Napęd DvD-Problem


(Bocian1196) #1

Witam

Mam problem z napędem DVD. Jak wsadzam płytę do stacji szuka, szuka i nagle wyskakuje komunikat ze płyta jest pusta 0o Nie może być pusta ponieważ u kumpla normalnie odczytywało a u mnie nie;/ Tak samo jest z Codem 4 Za pierwszym razem odczytało a później pisało żebym włożył do stacji DvD ;/ Jestem bezradny bo nie wiem co jest nie tak...

Mój napęd to:

Samsung / Lite-On DVD-RW DL

20x DVD+/-R

Dual Layer

Proszę o pomoc z góry bardzo dziękuję :wink:

Pozdrawiam.


(Jaroslaw Nijakowski) #2

Może masz zabrudzony napęd? na płytach nie ma rys albo jakichś plam?

a być może napęd już traci swoją żywotność :wink:


(Bocian1196) #3

Płyty są dobre nie ma plam :wink: Napęd ma 2 miechy ;/


(Cosik Ktosik) #4

Podłącz napęd u kolegi. Jeżeli sytuacja się powtórzy, to oddaj go na gwarancję.

Jeśli nie chcesz oddawać, to:

Wgraj nowy firmware :arrow: Klik

Firmware szukaj tutaj (po lewej Masz listę producentów, znajdź swój model).

Możesz jeszcze w Menadżerze Urządzeń w kontrolerach IDE odinstalować kanał, do którego podłączony jest napęd. Resetujesz komputer i czekasz, aż Windows zainstaluje je na nowo.

Przeinstaluj ASPI: http://www.cdrinfo.pl/download/1191035445

:arrow: Instrukcja


(Bocian1196) #5

A możesz napisać gdzie się znajduje ten kanał tak szczegółowo?


(Cosik Ktosik) #6

Wejdź do menedżera urządzeń: w menu start->uruchom->wpisz devmgmt.msc

Rozwiń gałąź Kontrolery IDE ATA/ATAPI->odinstaluj wszystkie kanały IDE (nic się nie stanie). Pozostaw tylko kontrolery.

Włącz na nowo komputer, system sam wszystko zainstaluje na nowo.


(Monczkin) #7

pnk , proszę nazwać temat konkretnie, zgodnie z regulaminem forum, którego natychmiastową lekturę polecam.