Najmniej zasobożerny Linux

Który Linux jest najmniej zasobożerny a zarazem popularny? Potrzebuje Linuksa pod 256mb ramu i procesor Pentium III (700 MHZ). A jeszcze jedno. Pracuje na Windowsie i chciałbym mieć połączenie sieciowe z Linuchem :slight_smile:

zainstaluj jakąkolwiek dystrybucję, a do tego lekkie środowisko graficzne, bo to ono jest mniej lub bardziej zasobożerne. np. XFCE.

p.s. Twoje słowa:

faktycznie jest to ■■■■, skoro się nie rozróżnia ani pojęcia dystrybucji, ani tym bardziej środowiska graficznego.

Przecież nie kupie drugiego Windowsa. Piracić przecież nie będe. Jedyna opcja to instalacja shitu na słabego kompa :confused:

Na jakiej podstawie stwierdzasz, że nie wiem co to środowisko graficzne a dystrybucja? Doskonale wiem co to znaczy. Każdy głupi powie, że XFCE. Chodzi mi o lekką dystrybucję na badziewnego kompa, posiadającą jakąś możliwość łączenia sieciowego.

XFCE + Ubuntu = Xubuntu

Ale nie mogę powiedzieć, żeby to był ■■■■… :?

mam ubuntu i zajmuje mi od 130 do 400 mega na ramie, a swapa niw użuwa w ogóle. Środowisko graficzne to GNOME

Albo zamiast Xubuntu może Fluxbuntu ?

Albo jeszcze lepiej jakąś Dystrybucję w której możesz wybierać pakiety przed instalacją?

Ja też mam Ubuntu z GNOME’m na drugim, słabszym kompie (Amd Duron 700 Mhz, 384 RAM), ale tnie się niemiłosiernie. Przy najbliższej okazji (Xubuntu 7.04) wymieniam na XFCE.

Żeby GNOME chodził przyzwoicie, to procek powyżej 1 Ghz. Poniżej polecam tylko dla masochistów. :stuck_out_tongue:

spokojnie ubuntu z gnome i bedzie śmigać :slight_smile: sam mam taki sprzęt i ubuntu + gnome i wszytko płynnie i szybko się otwiera. Śmiga że ahh :lol:

Mam P III 500 Mhz, 256 MB Ram i nie zauważyłem większej różnicy między Gnome a Xfce, obydwa chodzą płynnie…

Ważne żeby mieć przynajmniej 256 ram aby płynnie działał gnome. :wink:

Na twoim kompie to Xubuntu lub Fluxbuntu.

A ja powiem że Fluxbuntu jest bardzo lekkie i miłe w użytkowaniu, i to by był najlepszy wybór na twój sprzęt… :spoko:

a dlaczego nie gnome??

Polecam Xubuntu

Jeśli masz ochote na troche dłubaniny itp To srpubuj Arch Linux. Na takim komputerze bedzie on duzo bardziej wydajny niz Xubuntu.

Frugalware jest wstepnie skonfigurowanym Archem;)

generalnie nie powinno byc problemu na z jego konfiguracja. Podczas instalcji zaznaczysz XFCE i XFCE-extra i sie zainstaluje z XFCE (wersja DVD)

Czy istnieje jakiś nowy linux z podstawowymi programami takimi jak office i przeglądarka, który nie najmuje na dysku więcej niż 1giga?

Fluxbuntu - nie tylko z tego wzgledu ze jest szybkie, ale jest po prostu piękne i funkcjonalne :slight_smile:

Tak.

linux edu 0.5 live cd :lol:

ja polecam jak w temacie KateOS3 bardzo lekki

pozdrawiam :smiley:

ElektroT LiveCD

A co to za linux?? nowość jakaś??