Najlepszy system do starego komputera

Witam

Otóż dostałem niedawno troszeczkę stary komputer tak procesor 1ghz amd, 700 mb ramu chodzi mi oto, że poszukuję pod niego systemu który by pod nim działał najlepiej ale obsługiwał wszystkie pliki potrzebne do oglądania filmów na necie no i pliki z rozszerzeniem exe. Możecie mi jakiś polecić ? Widzialem ostatnio linux openSUSa ale, że na nim się trzeba bawić w masakry żeby cos otworzyć to odpadł z mojej listy. Z tego co pamiętam to w Mandrivie chyba nie było na niej tyle zabawy co do tego.

Windows XP albo 2000 ?

Lubuntu

http://lubuntu.net/

Więc Fedory ani Ubuntu też nie bierz, bo są dużo wolniejsze - choć wszystkie 3 są dość mocno klikalne. Oczywiście najlepiej z środowiskiem domyślnym XFCE, ale z zainstalowanymi programami do innych środowisk np. GNOME, KDE.

Możesz spróbować jakiegoś Minta.

Z Windowsów to XP SP3. 2000 już niestety odpada, dużo nowszych rzeczy nie działa pod nim, choć przyznam że to system b.szybki i stabilny na miarę Linuxa (BSOD widziałem raz gdy sprzęt był uszkodzony).

Mało danych odnośnie komputera…

Jak możesz uruchomić obecny system to:

zainstaluj AIDA32 - Enterprise System Information 3.94.2

Podaj dane z sekcji Komputer --> Podsumowanie :

–> Nazwa płyty głównej

–> Mikroukład płyty głównej

–> Ekran (Karta wideo)

–> Multimedia (Karta dźwiękowa)

kliknij aby powiększyć:

danexc.th.jpg

Na Windows XP SP3 procesor “ujdzie” ale:

• bardzo mało :frowning:

Dołóż jeszcze 1 GB - koszt maksimum powinien wynosić 100 zł. min. 50 zł.

(nie znam reszty)

Po dołożeniu pamięci oraz zoptymalizowaniu systemu komp powinien śmigać oprócz nowszych gier :slight_smile:

1.75GB? Po co tyle na XP? Windows 7 chodzi na 1GB a XP na 512MB.

XP spokojnie chodzi na 0,5GB RAMu, nawet na 0,2GB jest całkiem nieźle choć wtedy problemy sprawiają współczesne pamięciożerne przeglądarki.

Nie pisałem żeby chodził jak żółw tylko żeby śmigał jak rakieta :wink:

Pamięciożerne przeglądarki i pamięciożerne antywirusy oraz inne programy.

Mam trzeci komputer oprócz tego naprawiam znajomym oraz rodzinie.

Mój obecny Windows XP Prof:

fe96_Moj-XP.jpg

Wcześniej miałem 1024 MB RAM-u i od czasu do czasu różne problemy.

Przeszło rok temu dołożyłem 2 GB i święty spokój :slight_smile:

Obecne przeglądarki rzeczywiście lubią pamięć RAM. Najlepiej sprawdza się Opera, nawet na 256MB RAM-u śmiga, gdzie Chrome się zawieszał przy dwóch zakładkach, a Firefox z najpotrzebniejszymi wtyczkami (SpeedDial + AdBlock) chodził dosyć ociężale.