niedawno zakupiłem komputer od DELLa w sklepie RTV Euro AGD, spoglądając na komputer nie znalazłem nalepki z kodem licencyjnym (W informacjach o kompie mam że to OEM). Może nie szukałem dość dokładnie, jeżeli ktoś zna położenie tej nalepki czy ktoś mógłby ją podać?
Ja też mam laptop Della i takiej naklejki nie znajdziesz, bo Windows 8 odczytuje sobie klucz z UEFI.
Na dysku masz partycję z obrazem systemu do przywrócenia. Możesz też pobrać ze strony Microsoftu aplikację przygotowującą nośnik instalacyjny z systemem Windows 8.1.
Tej partycji się nie otwiera, właśnie dlatego specjalnie jest ukryta i zabezpieczona aby niej nie grzebać.
Reinstalacje systemu uruchamia się odpowiednim klawiszem lub kombinacją klawiszy (opis w instrukcji obsługi) naciśniętymi zaraz po włączeniu komputera.
Tylko uważaj - reinstalacja systemu może skasować Ci wszelkie dane nie tylko na partycji systemowej!
Na pewno jest na partycji systemowej program do kopiowania partycji recovery na płyty DVD -warto to zrobić aby w razie przypadkowego jej uszkodzenia nie zostać bez kopii systemu.
Bo Della najczęściej spotyka się laptopy, komputer stacjonarny do domu od tego producenta to najczęściej nieporozumienie (za drogo przy danej wydajności i trudne w rozbudowie/modyfikacji)
W pierwszym poście nie napisałeś, że chodzi o stacjonarkę, a w którym z kolei nie zauważyłem tego (przeglądałem temat na telefonie).
Taka naklejka nie jest żadnym wyznacznikiem legalności systemu. Ja na swoim laptopie nie mam ani COA, ani naklejki z logo Windows 8/8.1. Z naklejek mam jedynie logo Intel Core i5 Inside i Nvidia GeForce oraz naklejka od samego Della, jakie to bajery posiada samo urządzenie oraz model i seria laptopa. Windows 8.1 preinstalowany, po połączeniu się z internetem system został aktywowany.
Jeśli chodzi o instrukcję obsługi, to to co dołącza producent opisuje tylko jak przygotować Windows 8.1 do użytku.