Napęd DVD nie wykrywa płyt

Witam,

Otóż mam taki problem, że mój napęd nie wykrywa w ogóle płyt. Komputer ma ok. 2 lata, więc nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby się popsuł. Natomiast dziwne jest to, że mam też zainstalowany system Windows 7 i tam płyty wykrywa. Także usterka mechaniczna jest raczej wykluczona, to raczej usterka dotycząca oprogramowania. Przypomniało mi się także, że ostatnio masowo aktualizowałem sterowniki programem DriverMax, czy to możliwe, że ten program coś zepsuł? W każdym razie nie mam pojęcia co mam robić.

Napęd: LG SuperMulti DVD+/-RW GH22NP20 bulk black

pozdrawiam

PS: Wirusy raczej też nie wchodzą grę bo robiłem gruntowny skan Avastem. No i nie odnotowałem jakichkolwiek innych problemów ze sprzętem/oprogramowaniem.

W pierwszym zdaniu jest podane,że nie wykrywa a w trzecim,że jednak wykrywa.

Nie wykrywa na XP, wykrywa na Windows 7.

FTR1 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

Mam od dłuższego czasu Win XP Pro i zmieniałem kilkakrotnie nagrywarki.

Nigdy nie musiałem podawać żadnych sterowników.GH22NP20 to standardowa nagrywarka więc nie potrzebuje specjalnych sterów.

Być może brakuje jakiegoś innego podstawowego sterownika do płyty głównej.

Może przez pomyłkę wgrany jest sterownik z Windows 7.

Czy w menedżerze urządzeń nie ma żółtego znaku zapytania?

Menu Start–>Panel sterowania–>Wydajność i konserwacja–>System–>Sprzęt–>Menedżer urządzeń.

Zmieniłem nazwę tematu.

eddie71

W menadżerze wszystko wygląda ok. Jakiś czas temu wyłączyłem trochę programów w autostarcie, między innymi program o nazwie “GEST” bo nie wiem co to jest. To raczej nie ma nic wspólnego z nagrywarką?

Tutaj porada Microsoftu:

“Brak stacji dysków CD-ROM lub stacji dysków DVD-ROM po zainstalowaniu systemu Windows XP”:

http://support.microsoft.com/default.as … ;pl;320553

Druga porada:

“Zaawansowane rozwiązywanie problemów, które mogą wystąpić podczas instalowania stacji dysków CD lub DVD w systemie Windows XP”

http://support.microsoft.com/default.as … ;pl;314096

Myślę,że pierwsza powinna pomóc.

Spróbowałem i nic z tego. Zapomniałem dodać, że to urządzenie jest normalnie widoczne w oknie mój komputer. Po prostu na XP po włożeniu płyty nie ma reakcji (mimo iż płyta kręci się w napędzie), ikonka się nie zmienia i po kliknięciu wyskakuje wiadomość, że napęd jest pusty. Na Windows 7 działa normalnie.

Jeszcze się spotkałem z możliwością reinstalacji sterownika IDE.

Nie ma nikt więcej żadnych sugestii? W ogóle jak przeinstalować sterownik IDE? I dlaczego napęd nie działa tylko na Windows XP?