Naklejka z kodem Windows 8.1 - Komputer DELLa

Witam, 

niedawno zakupiłem komputer od DELLa w sklepie RTV Euro AGD, spoglądając na komputer nie znalazłem nalepki z kodem licencyjnym (W informacjach o kompie mam że to OEM). Może nie szukałem dość dokładnie, jeżeli ktoś zna położenie tej nalepki czy ktoś mógłby ją podać? 

Link: http://www.euro.com.pl/komputery-stacjonarne-pc/dell-inspiron-3847-i3-4150-4gb-500gb-w8_1.bhtml

Do poczytania:

http://www.mskupin.pl/blog/2013/02/24/brak-naklejki-licencyjnej-windows-8/

Dowód zakupu - Paragon wystarczy? 

Więc to robisz  bez  obaw  bo klucz masz  “zaszyty” w  BIOS/UEFI

A system masz na partycji recovery.

A instrukcję obsługi?

Dlaczego nie czytasz ze zrozumieniem tego co Ci wcześniej podano?

Masz na komputerze naklejkę z logo Windows 8? Jeśli tak, to ona jest dowodem na legalność systemu.

Po pierwsze - komputera się nie “formatuje”

Po drugie - sprawdź definicję słowa “formatowanie”

Formatowanie powoduje, że dysk/partycja będą puste, w Twoim przypadku chodzi Ci o reinstalacje systemu lub powrót systemu do stanu zaraz po zakupie.

Nie masz kodu, bo jest on zaszyty w układzie płyty głównej laptopa skąd nie jest łatwo go usunąć/zmienić.

Płyta DVD jest zbędna, bo masz ukrytą partycję recovery, z której reinstalujesz system w razie potrzeby.

Wszystko na ten temat jest opisane w instrukcji obsługi, którą w końcu należy przeczytać

Dowód zakupu… Są różne definicje tego słowa, ja używam go kiedy wymieniam np. buty - Pytają się o dowód zakupu, daję paragonik :slight_smile:

Masz rację, tutaj jest mój błąd i mam nadzieję że się więcej nie powtórzy. 

Oczywiście, zaraz sprawdzę. 

Tak, oto mi chodziło. U mnie w domu najczęściej mówi się na to format. 

Komputer stacjonarny*

No dobra, przeczytam (Właściwie to nie mam :smiley: )

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam i życzę miłego wieczoru. 

Ja też mam laptop Della i takiej naklejki nie znajdziesz, bo Windows 8 odczytuje sobie klucz z UEFI.

Na dysku masz partycję z obrazem systemu do przywrócenia. Możesz też pobrać ze strony Microsoftu aplikację przygotowującą nośnik instalacyjny z systemem Windows 8.1.

Jak odtworzyć tą partycję? 

Tej partycji się nie otwiera, właśnie dlatego specjalnie jest ukryta i zabezpieczona aby niej nie grzebać.

Reinstalacje systemu uruchamia się odpowiednim klawiszem lub kombinacją klawiszy (opis w instrukcji obsługi) naciśniętymi zaraz po włączeniu komputera.

Tylko uważaj - reinstalacja systemu może skasować Ci wszelkie dane nie tylko na partycji systemowej!

Na pewno jest na partycji systemowej program do kopiowania partycji recovery na płyty DVD -warto to zrobić aby w razie przypadkowego jej uszkodzenia nie zostać bez kopii systemu.

Bo Della najczęściej spotyka się laptopy, komputer stacjonarny do domu od tego producenta to najczęściej nieporozumienie (za drogo przy danej wydajności i trudne w rozbudowie/modyfikacji)

Dostałem takie “programiki” od DELLa gdzie mogę wykonać backupy i takie tam. 

I tam mogę stworzyć “dysk ponownej instalacji fabrycznej” (What…?)

Mógłby ktoś objaśnić troszku? 

Ten program prawdopodobnie służy do nagrania kopii partycji recovery na DVD.

Ok, dziękuję! :slight_smile:

Pozdrawiam. 

W pierwszym poście nie napisałeś, że chodzi o stacjonarkę, a w którym z kolei nie zauważyłem tego (przeglądałem temat na telefonie).

Taka naklejka nie jest żadnym wyznacznikiem legalności systemu. Ja na swoim laptopie nie mam ani COA, ani naklejki z logo Windows 8/8.1. Z naklejek mam jedynie logo Intel Core i5 Inside i Nvidia GeForce oraz naklejka od samego Della, jakie to bajery posiada samo urządzenie oraz model i seria laptopa. Windows 8.1 preinstalowany, po połączeniu się z internetem system został aktywowany.

Jeśli chodzi o instrukcję obsługi, to to co dołącza producent opisuje tylko jak przygotować Windows 8.1 do użytku.

Jezu, już jestem zagubiony.

@roobal

Microsoft pisze że jak mam nalepkę to jest ok i jest oryginał