Najszybszy linux

Tak jak w temacie który linux działa najszybciej i najmniej obciąża komputer ?

Chodzi CI o dystrybucję Linuksa? Jedną z lżejszych jest Tiny Core, cytując z http://www.tinycorelinux.com/

Masz na myśli szybkość, responsywność czy co dokładnie.

Nie ma czegoś takiego, jak najszybszy system. Jeden lepiej poradzi sobie z programami jednowątkowymi(nie współbieżnymi), a inny dobrze zrównoważy obciążenie w programach współbieżnych. Jeszcze dochodzą do tego inne aspekty, jak różne kolejki, itd.

Dobre jest Ubuntu - ma niewygórowane wymagania, co do sprzętu, szybsko się uruchamia i wyłącza. Jedynie zarządzanie pakietami nie działa szybko(tutaj wygrywa OpenSUSE).

Na szybkość systemu pewnie mają wpływ sterowniki, np. sterowniko do grafiki. Ze sterownikami bywa różnie, więc bądź przygotowany, że po instalacji najszybszego Linuksa będziesz musieć aktualizaować(upgradować lub downgradować) sterownik do grafiki.

Z doświadczenia wiem, że do przestarzałych aplikacji lepuiej unikać PulseAudio, dlatego Ubuntu może nie być tym wyborem.

Jeżeli chodzi Ci o szybkość to polecam Crunchbang Linux, bazujący co prawda jeszcze na Ubuntu 9.04, ale w przygotowaniu jest wersja oparta już na Debianie. Środowisko graficzne to Openbox.

Jaki masz sprzęt, podaj więcej szczegółów, to dobierze się dystrybucję do sprzętu.

laptop k50ab - mój laptop, poczytałem trochę więcej i zastanawiam się teraz na kubuntu a xubuntu.

Możesz na tym sprzęcie zainstalować dowolną dystrybucję linuksa. Spróbuj Ubuntu/Kubuntu na początek.

Podobno Yoper jest bardzo szybki, ale nie wiem ile jest w tym prawdy bo nie miałem okazji testować. Z własnego doświadzczenia wiem że większość tych “trudnych” w obsłudze dystrybucji jest szybka, bo to użytkownik w większośći konfiguruje system więc nie ma np. zbędnych sterowników działających w tle, choć np. Debian jest dość prosty w obsłudze i jest szybki.

Nowe ubuntu:

Chillout, to ma być jakiś żart?

Przecież LXDE nie idzie na 160MB RAM i CPU 500MHz, chyba że chodzi o odpalenie samego środowiska.

Sawyer, czy nr.47 dobrze mówi Tiny Core.

Ojcon o co Ci konkretniej chodzi bo po poście wróże że masz małe pojęcie na ten temat.

Nie żartuje, żródło:

http://newinubuntu.blogspot.com/2010/10 … buntu.html

Jak autor zastanawia się nad Kubuntu, to daje mu podobne rozwiązanie.

Coś lewe te źródło. Pewnie sam autor nie testował Lubuntu na takiej konfiguracji.

Slackware w trybie tekstowym … ewentualnie ze środowiskiem graficznym OpenBox. Generalnie najszybciej będzie chodził system kompilowany na twoim sprzęcie, np. Gentoo, tylko instalacja ze stage1 to trochę wyższa szkoła jazdy …