Najmocniejszy komputer

Potrzebuję złożyć bardzo mocny sprzęt komputerowy. Nie mam limitu budżetu.
Wymyśliłem coś takiego, czy coś byście zmienili?

Procesor: Intel i7-8700K 3.70GHz 12MB
Chłodzenie: be quiet! Silent Loop 280
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING 11GB GDDR5X
Ram (x4): GOODRAM 8GB 3000MHz IRDM X Black CL16
Płyta główna: ASUS ROG MAXIMUS X HERO
Dysk: Samsung 960 Pro 512 GB M.2 PCIe
Zasilacz: Corsair RMx 750W 80PLUS Gold
Obudowa: be quiet! Dark Base Pro 900 czarna
Monitor: Monitor AOC AG271QG

“Najmocniejszy” i “Goodram” to zdecydowanie nie pasuje. :wink: “Solidny”, “przyzwoity” - tak.

Pamięci lepiej kupować w zestawach. Są fabrycznie przetestowane pod kątem wspólnego działania.

Skoro szukasz najmocniejszego to co się będziesz ograniczał kup tego https://en.wikipedia.org/wiki/Summit_(supercomputer)

A tak na serio to się określ po co ci komputer albo jakiś poważny budżet.

Ale po co Ci to wiedzieć? A widać, że komputer ma być do gier skoro wpakował 1080 Ti. Jest to dobry egzemplarz. Procesor też najlepszy do gier w swojej klasie. Ryzena nie ma co pchać, a Core i9 to już przerost formy i naprawdę gigantyczne pieniądze. Podmieniłem RAM tylko. Płyta jest OK. Dysk, zasilacz - też w porządku. Obudowa to już w ogóle kwestia własna. Monitor…na pewno drogi. :stuck_out_tongue: Na pewno też dobry - czy najlepszy jak na takie pieniądze, to już nie wiem, ale AOC to dobra marka ogólnie.

Podobno niedługo wychodzi 1180 TI to może się załapie na niego :slight_smile:

Nie wiem czy się załapiesz bo już są wycieki/ploty że pierwsze rzuty kart będą słabo dostępne i drogie.

btw gdyby mnie nie ograniczał budżet wołałbym poczekać nieco na najnowszy i7 9700K osobiście do grania wolałbym fizyczne 8 rdzeni niż 6 i dodatkowe 6 wątków HT, ale to tylko mój punkt widzenia. Ja PC olałem sikiem prostym bo przy tych spekulanckich cenach postawiłem na konsolę Sony, zresztą i tak gram niewiele w porównaniu do starych czasów.

A zastosowanie? Gry? Grafika? Projektowanie czegoś? Daj punkt odniesienia.

Skoro najmocniejszy to:
AMD:

Intel:

Bez zastosowanie ciężko coś dowidzieć. Zasilacz wybrałbym Seasonic 750W Focus Plus 80 Plus Gold BOX z 10 letnią gwarancją.

Jak jest bez limitu to zasilaczSeasonic PRIME Ultra 750W Titanium

Można sobie modyfikować:

Albo ten

Co to za frajda gotowego kompa kupić.