpływa na to masowa produkcja + miniaturyzacja, luty wymagają takiej precyzji że zawsze trafi się jakiś wadliwy egzemplarz. Po to są gwarancje, żeby taki sprzęt zwrócić i otrzymać w zamian nowy egzemplarz
http://imageshack.us/f/171/rwpx891sablacksatabox.png/
Wybrałem napęd Plextor DVD+/-RW PX-891SA black (SATA) BOX Dobry wybór ?. Zainstaluje mi wiedźmin’a 2?. Ponieważ mam stary napęd który nie może zainstalować tej gry i chce kupić ten. Czy to dobry wybór ? I jeszcze znalazłem to :
http://imageshack.us/f/513/sonynecoptiarcdvdrwad72.jpg/
Sony / NEC (Optiarc) DVD+/-RW AD-7261S LightScribe bulk black (Serial ATA)
Który jest lepszy?
Boże widzisz i nie grzmisz… Może ty po prostu masz pociachaną płytę i to jest problemem? Jeśli tak, to raczej żaden napęd sobie z tym w 100% nie poradzi, nawet za milion dolarów. Inne płyty odczytuje ci normalnie? I nie pytaj proszę po raz kolejny który jest lepszy, bo odpowiedź już dawno uzyskałeś.