To dobrze, pokaż test na 16 M.
Wiem że słabo ale jeszcze powalcze
Złączono Posta : 05.06.2007 (Wto) 23:13
Wiem że to głupie pytanie ale jak zmienić te timingi?
Bo jeśli coś zmienie przy ramach to komp nie wstaje
rafal92 widzę, że mnie gonisz… bedę musiał jednak powalczyć jeszcze z tym KN9.
Timingi sprawdź jak zienić w manulau. Na każdej ppłycie zmienia się je inaczej.
W prockach AMD lepiej zmniejszyć takty pamięci dla dobra timingów. Da to lepsze efekty. Więc ustaw pamięciom większy dzielnik i zjedź timinami w dół.
BTW zmień SPI na mod 1.5. No i dołóż jeszcze podczas robienia screena drugiegie okienko CPU-z z zakładką memory.
Czyli mam zmniejszyć mnożnik na procku i nadrobić to HTT?
A jak będzie z HT?
mnożnika procka nie ruszaj. Zwiększ dzielnik pamięci (czy zmniejsz? - chodzi o to, żeby miały mniejsża predkość). I wtedy pobaw się timingami.
Nie przekraczaj 1000.
Chcciałem zmniejszyć mnożnik bo słyszałem że jest tabela taka i jak się zmniejszy mnożnik na procku a zwiększy HTT to Mhz mam tyle samo a dzilnik pamięci do HTT się zmienia bo tak to nie mam takiego ustawienia.
Dziwne pamięć teraz pracuje około 850Mhz i według everesta i CPU Z chodzi jako 667Mhz a w biosie mam na auto i jak zmieniam na 400 lub 533 to komp nie wstaje chcociaż pamięć chodzi już na 2V coś mi się wydaje że musiałbym chyba to zmniejszyć a co wy o tym myślicie??
Teraz chce troche mu spuścic HTT na tak 280 zmniejszyć napięcie i pobawić się timingami
Złączono Posta : 06.06.2007 (Sro) 11:51
hmmm…
chwile się pobawiłem i pojawia się klops
-
jak mam na pamięciach 2V i jest ustawione na auto i chce zmienić na obojętnie jaką prędkość np.400 komp nie wstaje
-
Jeśli mam 1,95 na pamięciach moge już pamięć ustawić na 400 ale znowu HTT jest max 280 na 290 nie wstaje i wtedy moge tylko ustawić 533 i 400 na 667 nie wstaje
i tak jak robiłem za pierwszą razą jak i za drugą to gdy przejde na zakładke timinig i odblokuje że moge coś tam zrobić nic nie zmieniając komp nie wstaje a jak zmnienie też komp nie wstaje
Coś będzie ciężko z tymi timingami chyba że zworke przełoże na ramy i żeby napięcie było 2,2 ale nic się nie zjara?
Zworka nie poda 2.2V, na purepc mierzyli ile podaje 2.03V, po V-modach można mieć więcej.
Chłodzisz czymś mostki, mosfety, pamięci? Ja bez o/c po ostatnich cieplejszych dniach zrobiłem nadmuch na płytę.
Obudowe mam taką
mam z tyłu waitrak i z przodu żadnego więcej chłodzenia nie mam
Sygerujesz że może się może przegrzewać?
A i jak zrobiłem napięcie 1,75 na procku i zaznaczyłem że ma zapisać i zrestartowaća on zapisał i się wyłączył :lol:
Może, wreszcie wiem po co jest pci-e 1x, w miejsce gdzie powinna być karta 1x zamontowałem rusztowanie pod wentyl. Na jednej listewce przykręconej do śledzia od starej Voodoo 3000 przyczepiłem druga dwoma kawałkami blachy i śrubami powstało coś w kształcie litery L do listewki przyczepiłem wentyl z Seasonica 150W, stoi na wysokości nb na listewce przyczepiony 2 opaskami zaciskowymi Adda 80mm na +5V żeby wtyczka nie wyglądała dziadowo (czyli kable wciśnięte w molexa od psu) wylutowałem wtyczkę molex z uszkodzonego napędu Samsung SD-612 +oplot na kablu z zwykłej nici do szycia. Ładnie wieje po całej płycie nb/sb ledwo ciepłe.
Pewnie zabezpieczenie proca.
Kingstony mogą nie wyrabiać i jest ich sporo 2,5 gb, na XS pamięci Corsair (wer bardziej pro), 3000+ na wodzie @3006 mhz.
patrzyłem i sekcja zasilania jest chłodna jedyne co to radiatory są ciepłe lekko wiadomo jak pasywne chłodzenie
Nie wiem jak zrobić z tymi timingami może ktoś wie ??
Timingi zmienia sie w Overclock… > DDR Configuration.
Albo w memset 3.0
No nareszcie ktoś odkrył tajemnicę. Możesz zrobić zdjęcie tej konstrukcji?
Tyle wiem tylko gdy odblokowuje samą opcje że wszystko moge zmienić chociaż i tak nic nie zmnieniam (chodzi mi o te cyferki) to komp już nie wstaje
Nie długo pod koniec czerwca zmienię zasiłkę, i zobaczymy jak tam wykręcę procka.
ale chcesz kręcić na tym gigaszrocie?
No a niby na czym?
I tak się dobrze na nich kręci.
Do 2,3 na pewno się uda.
A zmieniać nie będę, bo teraz jak bym miał coś zmieniać, to już bym wolał całego kompa. Coś na AM2, i z 1 gb ramu, lub c2d, jak bym miał kasę i bym wymieniał.
A w niego już nie będę nic pakował prócz zasilacza Deltę, bo jest tani max 40 zł, to jeszcze mnie stać na to będzie, i oc.
Rozkręciłem dziś obudowę i wyjąłem zasilacz, leciutki że ho ho pewnie ma z 1,5 kg tylko.
Ciekaw jestem ile na nim podkręcisz
Zobaczymy
Ja jak dostanę nowe chłodzenie to coś wam pokażę … Poza tym odkryłem poco się zwiększa Vcore I dzięki temu na ASRocku mój semp poleci może nawet na 2,2 Ghz