Napęd DVD wolno kopiuje na dysk


(Specjalized) #1

Witam, problem mojej nagrywarki polega na tym że strasznie długo kopiuje dane na dysk... nie działo sie tak od początku, komputer był kupiony jakieś 2 miesiące temu i wszystko działało ok ale od jakiegoś czasu kopiowanie trwa wieki... właśnie kopiuje na dysk 4,38 GB jest to 45 spakowanych archiwów winrar, kopiuje sie już od jakiś kilkunastu minut a pokazuje mi że pozostało 41 minut ://// wlecze sie niemiłosiernie :[:[

i na dodatek komputer sie lekko przycina co jeszcze niedawno nie miało miejsca, mogłem rać w jakąś gre podczas kopiowania i nic sie nie działo.... teraz jest to niemożliwe :confused:

moja nagrywarka to jakiś model LG... nie wiem dokładnie jaki model ale ma nadrukowane takie oznaczenia "super multi" , "RW (DVD+R DL)" , "Lightscribe" , "DVD Multi recorder"

dysk to jakiś 250 GB

Windows XC Profesional

Płyta przy której kopiuje to TDK DVD RW (nie wiem czy + czy - ...sprawdze jak się skopiuje)

dokładnie to jest komputer brata i dla tego nie wiem za wiele o nim... mój komputer ma taką samą nagrywarkę ale mniejszy dysk i wszystko działa jak należy

wie ktoś co się mogło stać? czy może cos się w ustawieniach w windowsie albo z tej nagrywarce pozmieniało?


(Kmrb) #2

Jeśli to system XP a twoja nagrywarka jest na złączu IDE, to najprawdopodobniej przełączył

się tryb pracy kontrolera IDE z DMA na PIO (DMA jest szybsze a PIO wolne)

Aby to sprawdzić to:

Kliknij na pulpicie PPM na "Mój Komputer" -> Właściwości -> Sprzęt -> Menedżer Urządzeń ->

Kontroler IDE ATA/ATAPI -> PPM na "Pomocniczy Kanał IDE" i Właściwości ->

Zakładka "Ustawienia Zaawansowane" i tam dopiero sprawdzasz czy w polu

"Bieżący tryb transferu" jest włączony ten szybszy "Ultra DMA", czy wolny tryb PIO.

Możesz spróbować zmieniać ten tryb z DMA na PIO a potem PIO na DMA,

(za każdym razem restart CP-ta) tak aby wymusić w końcu ustawienie na ten szybszy trybu DMA.

Czasem XP nie chce automatycznie tego ustawić, winą może być zbyt

poskręcana taśma IDE łączącej nagrywarkę z płytą główną.


(Agatonster) #3

specjalized ,

Poczytaj - Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post.

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.

W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gifprzy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Seba86mu) #4

specjalized , nie masz przypadkiem na jednej taśmie IDE dysku twardego i napędu optycznego ?

Jeżeli tak, to zmień to ustawienie, ponieważ może to drastycznie obniżyć wydajność dysku twardego.

Na taśmie PRIMARY IDE pozostaw sam dysk twardy, zworką ustawiony na MASTER (MA).

Do taśmy SECONDARY IDE - do ostatniej wtyczki - podłącz napęd optyczny, ustaw go zworką na MASTER (MA), jeżeli posiadasz jeszcze jakiś inny napęd optyczny, to podłącz go do tej samej taśmy - do środkowej wtyczki i zworką ustaw go, jako SLAVE (SL).


(Specjalized) #5

nie wiem jak to jest podłączone bo jeszcze obudowy nigdy w tym kompie nie zdejmowałem ale wszystko działało dobrze tylko jakieś 2 tygodnie temu napęd zaczął kopiować straaaasznie długo. teraz kopiuję płytke DVD z nagranymi archiwami (2 GB) i mi pokazało 30 minut i tyle w rzeczywistości będzie

Zaraz zrobie to co napisał Ence

Dodano:

wszedłem w te ustawienia i mam takie coś...

transferjc5.jpg

mam zmienić w urządzniach głównych czy w urządzeniach podrzędnych ?


(Kmrb) #6

Z tego co widzę to do drugiej taśmy IDE czyli "Pomocniczy kanał IDE" nie masz nic podpięte,

bo wszędzie jest "Nie dotyczy". Więc i dysk i nagrywarkę będziesz miał spięte razem, jedną taśmą

do pierwszego IDE czyli do "Podstawowy kanał IDE"

Proponuję nic nie zmieniać w "Podstawowy kanał IDE" tylko tak jak powyżej radzi seba86mu,

czyli rozdzielić HDD od nagrywarki na oddzielne taśmy IDE.


(Specjalized) #7

ale jak to jest możliwe że kiedyś działało normalnie a teraz nie... przecież ani ja ani mój brat nic przy taśmach nie kombinowaliśmy, a taśmy sie same nie poprzestawiały

:confused: kurde... nie chce nic kombinować przy kompie bo jeszcze na gwarancji jest... boje sie że gwarancje stracę jak zacznę coś samemu kombinować. Mam iść z tym problemem do serwisu ?


(Specjalized) #8

no więc co mam zrobić?

ludzie... doradźcie !