Najszybszy program do konwersji mkv na mp4

Jaki program najszybciej skonwertuje mkv do mp4?

convert1.jpg

Podejrzewam, że najszybciej będzie przy pomocy ffmpeg. Jest też MEncoder…

Jak szukasz czegoś wygodniejszego to możesz spróbować z HandBrake lub innym Avidemux.

ffmpeg-a używasz mniej więcej tak :

ffmpeg -i plik.mkv -c:v libvpx -crf 12 -b:v 500K out.mp4

Parametrami się steruje (crf 4-63   - mniej lepiej), (-b:v 500k    -  bitrate)

tutaj jeszcze masz program który ostatnio znalazłem - ale jeszcze nie testowalem

http://www.erightsoft.com/SUPER.html

Mnie interesuje najszybszy przy dużej ilości plików (seriali) to ma znaczenie

W takim razie proponuję dobranie odpowiednich ustawień do ffmpeg i masowe puszczenie tego w jakimś skrypcie. Jaki stosunek czasu konwersji do jakości jest dla ciebie idealny wiesz tylko ty sam.

Najnowsza wersja ffmpeg z GUI to totalna porażka. Przekonwertowanie filmu (dane: patrz początek tematu) trwa więcej (ponad godzinę) niż sam film.

Proponuje użyć FormatFactory bardzo prosty w użyciu i szybki

http://i.imgur.com/JmoXwIA.png

http://i.imgur.com/CK2cQMf.png

Niestety jest to program, którego szybkość utrzymuje się przy końcu peletonu.

Potrzebował on 25 minut.

Przetestowałem już ok. 20 programów i lider zmieścił się w czasie poniżej 7 minut.

Coraz mniej jestem optymistyczny, że znajdę jeszcze lepszy.

Czołówka mieści się w czasie ok, 10 min a maruderzy 30 min.  #-o

jeśli chcesz zmienić “rozszerzenie” z MKV na MP4 i przekopiować zawartość AV - to MediaCoder, zaznaczasz tam Copy Video, Copy Audio - muxer MP4 voila, trwa to tyle co przekopiowanie pliku do pliku, szybciej się nie da.

czas dla pojedynczego pliku …

JSrkleG.png

Czas konwersji jest zależny od kodeka i ustawień ale jedna zależność jest stała, im chcesz lepszą jakość materiału wyjściowego tym będzie dłużej mielił.

Wymusić odpowiedni kodek przy pomocy parametru -codec, przykład:

ffmpeg -i test.mkv -codec:v libxvid -codec:a libmp3lame -b:v 1500k a.mp4

listę dostępnych kodeków w swojej instalacji ffmpega możesz podejrzeć w ten sposób:

ffmpeg -codecs

Dodatkowo używasz parametru ‘-crf’ i ‘-b:v’, używaj albo jednego albo drugiego. Pierwszy to Constant Rate Factor po jego zadaniu ffmpeg sam dobierze odpowiedni bitrate.

Ja najczęściej swoje filmy konwertuje przy ustawieniu -crf na 18, dla mnie wystarczająca jakość. U ciebie masz 12 więc ffmpeg da dużo większy bitrate a co za tym idzie będzie

wolno konwertował. Oczywiście nie każdy kodek ma -crf, zwykłe mpeg-4 nie rozumią tego więc dla nich trzeba ustawiać bitrate ręcznie. Taki bitrate zależy od wielkości

klatki obrazu i jakości którą chcesz uzyskać.

Advanced Video Codec jest jak najbardziej właściwym formatem dla kontenera MP4. Powyżej użyłeś parametru ‘-vcodec copy’ czyli skopiowałeś dokładnie strumień

wejściowy do wyjściowego, zmienił się tylko kontener z mkv na mp4.

No przecież dałeś libx264, to jest właśnie avc.

Dosyć szybki jest kodek ‘mpeg4’, spróbuj tak:

ffmpeg -i test.mkv -codec:v mpeg4 -codec:a libmp3lame -b:v 1500k a.mp4

Oczywiście bitrate sobie ustaw odpowiedni do jakości jaką chcesz uzyskać, z mpeg4 nie działa -crf. Jeśli to jeszcze jest za wolne to wtedy

popróbuj opcji specyficznych dla danego kodeka opisanych tutaj:

https://www.ffmpeg.org/ffmpeg-codecs.html

Jako punkt wyjścia możesz zacząć od opcji ‘me_method’ (estymacja ruchu), przykład:

ffmpeg -i test.mkv -codec:v mpeg4 -codec:a libmp3lame -b:v 1500k -me_method zero a.mp4

Chcę teraz zostawić video jako avc (copy) i dźwięk zmienić z 384k ac-3 na  192k aac

ffmpeg nie schodzi poniżej 6 min tak wiele innych programów.

MediaCoder wywala błąd: Description: An invalid combination of settings is made

video: kopiuj video

format LC-AAC

Audio coder: Nero Encoder

Rate Mode: Target Bitrate 192 Kbps

Dla porównania mam 2 Media Encoder.

jeden ma takie ustawienia:

a drugi:

Ten pierwszy działa a ten drugi pokazuje błąd, chyba dlatego, że brak tam wpisu Muxer: FFmpeg.

Skąd on się tam pojawił skoro ustawiłem tak samo w obu programach.

Co trzeba zrobić, aby ten wpis się pojawił?

tam powinien być wybrany Multiplexer na AUTO.

Używaj angielskiego GUI bo tak jest łatwiej debugować.

Druga rzecz - co TY  W KOŃCU CHCESZ ?? Piszesz że chcesz tylko zmienić kontener a pokazujesz screeny ze konwertujesz dźwięk - to jest czasochłonne i zajmuje tyle ile zajmuje, zależy od mocy przerobowych komputera oraz wydajności koderów/dekoderów.

Spróbuj 128k bo moim zdaniem i tak nie odczujesz różnicy między 192 a 128 … a plik będzie mniejszy.

PS: Załącz wynik działania z MediaInfo na Twoim przykładowym pliku (dałem w moim poście taki).

Apple iPad nie odtwarza AC-3 więc potrzebuję prze-konwertować tylko dźwięk. Dla mnie jest różnica między 192 a 128 czy nawet 160 Kbps.

MediaCoder-Premium robi takie błędy. MediaCoder chyba jest najszybszy: 2 min 30 sek. Pozostałe programy od 6 min do ponad 30 min.