Też, ale w mniejszym stopniu (płyta może mieć swój własny dodatkowy kontroler). Zresztą spójrz na podlinkowany wcześniej artykuł z pclab.
Czy warto zamienić np. 9900K na 9900KS dopłacając 100zł ale:
- skracając sobie gwarancję z 3 do 1 roku (KS ma tylko taką nie wiem czemu)
- KS nie posiada pewnych funkcji jak:
Intel® Trusted Execution Technology
Intel® vPro™ Platform Eligibility
Intel® Stable Image Platform Program (SIPP)
Jak myślicie?
To zamieszam Ci jeszcze bardziej. Przy takich kosztach PC te 100 zł jest drobnymi na piwo w Biedronce. Gdzieś czytałem, że na wydajność procka wpływa też np. płyta główna (chodziło o te najwyższe Intele i było kilka % różnicy między zwykłymi i Uber klasą).Do tego pamięci, dyski, karty i masz Najbardziej wydajny komputer do złożenia w warunkach domowych za jakieś 10.000. Rezultat wydajnościowo gorszy o 10-20% osiągniesz za 5000.Opąłcalnosć jest pojęciem względnym, samw iec zdecyduj, tylko najpierw sprzedaj nerkę lub dwie bo jak w innych tematach szukasz najlepszych 2080 to jedna może nie wystarczyć na cały PC
@anon7248146 Istotnie namieszałeś bo nie wiem o co chodzi w Twojej wypowiedzi.
Skupmy się na samych tych dwóch prockach - zauważ że KS ma tylko 1 rok gwarancji co jest podejrzane, bo nie chciałbym aby po 2 latach procek przestał działać jednak rzadko procki padają o ile ktoś nie przesadzi z ekstremalnym OC. Może nawet nie będę chciał robić podkręcania na takim potworze. Jednak pozostaje pytanie i ryzyko czy Intel nie wypuszcza w ten sposób jakiś bubli które mają paść aby potem kupić nowe.
9900K ma 3 lata gwarancji i te funkcje. Są one warte zachodu. Przeczytałem ich opis po angielsku i nie rozumiem ich znaczenia.
O to, że walniecie procka z kosmosu bez odpowiedniego “setu” minie się z celem, masz artykuł. Jestem prawie pewien, ze te procki będą cierpieć na “nieodpowiednich płytach”, a dopowiednie to koszt absurdalny
https://pclab.pl/art79142.html
@anon7248146 Czytam art - dobry, a co jeśli płyta będzie na Z390 wg Ciebie?
@anon7248146 Czy jesteś graczem? Tak przy okazji zapytam.