Najtańszy router z USB i ac

Witam. Poszukuję najtańszego ale dobrego routera z 802.11ac. Fajnie jakby miał dobre wifi, kilka antenek i usb żeby można było podłączyć pamięć masową. Narazie znalazłem te 3:

Da się coś tańszego? Jak nie to który z nich byłby najlepszy?
Ewentualnie może być coś bez z USB

Na USB 2.0 to ciebie krew zaleje cokolwiek robić na tym USB w routerze. Ile maks kasy masz na router?

Myślałem żeby wydać ze 100-150zł. W takim razie zostaje samo ac :smiley:

Jaką prędkość ma internet? Jaki dostawca internetu, w jakiej technologii dostarcza internet?

Internet z kablówki idzie do modem i stamtąd RJ45 czyli najzwyklejszy routerek xDSL. Prędkość 50mb/s

Jaka prędkość masz tego internetu?

Jaki to ma związek? Prędkość routera służy głównie do komunikacji w sieci lokalnej. Przerzucanie plików na NAS’a, z komputera na komputer, odtwarzanie filmów itd.

Totolinka mam od około roku i mogę polecić. Całkowicie bezproblemowy i ma dobry zasięg.

Ten model który wrzuciłem? Korzystasz z USB? Jeśli tak do czego i jak wrażenia?

To kupuje router tylko do przerzucania plików z routera, USB, czy tez do internetu? z WiFi AC do 750MB/s to nie będzie wiele szybsze niż 2.4Ghz 300Mb/s. Tylko najlepsze są routeryz AC do 1200Mb/s i switchem gigabitowym. Switch do 100Mb/s z AC w 5Ghz to chwyt marketingowy i głupota. Jak ma internet minimu 100Mb/s to po wifi ciężko będzie osiągnąć, musiał by mieć router i karty wifi tego samego producenta, żeby się dogadywały urządzenia. Tylko po kablu osiągalne takie prędkości. Nawet słynny VDSL do 80Mb/s na switchu do 100Mb/s może nie byc osiągalny bo producent daje maks 80-90Mb/s switcha, żeby go nie uwalić. Tak samo ze switchem gigabitowym mamy maks 800-900Mb/s.

Nie używam USB w routerze. Od trzymania plików mam NAS’a Synology.

Więc jaki tani byś polecił do ac?
Oczywiście takie prędkości jak 300,500 czy 1000 Mb/s mnie nie interesują bo przecież takiego internetu w domu prędko mieć nie będę i nie jest to raczej nikomu normalnie potrzebne.
802.11ac to nie tylko prędkość ale też np Beamforming i na takich rzeczach mi zależy

Bzdura :slight_smile: Bez problemu da się osiągnąć pełny gigabit na gigabitowym switchu, tak samo ze 100 Mbps.

W tym budżecie chyba tylko można polecić ten router:

Generalnie polecany i tani model.