Otóż dostałem niedawno troszeczkę stary komputer tak procesor 1ghz amd, 700 mb ramu chodzi mi oto, że poszukuję pod niego systemu który by pod nim działał najlepiej ale obsługiwał wszystkie pliki potrzebne do oglądania filmów na necie no i pliki z rozszerzeniem exe. Możecie mi jakiś polecić ? Widzialem ostatnio linux openSUSa ale, że na nim się trzeba bawić w masakry żeby cos otworzyć to odpadł z mojej listy. Z tego co pamiętam to w Mandrivie chyba nie było na niej tyle zabawy co do tego.
Więc Fedory ani Ubuntu też nie bierz, bo są dużo wolniejsze - choć wszystkie 3 są dość mocno klikalne. Oczywiście najlepiej z środowiskiem domyślnym XFCE, ale z zainstalowanymi programami do innych środowisk np. GNOME, KDE.
Możesz spróbować jakiegoś Minta.
Z Windowsów to XP SP3. 2000 już niestety odpada, dużo nowszych rzeczy nie działa pod nim, choć przyznam że to system b.szybki i stabilny na miarę Linuxa (BSOD widziałem raz gdy sprzęt był uszkodzony).
Obecne przeglądarki rzeczywiście lubią pamięć RAM. Najlepiej sprawdza się Opera, nawet na 256MB RAM-u śmiga, gdzie Chrome się zawieszał przy dwóch zakładkach, a Firefox z najpotrzebniejszymi wtyczkami (SpeedDial + AdBlock) chodził dosyć ociężale.