Najsłabszy podzespół komputera

Witam.

W linku poniżej jest screen ze wszystkich zakładek CPU-Z (na zakładce SPD oczywiście są dwa zajęte sloty, bo mam pamięć 2x2GB).

Chciałbym Was prosić o ocene, co jest najsłabszym elementem mojego komputera, bo np. przy pracy na AutoCADzie trochę przymula, ale grafika moim zdaniem jest całkiem niezła (do tego monitor 26’’).

Na screenie procek ma częstotliwość 1200MHz, ale dzięki EasyTune6 sam, kiedy potrzebuje potrafi wyciągnąć do 3100Mhz (np. przy AutoCadzie)

cpuzhs.jpg

Nie wiem do czego wykorzystujesz komputer - ale najsłabszym IMO jest procesor, karta graficzna.

Grafika do tego nie ma dużo wspulnego. Procesor masz za słaby do tego taki AMD Phenom II x4 lub Intel i3 powinien starczyć ale nie jestem pewien według intela to ten proc jest tylko o miejsce wyrzej niż celeron czyli wydajność słaba :frowning:

Tak jak wyżej - wydajność karty graficznej nie ma nic wspólnego z wydajnością wyświetlania w programach graficznych. Ale często ludzie myślą, że jak komputer do zastosowań w grafice, to musi mieć wydajną kartę graficzną.

Do renderowania się przydaje mocniejsze GPU.

IMO Nie baw sie w programy do podkręcania, wyłącz oszczędzanie energii kosztem taktowania w biosie, zainwestuj w chłodzenie proca i podkręć go normalnie, może coś zyskasz. A tak to jak wyżej zmiana proca, płyty itp, a to już droższe rozwiązanie.