Witam, problem mojej nagrywarki polega na tym że strasznie długo kopiuje dane na dysk… nie działo sie tak od początku, komputer był kupiony jakieś 2 miesiące temu i wszystko działało ok ale od jakiegoś czasu kopiowanie trwa wieki… właśnie kopiuje na dysk 4,38 GB jest to 45 spakowanych archiwów winrar, kopiuje sie już od jakiś kilkunastu minut a pokazuje mi że pozostało 41 minut ://// wlecze sie niemiłosiernie :[:[
i na dodatek komputer sie lekko przycina co jeszcze niedawno nie miało miejsca, mogłem rać w jakąś gre podczas kopiowania i nic sie nie działo… teraz jest to niemożliwe
moja nagrywarka to jakiś model LG… nie wiem dokładnie jaki model ale ma nadrukowane takie oznaczenia “super multi” , “RW (DVD+R DL)” , “Lightscribe” , “DVD Multi recorder”
dysk to jakiś 250 GB
Windows XC Profesional
Płyta przy której kopiuje to TDK DVD RW (nie wiem czy + czy - …sprawdze jak się skopiuje)
dokładnie to jest komputer brata i dla tego nie wiem za wiele o nim… mój komputer ma taką samą nagrywarkę ale mniejszy dysk i wszystko działa jak należy
wie ktoś co się mogło stać? czy może cos się w ustawieniach w windowsie albo z tej nagrywarce pozmieniało?
specjalized , nie masz przypadkiem na jednej taśmie IDE dysku twardego i napędu optycznego ?
Jeżeli tak, to zmień to ustawienie, ponieważ może to drastycznie obniżyć wydajność dysku twardego.
Na taśmie PRIMARY IDE pozostaw sam dysk twardy, zworką ustawiony na MASTER (MA).
Do taśmy SECONDARY IDE - do ostatniej wtyczki - podłącz napęd optyczny, ustaw go zworką na MASTER (MA), jeżeli posiadasz jeszcze jakiś inny napęd optyczny, to podłącz go do tej samej taśmy - do środkowej wtyczki i zworką ustaw go, jako SLAVE (SL).
nie wiem jak to jest podłączone bo jeszcze obudowy nigdy w tym kompie nie zdejmowałem ale wszystko działało dobrze tylko jakieś 2 tygodnie temu napęd zaczął kopiować straaaasznie długo. teraz kopiuję płytke DVD z nagranymi archiwami (2 GB) i mi pokazało 30 minut i tyle w rzeczywistości będzie
Zaraz zrobie to co napisał Ence
Dodano:
wszedłem w te ustawienia i mam takie coś…
mam zmienić w urządzniach głównych czy w urządzeniach podrzędnych ?
ale jak to jest możliwe że kiedyś działało normalnie a teraz nie… przecież ani ja ani mój brat nic przy taśmach nie kombinowaliśmy, a taśmy sie same nie poprzestawiały
kurde… nie chce nic kombinować przy kompie bo jeszcze na gwarancji jest… boje sie że gwarancje stracę jak zacznę coś samemu kombinować. Mam iść z tym problemem do serwisu ?