Najnowsze programy - zawartość

Zastanawiają mnie wyniki badań marketingowych, jakie niewątpliwie prowadzili lub zlecili właściciele Dobrych Programów przed ustaleniem zawartości działu “najnowsze programy” wyświetlanego na stronie głównej vortalu (cokolwiek to znaczy).

Z moich obserwacji wynika, że zdecydowana większość ludzi raczej używa komputerów, niż je programuje, raczej dzwoni z telefonów, niż tworzy dla nich aplikacje, raczej pracuje w firmach, niż nimi zarządza, raczej zapala lampkę na biurku, niż buduje elektrownie, itp.

Wrzucanie tam “jak leci” zaawansowanych programów dla programistów, wyrafinowanych programów do zarządzania IT, profesjonalnych programów do tworzenia aplikacji na urządzenia mobilne, a także prostych w obsłudze programów użytkowych (klient poczty, przeglądarka, itp.), w tej chwili najprawdopodobniej wkurza już wszystkich.

Może by tak jakiś podział? Choćby tylko na dwie, trzy kategorie…

Zgadzam się z Tobą całkowicie, Meszuge.

Oczywiście nie mam nic przeciwko zamieszczaniu programów i pakietów dla zaawansowanych użytkowników, bo te są jak najbardziej potrzebne, a portal Dobreprogramy również na szczęście takie zawiera, ale podział na jakieś dwie, trzy kategorie być powinien, na przykład: Proste, Zaawansowane, Wszystkie.

“Początkujący” nie musieliby przedzierać się przez dziesiątki niezrozumiałych opisów i trudnych w obsłudze programów, “Zaawansowani” nie musieliby odfiltrowywać programików dla początkujących, a “Wszyscy” mieliby możliwość jednoczesnego dostępu do nierozdzielonej całości.

Ale taka już informatyczna bolączka naszych czasów. Dotyczy to nie tylko portalu Dobreprogramy ale zdecydowanej większości wszystkich innych. W świecie oprogramowania w ogóle panuje bałagan bo nie ma standardów, a co najgorsze wielu ludzi z branży IT w ogóle nie chce słyszeć takiego słowa jak standard, bo wg nich ustalenie jakiegoś standardu jest hamowaniem rozwoju całej informatycznej gałęzi (wg mnie przeciwnie - obecny brak standaryzacji prowadzi w większej mierze do rynkowej głupoty niż do rozwoju). Tak jest nie tylko w branży programistycznej, ale w chyba w każdej.

Niemal każdy już doświadczył choćby bałaganu w świecie telefonów komórkowych i odtwarzaczy mp3 (ale podobe bałagany panują w każdej branży). Mianowicie ile razy każdego z Was “krew jasna” już zalewała, że kolejny telefon czy odtwarzacz mp3 wymaga innego zasilacza, innego przewodu do połączenia z komputerem i innego oprogramowania do zarządzania nim. No istny cyrk. producenci się tym nie przejmują, dopóki zarabiają.

Ogólnie portal Dobreprogramy uważam za dosyć dobry ale uproszczenie, dające komfort użytkownikom początkującym i mało obeznanym (co prawda już dawno się do nich nie zaliczam) powinno się iść na rękę i nie “zamulać” głów tonami niepotrzebnych wiadomości i programów. Dział dla początkujących jak najbardziej przydałby się i to ściśle nadzorowany przez kogoś, aby w dziale tym znajdowały się programy i wiadomości, mające wyrabiać w początkujących dobre nawyki informatyczne i dbałość o zachowanie standardowych zachowań przy przetwarzaniu swoich danych (dokumenty, muzyka, zdjęcia, filmy). Na tym polu jest wiele do zrobienia. Rzucanie początkujących na głęboki ocean “wszystkiego na raz” powoduje bałagan w ich głowach.

Możnaby tak pisać w nieskończoność, ale nie o to chodzi.

Ogólnie ujmując, bałagan tworzy zawirowania wokół niego a więc zaangażowanie wielkich rzeszy ludzi, którzy mają co robić, mają na czym zarabiać i z czego żyć. I to jest chyba największy problem, który najtrudniej przezwyciężyć.

Wg mnie daleka droga droga do wygodnego i bezstresowego “użytkowania” wytworów programowych i sprzętowych, bo to się po prostu w świecie biznesu nie opłaca. Dopóki jest bałagan, dopóty jest przerób.

Ale głowy do góry, nikt Wam nie pomoże, jeśli sami sobie nie pomożecie.

I tym “optymistycznym” akcentem zakańczam moją dywagację.

Cały dowcip polega na tym, ze zawartość tego działu “ustala się sama”.

Ten dział to nie nowe programy na rynku (chociaż i takie się zdażają), ale nowe wersje programów już dostępnych na vortalu.

Jest to po prostu przegląd nowości danego dnia, dlatego dodatkowy podział na jakieś kategorie dopiero byłby uciążliwy. Lista najczęściej nie jest długa, więc jej przejrzenie nie sprawia problemu. Poza tym przeznaczona jest raczej dla ludzi, którzy już obcują z vortalem. Nowy użytkownik kliknie w zakładkę “Programy”, gdzie ma czytelny podział na kategorie i podkategorie.

To może ja zadam takie pytanie: w jaki sposób ustalana jest kolejność na liście “najnowsze programy”? Zauważyłem, że np. jak z rana pojawia się jakiś program, później kilka godzin po nim następny to potrafi on być kilka pozycji pod tym, który dodany był wcześniej. Czyli podczas dodawania programów są one mieszane na liście w sposób, którego nie udało mi się rozszyfrować, a ich kolejność na pewno nie odpowiada kolejności ich zamieszczania. Nie można by uniknąć tego mieszania, tak aby na górze listy znajdowały się programy dodane jako ostatnie danego dnia, a na dole te dodane jako pierwsze? Zwiększyło by to czytelność całej listy i człowiek nie musiałby 5 razy przeglądać tego samego.

@Narv: lista najnowszych programów sortowana jest w oparciu o ich liczbę pobrań. Z tego też powodu, program X mający przykładowo 968523 pobrań uplasuje się na niżej pozycji na liście, niż program, który dopiero trafił do bazy programów w vortalu.

A czemu ma służyć umieszczanie w najnowszych programach niedziałających linków do nowych wersji programów - tak nowych, że nic o nich nie wie jeszcze nawet producent?

Tak było z Avant Browser, tak jest obecnie z The Bat! w wersji 4.0.16.

DP chcą być szybsze niż producenci oprogramowania?

To jest może i ciekawe rozwiązanie i wyżej oceniane pod względem programistycznym, ale niesamowicie irytujące w użytkowaniu. Jest to chyba jedyna rzecz na portalu, która nie podoba się mi i moim znajomym - właściwie nie znam osoby, której to rozwiązanie odpowiada. Rouzmiem, że może chcecie promować niektóre programy bardziej - ale może w tym celu użyć pogrubienia czcionki nazwy softu albo jakiegoś stylu z kolorami (coś jak rozkład temperatury) - wszystko przeboleję ale nie kolejność.

Większośc znajomych przegląda portal kilka razy dziennie, właśnie często tylko po to by zerknąć czy nie pojawiła się jakaś nowsza wersja programu. I za każdym razem trzeba przeglądać wszystko - niektórzy nie wiedząc czemu to zamieszanie z kolejnościami przechodzą jeszcze do działu WIĘCEJ i czytają pierwsze kilkadziesiąt pozycji z listy.

Wiem, że w odpowiedzi dostanę, że lista nie jest długa i że może w nowszej wersji wortalu się zmieni - ale naprawdę wystarczyło by tylko uprościć algorytm - sortowanie po dacie dodania - i uprzyjemnilibyście życie wielu osobom. Wielu stałych bywalców wortalu jest podobnego zdania.

Wiem też, że ma to jakiś cel dla nowych odwiedzających, ale może ten jeden mały ukłon w stronę stałych odwiedzających wortal - tak niewiele wysiłku z Waszej strony a spore ułatwienie dla nas (My będziemy pamiętali, że Wasi programiści potrafią znacznie więcej :-))

Pozdrawiam.

PS. Poza tym jednym niuansem - portal super i powodzenia na przyszłość.