Najszybsze procki na forum [SuperPI] II edycja!

Gdybyś miał memki @ 600MHz i procka na ~~3.2 to miałbyś czas z początkiem 11.4x :slight_smile: Do tego jeszcze CW. :stuck_out_tongue:

BTW - mi się windows przy takich czasach wykrzacza i mam gorsze czasy na memkach @ 600MHz i 3GHz :slight_smile: A mam windsora, któy do pi jest lepszy, a i system jest po ‘drobnych’ optymalkach :wink:

i tak Drakula dobrze wykręcił E7200 na P5Q :smiley:

3,2 to hm… nie no nie pójdzie G1 napewno… tak mi się wydaje… fajnie by było… można spróbować…w sumie…

Ostatnio nic mi się nie chce… 2 tygodnie w domu…wolnego mam… tragedia… nic a nic mi się nie chce… jakaś mobilizacja…

ale w tej płycie jest tyle ustawień że… #-o

McDracullo , przyznaj, że się natrudziłeś szukając takiej sztuki proca :lol:

gratzy za wynik

Pierwszy z wystawy :slight_smile: Żadne selekcjonowane mnie już nie interesują :stuck_out_tongue:

dzięx :wink:

Na nowej zabawce SPi 11minut… co daje mi 2 miejsce w rankingu.

Ustawienia to default… 0% OC

thumb_4942dfebf1139160271274.jpg

Kręć i optymalizuj! :slight_smile:

Znalazłem temat, to pomyślałem, że się też mogę udzielić. :slight_smile:

image_id: 990 - wiadomość już wysłana do Djablo

I chciałbym hobbystycznie podkręcić proca, tyle, że na laptopie to muszę programami, a w nich tak dobrze się nie orientuję… Może ktoś coś poradzić, czy podrzucić jakiś sensowny link?

Nie polecam podkręcać obojętnie jakiego laptopa.

Chłodzenie nie wyrobi i będziesz żałował.

EDIT:

na świeżo postawionym " oryginalnym " XP SP3 z hotfixami do 15 grudnia.

ff8cf221476311.gif

Czas jeszcze lepszy niż niedawno.

Wszystko cały czas na Defaulcie :slight_smile:

setFSB.

Kręć tego procka, bo on sie marnuje u Ciebie! :stuck_out_tongue: Pamięci też by się przydało puścić na piątkach @ 1000MHz. :slight_smile:

Nie :stuck_out_tongue:

3.5 Ghz bez żadnego problemu poszedł.

96l4d2.jpg

Pamięci …

6fbbr5.jpg

PI

Pamięci 2x1GB + proc max mhz i rób to pi!

"Nie polecam podkręcać obojętnie jakiego laptopa.

Chłodzenie nie wyrobi i będziesz żałował."

Też to czytałem, ale przecież kontrolując cały czas temperaturę (która przy SuperPI sięga najwyżej w okolice 50*C), można zminimalizować ryzyko. A jak napisałem chcę to zrobić tylko hobbystycznie, więcej mocy na laptopie mi nie potrzeba i przy codziennym użytkowaniu i tak bd miał ustawione wszystko na default.

“setFSB” - zaraz popatrzę i się pobawię

W Twoim przypadku czy w ogóle twierdzisz że taką max temp. osiąga procesor licząc liczbę pi :roll: Mój proc podczas liczenia pi miał ponad 100 stopni :wink:

Podczas liczenia liczby pi najwyższą zaobserwowaną temperaturą były okolice 50*C (pakując 7zipem mam wykorzystanie procesora rzędu 75% i maksymalnie koło 60*C). Oczywiście tyczy się to mojego przypadku, gdy podniesie ktoś zegary i napięcie to jasne, że temperatura wyżej skoczy.

Co do SetFSB to nie udało mi się nic, zaciąłem się przy wyborze Clock Generator (w necie niezbyt dużo znalazłem na ten temat odnośnie mojego modelu). Jak ktoś ma jakiś jeszcze pomysł/radę to chętnie skorzystam.

2 tłiki

wyżej można porównać czasy ( ustawienia te same co wyżej )

19f85222516226.gif

Jak widać można uzyskać parę sekund mniej po dodaniu kilku sztuczek :slight_smile:

PS.

Ja wiem że McDracullo czeka na OC :slight_smile:

Z 10m 21s zszedłeś do 10m 45s? W takim razie poco stosować takie sztuczki?

10.21 - 3.5 GHZ

10.45,10.52 - default 3.2 Ghz

7 sekund do przodu.

Ja muszę swojego przeczyścić i mam nadzieje że będę w pierwszej czwórce :stuck_out_tongue: (amd)

Sry, złe screeny porównywałem. :slight_smile:

A jakie to “tłiki”?